Strenge smitteverntiltak innføres i Frankrike

Fra midnatt er det ikke lov til å besøke venner og familie i Frankrike, som innfører nye strenge tiltak for å dempe koronasmitten. Nær 50.000 er registrert smittet siste døgn.

Frankrikes statsminister Jean Castex annonserte nye strenge tiltak mot koronasmitte i Frankrike torsdag.

Frankrikes statsminister Jean Castex annonserte nye strenge tiltak mot koronasmitte i Frankrike torsdag.

Foto: Ian Langsdon / AP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Franskmenn kan bare få lov til å forlate huset for innkjøp av mat og reise til jobb, sa statsminister Jean Castex på en pressekonferanse torsdag.

Frannske myndigheter ga ordre om å stenge ned store deler av samfunnet for å dempe smittetrykket.

Fra midnatt natt til fredag vil det blant annet ikke være lov til:

  • Å reise innenlands
  • Besøke venner eller familie
  • Det blir kun lov å trene ute én time, men du kan ikke bevege deg mer enn én kilometer bort fra hjemmet ditt.

Det blir lov til å forlate hjemmet for å handle mat og å reise til jobb hvis den ikke kan utføres hjemmefra. De som har medisinske eller familierelaterte årsaker vil kunne få unntak fra regelen.

Personer som ikke har mulighet til å jobbe hjemmefra, kan få tillatelse til å gå fysisk på jobb fra arbeidsgiveren. I tillegg vil skoler fortsatt holds åpne.

Nær 50.000 smittet torsdag

Macron frykter at andre smittebølgen kan bli verre enn den første.

– Viruset sprer seg raskere enn vi var forberedt på. Vi har ikke håndtert situasjonen så godt som vi burde ha gjort, sa Frankrikes president, Emmanuel Macron, onsdag.

De nye landsomfattende tiltakene skal i utgangspunktet vare frem til 1. desember.

Myndighetene vil gjøre en ny vurdering om 15 dager. Om situasjonen har blitt bedre, vil butikker kunne gjenåpnes.

Torsdag ble det rapportert 47.637 nye bekreftede smittetilfeller av koronaviruset siste døgn i Frankrike. Onsdag ble det registrert 36.437 tilfeller.

WHO: – Siste utvei

Nasjonale nedstengingstiltak bør betraktes som en redningsplanke under pandemien, ifølge WHO Europa, som påpeker at kontinentet igjen er koronaens episenter.

– Omfattende nedstenging av samfunnet vil «dempe smittespredning i befolkningen og gi helsevesenet sårt tiltrengt rom for å ta igjen det tapte og trappe opp», påpeker WHOs Europa-direktør Hans Kluge.

Slike tiltak medfører enorme kostnader, sier Kluge. Han viser til svekket psykisk helse, økt vold i hjemmet og økonomiske følger.

– Gitt disse realitetene, betrakter vi nasjonale nedstengninger som et siste utvei-alternativ fordi de omgår den fortsatt eksisterende muligheten til å få alle med på grunnleggende og effektive tiltak, sier Kluge.

Status Norge

Sist oppdatert: 28.11.2020
2 841
Siste uke
118
Innlagt
328
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt