Nå innføres de strengeste koronatiltakene i Oslo siden nedstengningen

OSLO (NRK): Klokken 12 innførte hovedstaden de strengeste tiltakene siden nedstengningen i våres for å få smitten ned i Oslo.

Konsept24

UVANT: Torben Andersen måtte i dag servere gjester iført munnbind på kafeen Konsept 24 i Oslo. Påbud om munnbind på serveringssteder trådte i kraft torsdag klokken 12.

Foto: Sophia Zhichkina / Sophia Zhichkina

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse om koronasituasjonen i hovedstaden torsdag ettermiddag.

Byrådsleder Raymond Johansen har innført nye tiltak som trer i kraft torsdag.

Foto: Anders Fehn / NRK

Byrådsleder Raymond Johansen strammer grepet i Oslo som følge av at smitten øker. Blant annet er det nå påbudt med munnbind for ansatte ved serveringssteder når de befinner seg i områder åpent for besøkende:

På kafeen Konsept 24 på Torshov i Oslo serverer Torben Andersen gjester iført munnbind.

– Det er en tilvenningssak. Det er en ny følelse og oppleves annerledes. Det oppleves nok annerledes for kundene også. Det er kanskje rart å bli servert av noen med munnbind, sier han.

Det var ved midnatt registrert 19.068 smittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Døgnøkningen på 403 er den nest høyeste under pandemien.

I Oslo er det registrert 102 smittede siste døgn, og hovedstaden står for en tredjedel av de registrerte smittetilfellene i Norge. Derfor innfører nå også Oslo de strengeste tiltakene siden nedstengningen i våres.

Tiltakene ble kjent mandag og trådte i kraft torsdag klokken 12.

Munnbind på kollektivtrafikken i Oslo

Folk i Oslo har den siste tiden blitt vant med å bruke munnbind i kollektivtrafikken. Nå strammes det ytterligere inn, og munnbind er påbudt alle steder hvor det ikke er mulig å overholde 1-metersregelen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Her er de nye tiltakene i Oslo:

Munnbind

Påbud om munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand. Påbudet gjelder for eksempel ikke på steder som skjønnhet- og behandlingsinstitusjoner.

Hjemmekontor

Påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor så langt det er mulig.

Kontakt med andre

Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger, ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og skolekohorter.

Serveringssteder

Stans i innslipp til utesteder klokken 22.

Skjenkestopp klokken 24:00. Alt konsum av alkohol må opphøre senest 30 minutter etter dette.

Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder med skjenkebevilling for ansatte når de er i områder åpne for gjester og for gjester i situasjoner der man ikke kan holde en meters avstand. Plikten til bruk av munnbind gjelder ikke avlukkede områder hvor bare personalet har adgang, som kjøkken, bak bardisken og pauserom med videre.

Arrangementer

Begrensning av deltakere på alle innendørs arrangementer uten fast seteplassering settes ned fra 50 til 20 personer. Dette gjelder også «private sammenkomster» på offentlig sted eller i lokaler og utendørsarealer som leies eller lånes ut.

Inger-Lise Kjønås

Inger-Lise Kjønås er for første gang ute og drikker kaffe med munnbind på.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Stovner er den bydelen i Oslo med høyest andel av smittede de seneste to ukene. Inger-Lise Kjønås skulle til legen og stoppet derfor for å ta en kaffekopp på Stovner senter.

– Jeg begynte med munnbind i dag. Det er litt ubehagelig. Jeg kan ikke bruke briller. Det føles utrygt, men jeg må jo komme meg litt ut, sier hun til de høye smittetallene og det nye munnbindpåbudet.

Nye tiltak i Bergen trådte i kraft i natt

De nye koronatiltakene i Bergen trådte i kraft i natt, og flere av de nye tiltakene omhandler serveringssteder.

Et av tiltakene er at utesteder ikke må ha et lydnivå som er høyere enn at gjester kan holde en samtale på én meters avstand.

Videre stilles det krav til at folk må bruke munnbind når de ikke sitter ved et bord på restaurantene, hvis de ikke kan holde én meter avstand.

michelle fra WB samson

Fra og med torsdag klokken 12 er det påbudt for alle i serveringsbransjen om å ha på seg munnbind i Oslo.

Foto: Sophia Zhichkina / Sophia Zhichkina

Vi har oppdatert nettsaken med ytterligere presiseringer av de nye smitteverntiltakene. Blant annet at påbudet om munnbind blant ansatte i utelivsbransjen kun gjelder i områder som er åpent for besøkende.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 28.11.2021
16 958
Smittede siste 7 dager
221
Innlagte
1 050
Døde
4 229 770
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger