Stoltenberg: – Folkeviljen er en mektig kraft

– Det er sterkt å se at folkeviljen er en veldig mektig kraft og at det i lengden er umulig å underkue den, sier statsminister Jens Stoltenberg om Hosni Mubaraks avgang i Egypt.

Video Stoltenberg om Mubaraks avgang

VIDEO: Jens Stoltenberg om Mubaraks avgang

Fredag ettermiddag kunngjorde Egypts visepresident Omar Suleiman at Hosni Mubarak trekker seg som president.

– Det er første gang i Egypts historie at en bred, folkelig bevegelse har lykkes med å skifte ut og endre hvem som leder landet. Det er viktig for Egypt og for hele regionen. Det gir inspirasjon til alle som tror på og er tilhenger av demokrati, og er tilhenger av at folket bestemmer, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Står overfor viktige veivalg

Han sier at Egypt nå står overfor svært viktige veivalg om tiden framover.

– Om det blir et skifte til en type autoritært regime eller om det virkelig blir en demokratisk utvikling der egypterne selv bestemmer sin framtid, hvem som skal være ledere og blir et demokratisk land, det er det for tidlig å si. Derfor er det viktig at vi støtter opp om de demokratiske kreftene og bistår hvis det er mulighet for det, sier Stoltenberg.

På kort tid har det store endringer i både Tunisia og Egypt. Stoltenberg tror det er til stor inspirasjon for andre.

– Med det som har skjedd i Egypt, når det skjer en endring gjennom et folkelig engasjement, der folkeviljen vinner fram og folk går i gatene. Det er klart at det inspirerer andre, men samtidig skremmer det nok også andre ledere. Så får vi håpe at dette er starten på demokrati og ikke starten på et mer autoritært regime, sier Stoltenberg.

Jubel blant demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo

Jubel blant demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo etter at Hosni Mubarak gikk av som president i Egypt.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Håper på demokratisk utvikling

Stoltenberg forteller at utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært i kontakt med og snakket med sentrale personer i regionen, blant annet lederen av Den arabiske liga Amr Moussa og Mohamed ElBaradei for å følge situasjonen tett, samt formidle at Norge er klare til å bistå for å legge til rette for en demokratisk utvikling.

Stoltenberg sier at endringen i Egypt ikke kommer til å endre Norges Midtøsten-politikk. I alle fall ikke med det første.

– Vi skal huske at Egypt har vært et stabiliserende land i regionen ved at Mubarak som president har styrt landet i mange år. Han har vært den presidenten som har sittet lengst i Egypt, han har inngått fred med Israel og holdt landet utenfor alle væpnede konflikter siden 1967. Vi må nå håpe på at vi både får en demokratisk utvikling og ikke et regime som bidrar til det motsatte og mer konflikt. Det er det siste Midtøsten trenger, sier Stoltenberg.

Video Mubarak har gått av

SE VIDEO: Nyheten om at Hosni Mubarak gikk av som president i Egypt gikk direkte ut på NRK1s nyhetssending litt etter klokken 17.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt