Hopp til innhold

Egeland: En historisk milepæl

At Hosni Mubarak gikk av som president i Egypt er den første virkelige store milepælen i den egyptiske revousjonen, sier NUPI-direktør Jan Egeland.

Video Mubarak har gått av

SE VIDEO: Nyheten om at Hosni Mubarak gikk av som president i Egypt gikk direkte ut på NRK1s nyhetssending litt etter klokken 17.

Fredag ettermiddag kunngjorde Egypts visepresident Omar Suleiman at Hosni Mubarak trekker seg som president.

Da meldingen nådde Tahrir-plassen steg en enorm jubel fra demonstrantene som i over to uker har holdt stand.

Jan Egeland

NUPI-direktør Jan Egeland.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jeg tror det som har skjedd er at det egyptiske militæret har satt hardt mot hardt. De var nok like overrasket som USA da Mubarak i går meldte at han ville bli sittende til september, sier Egeland.

Hadde ett felles krav

Egeland sier at selv om demonstrantes krav nå er innfridd, at Mubarak har gått av, er det nye utfordringer som venter i tiden framover.

– De ulike gruppene av demonstranter har hatt tre felles krav: At Mubarak skulle gå av, at det skulle bli frie valg og at hæren skulle være en garantist for sikkerheten. Men de ulike gruppene har ikke så mye annet til felles.

Dette kan bli en fantastisk overgang til demokrati for Egypt, men jeg er litt redd for at de etter hvert vil se at de ikke har så mye til felles når man nå skal gå i gang med å lage de politiske programmene, sier Egeland.

NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen er enig med Egeland at de ulike gruppene har ulike interesser.

– Men akkurat nå har de mer enn nok til felles til å bygge en framtid for Egypt, sier han.

– Et folkelig opprør

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Foto: NRK

– Det har vært et aktivistisk mindretall som har presset fram denne revolusjonen, men jeg tror det er bred forståelse for hvorfor, altså at Egypt har vært en politistat som Mubarak og Suleiman har stått i spissen for. Det har vært bred støtte for kravene, selv om mange også har vært redde for kaos og ustabilitet, og folk nok også urolige for hvordan det skal gå videre, sier Falkenberg Mikkelsen.

Noe av det som har kjennetegnet demonstrantene i Egypt er at de er uten en klar lederperson.

– Dette er et folkelig opprør med en flat struktur. Det kan nå være en utfordring at de ikke har noen klar lederskikkelse, men samtidig er dette en revolusjon, et hopp ut i det ukjente. Men etter hva jeg selv har sett på Tahrir-plassen lover det godt for Egypt, sier han.

Han sier egypterne har tatt landet sitt tilbake.

– Folk har krysset sosiale grenser som de ellers aldri ville gjort. Vi har sett overklassekvinner som har kommet med tepper til folk i det muslimske brorskapet, og gategutter og skolejenter som snakker perfekt engelsk har sittet og tegnet sammen. Folk er nå stolte av å være egyptere og det er det lenge siden de har vært, sier Falkenberg Mikkelsen.

– Enorm inspirasjon

Jan Egeland sier videre at revolusjonen i Egypt blir en enorm kilde til inspirasjon for å kjempe for demokrati i andre land.

– De autoritære lederne ser nå at de ikke lenger kan klamre seg til makten, men det er litt for store nasjonale forskjeller til å generalisere helt fra Marokko til Saudi-Arabia, sier Egeland.

SISTE NYTT

Siste nytt