Hopp til innhold

Egypts militære lover frie valg

Egypts hær sier i en kunngjøring at de vil være garantist for gjennomføringen av Mubaraks reformer og frie valg senere i år.

Demonstranter i Kairos gater

Militæret ber innbyggerne i Egypt om å vende tilbake til dagliglivet.

Foto: PEDRO UGARTE / Afp

Militæret varslet i morges at de ville komme med en viktig kunngjøring i dag.

Knappe ti minutter før de mange hundretusen demonstrantene på Tahrir-plassen innledet fredagsbønnen, kunngjorde Egypts generaler at de stiller seg bak gjennomføringen av Mubaraks reformer.

– Vend tilbake til dagliglivet

De vil også stå som garantister for at det gjennomføres frie og rettferdige valg til høsten.

Militæret ber også folk om om at de nå må vende tilbake til dagliglivet, og lover at unntakslovene blir opphevet når situasjonen normaliserer seg.

En opphevelse av unntakstilstanden har vært en av demonstrantenes sentrale krav, men det ser ikke ut til at hæren vil etterkomme ønsket før protestene avsluttes.

Spent situasjon

Det er knyttet stor spenning til hvordan militæret vil takle demonstrasjonene og den kaotiske situasjonen i Egypt dagen etter at president Hosni Mubarak kunngjorde at han har overlatt fullmakter til sin visepresident Omar Suleiman, men uten at han går av som president.

Talen har utløst raseri blant opposisjonstilhengerne, og det er ventet stor oppslutning om demonstrasjonene etter fredagsbønnen.

SISTE NYTT

Siste nytt