Hopp til innhold

– Dette er en stor folkerevolusjon

NRKs Midtøsten-veteran Odd Karsten Tveit sier at ingenting i Midtøsten blir som før, etter at folket i Egypt på fredelig vis veltet sin leder.

EGYPT-POLITICS-UNREST
Foto: MOHAMMED ABED / Afp

– De to ukene i februar, kan komme til å bli stående i historiebøkene som Vinterrevolusjonen. Det som vi har vært vitne til, er noe av det viktigste som har skjedd i Midtøsten på flere tiår, sier Odd Karsten Tveit på telefon fra Jerusalem.

Odd Karsten Tveit rapporterer fra Kairo

Odd Karsten Tveit.

Foto: NRK

Han har de siste ukene vært i Kairo og dekket begivenhetene for NRK. Nå befinner han seg i nabolandet Israel.

Og frykten for Israels skjebne i Vesten, har vært sterkt medvirkende til å holde president Hosni Mubarak ved makten i 30 år. I dag var det over.

Folket var sterkest

– Dette er ingen Facebook- eller Twitter-revolusjon, selv om de ble brukt som arbeidsredskaper.

– Dette er en revolusjon som har bygget seg opp gjennom mange år, sier Odd Karsten Tveit.

– Den unge og velutdannede generasjonen tok på seg rollen som spydspiss. Det var de unge, sultne og arbeidsledige som først gikk ut. Men de fikk mer og mer følge, av fagforeninger, advokater, leger, religiøse, husmødre - alle lag av folket.

– Til slutt var folkemassene samstemte: Mubarak var ferdig som president, han har gjort sitt for Egypt.

– Det vi har sett har vært en folkerevolusjon, ikke en politisk revolusjon og heller ingen religiøs revolusjon. Det har nærmest vært som en folkepolitisk tsunami, sier Tveit og trekker sammenligninger med Egypts livsnerve Nilen.

– Når det egyptiske folket først gikk over sine bredder, rev det med seg et regime som man trodde var bunnsolid, sier Tveit.

Tahrir-plassen

Tahrir-plassen eksploderte i glede da det var klart at demonstrantene trakk det lengste strået; Mubarak går av.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

«Nå skal vi bestemme»

Egypt hadde sin første store revolusjon i moderne tid i 1952, revolusjonen som førte oberst Gamal Abdel Nasser og siden Anwar Sadat og Hosni Mubarak til makten.

Den satte spor i hele Midtøsten, med sin nasjonalisme og pan-arabisme. Nå kan folkerevolusjonen gjøre det samme, med sine krav om demokrati, frihet og det bedre styre.

– Den gangen, da den britiskinnsatte kongen ble avsatt, var det et militærkupp. Det var offiserene som stod bak. Nå var det folket.

– Men vi vet ikke hva som kommer i Egypt. Et militærråd har tatt over, men vi vet ikke hvor lenge det vil sitte. Om militæret blir et overgangsfenomen, eller om de vil sitte med makten i lengre tid.

– Dette kan enten være et skritt videre mot demokrati, men det kan også være et militærkupp, sier Tveit som har vært NRKs korrespondent i Midtøsten i tre omganger.

Militærrådet har lovet å stå som garantist for at de varslede reformene blir gjennomført, og at det skal holdes frie og rettferdige valg. Også de sterkt mislikte unntakslovene skal bort.

Ifølge TV-kanalen Al Arabiya kommer rådet til å sparke regjeringen, suspendere begge kamrene i nasjonalforsamling og lede landet sammen med landets høyesterett.

Tveit mener det har vært avgjørende at hæren ikke har skutt mot demonstrantene.

– Det tyder på at de ser på seg selv i en overgangsrolle, sier han.

Tok 33 år

Alle han møtte på Tahrir-plassen var lite opptatt av hva som kan komme etter Mubarak.

– Først sa de at «vi gir oss ikke før Mubark har gått. Og så vet vi ikke hva som kommer. Men da får politikerne komme med sitt program, og vi får velge ledere ut i fra det. Det er det egyptiske folket som skal bestemme hvordan det nye Egypt skal se ut.»

Tveit fastslår at dette har vært en usedvanlig fredelig revolusjon og et fredelig maktskifte - så langt.

– Disiplinen blant demonstrantene har vært stor. Det var regimet som for et øyeblikk brakte volden inn. Men det holdt ikke. Mubarak hadde ikke nok folkelig støtte til å stanse revolusjonen.

– Dette må stå som et sterkt bevis på at når folket står bak og hæren ikke skyter, er folket mektigere enn sine ledere. Selv om vi altså ikke vet fortsettelsen, sier Tveit.

Under sin første korrespondentperiode for NRK, bodde han nettopp i Kairo.

– Da jeg kom dit i 1978, var den første historien jeg laget om at det kommer en revolusjon i Egypt. Jeg måtte bare vente i 33 år på å få rett, sier han og ler.

Video Odd Karsten Tveits første fra Egypt

Se en av Odd Karstens Tveits første reportasjer fra Egypt i 1978.

SISTE NYTT

Siste nytt