Hopp til innhold

De fleste i Bangkok støtter militærkuppet

Bangkok (NRK): Alt er rolig her i Bangkok, og det er overraskende lite soldater i gatene. De aller fleste jeg har snakket med sier de støtter gårsdagens militærkupp.

Thailandske soldater demonterer barrikade i Bangkok.

Soldater i arbeid med å rive en barrikade i sentrum av Bangkok i ettermiddag.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

I dag har jeg sammen med mange andre journalister ventet utenfor Army Club, klubben til den thailandske hæren i Bangkok. De utenlandske ambassadørene var innkalt hit av hærsjefen, general Prayut Chan O-Cha. Her har han forklart dem hvorfor han mener det var nødvendig å innføre militært styre i landet.

Asia-korrespondent Anders Magnus i Bangkok.

Anders Magnus forteller at det er sterk støtte til militærkuppet blant de han har snakket med i Bangkok.

Foto: NRK

Vi journalister fikk ikke være med på møtet, vi måtte vente utenfor. Det var her også politikere fra begge sider ble bedt om å melde seg. Tidligere statsminister Yingluck Shinawatra var her , men hun er nå ført til et annet sted. Det er uklart om hun er fengslet.

LES OGSÅ: Beretningen om et varslet kupp

Får ikke forlate landet

155 sentrale politikere, blant andre flere av Yinglucks familiemedlemmer, har fått forbud mot å forlate landet.

Mens jeg ventet utenfor Army Club kom en gruppe demonstranter opp mot bygningen. De bar plakater og skilt som sier at de støtter militærkuppet, men alt gikk rolig for seg.

Denne støtten deles av de aller fleste jeg har snakket med siden jeg kom til Bangkok i morgentimene i dag. De gir uttrykk for glede over at hæren har avsatt regjeringen.

Soldater utenfor Army Club i Bangkok.

Soldater holder vakt utenfor Army Club i Bangkok i formiddag.

Foto: Anders Magnus / NRK

Det har vært helt rolig i Bangkok i natt. Det er lite soldater å se i gatene, jeg har bare sett noen få kontrollposter langs veiene. Det er likevel mange soldater utenfor Army Club, og jeg har også sett soldater som har ryddet bort barrikader.

LES OGSÅ: Trygt å reise til Thailand

Mediesensur

Det virker ikke som Rødskjortene har tenkt å ta opp kampen mot hæren, i alle fall ikke i denne omgang.

Trafikken i den thailandske hovedstaden går som normalt, forretningene er åpne og dagliglivet ser ikke til å la seg påvirke av militærkuppet i går.

Det som merkes mest for vanlige mennesker i Thailand er trolig mediesensuren. Alle kanalene sender bare det som hærens fjernsynskanal sender, og det er i hovedsak korte meldinger om situasjonen akkompagnert av patriotisk thailandsk musikk.

Internettet er oppe som normalt, men noen nettbaserte kanaler som er opprettet av de stridende fraksjonene i landet, er stengt. Avisene er sensurert, det vil si at de bedriver selvsensur. De vet at om de skriver noe som hæren ikke liker, så blir de stengt.

Soldater fjerner barrikader i Bangkok.

Soldater i arbeid med å fjerne barrikader i sentrum av Bangkok i formiddag.

LES OGSÅ: Thailands militærkupp fordømmes

LES OGSÅ: – Det kan bli eit blodbad i Thailand

Unntakstilstand – så kupp

Det var i går at forsvarssjef Prayut Chan-O-Cha og hans generaler gjennomførte et militærkupp i Thailand , etter først å ha innført unntakstilstand på tirsdag. Kuppmakerne sier de gjennomførte kuppet for å redde landet, etter en opprivende strid mellom rivaliserende grupperinger gjennom lang tid.

Det har vært nærmest politisk kaos i Thailand de siste sju månedene, med stadige kupprykter som bakteppe i striden mellom Rødskjortene og De gule. Rødskjortene har stor støtte særlig utenfor Bangkok, mens De gule har sterk støtte i hæren og i landets elite.

Norske myndigheter fraråder ikke reiser til Thailand, men nordmenn blir bedt om å unngå store folkemengder og demonstrasjoner.

Fjerning av sperringer i Bangkok.

Piggtråd blir fjernet fra et område i sentrum av Bangkok.

Foto: Anders Magnus / NRK
Soldater i Bangkok.

Det er utplassert soldater på sentrale steder i Bangkok, men de dominerer ikke gatebildet.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt