Hopp til innhold

Hæren overtar makten i Thailand

Hæren i Thailand har gjennomført et militærkupp i landet, og grunnloven er satt til side. Det er innført nattlig portforbud i hele Thailand og forbud mot alle demonstrasjoner med flere enn fem deltakere.

Thailands hærsjef kunngjører militærkupp

– For å få tilbake nasjonal fred og få landet tilbake i normaltilstand vil hæren, landets væpnede styrker og politiet overta makten den 22. mai klokken 16:30 (11.30 norsk tid), sier hærsjef general Prayuth Chanocha, ifølge Reuters.

Et par timer senere gjorde kuppmakerne det klart at den thailandske grunnloven er satt til side inntil videre, bortsett fra punktet om kongehuset.

Kuppmakerne forbyr også politiske protester der det deltar mer enn fem personer.

Portforbud i hele landet

Han framholder også at maktovertakelsen ikke vil påvirke Thailands forhold til omverdenen. Det er innført portforbud fra klokka 22 lokal tid og til klokken 05 fredag. Portforbundet gjelder for hele landet, blir det opplyst.

Kuppet ble kunngjort rett etter at opposisjonsleder Suthep Thaugsuban og andre ledere fra begge sider ifølge øyenvitner ble ført bort av regjeringssoldater fra møtesenteret der samtalene foregikk.

Suthep har i seks måneder ledet protestene mot regjeringen.

THAILAND-POLITICS-PROTEST

Thailands opposisjonsleder Suthep Thaugsuban.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

Den midlertidige statsministeren og hans regjering har fått ordre om å melde seg for hæren.

I går sto general Chanocha i bresjen for å få til en dialog mellom Thailands tidligere statsministers motstandere og forkjempere.

Bortviser demonstranter

Thailandske myndigheter har satt inn tropper som skal løse opp de mange demonstrasjonene blant annet i landets hovedstad Bangkok.

– Vi setter inn soldater og kjøretøy for å hjelpe demonstrantene å forlate demonstrasjonene, sier general Teerachai Nakwanit til Reuters.

Protestlederen for Rødskjortene, Jatuporn Prompan, sier at de vil fortsette sine protester. Han sier at militærkuppet ikke kom uventet, og han står fast på at de ikke vil fjerne seg fra leirene.

Den norske Thailand-eksperten Stein Tønnesson sier til NRK.no at om Rødskjortene velger å ta opp kampen mot hæren, så kan det bli et blodbad .

THAILAND-POLITICS-PROTEST

Demonstranter i Bangkok.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

– Unngå folkemengder

Den norske ambassaden i Bangkok opplyser til NTB at situasjonen er rolig i byen, men oppfordrer folk til å unngå folkemengder og demonstrasjoner. Ambassaden la ut oppdatert sikkerhetsinformasjon på nettet da hæren innførte unntakstilstand tidligere denne uken. Denne informasjonen er oppdatert i dag.

Offentlig transport fungerer fortsatt som normalt i Bangkok, og de internasjonale flyplassene i landet har ikke vært berørt.

Ambassaden minner om at det tidligere har vært skyteepisoder og bombeeksplosjoner med skadde og drepte i forbindelse med demonstrasjoner. Derfor bør folk seg unna store folkeansamlinger og områder der det er varslet demonstrasjoner.

Gaute Gautestad i Bangkok.

– Alle de thailandske fjernsynskanalene har gått i svart, forteller Gaute Gautestad.

Foto: Privat

Dette gjelder også fredelige demonstrasjoner, heter det i rådet fra ambassaden.

– TV-kanalene i svart

Gaute Gautestad, nordmann fra Grimstad som er bosatt i Bangkok, forteller til NRK.no at alle de thailandske fjernsynskanalene har gått i svart. Alle kanalene viser bare en tekst på thai og så spiller de tradisjonell, thailandsk musikk. Dette skjedde for rundt 10 minutter siden, sa Gautestad da vi snakket med ham ved 13-tiden norsk tid, klokken 18 i Thailand.

Gautestad sier at alt virker rolig i området der han oppholder seg, et boligområde der det bor mange utlendinger. Han kan likevel høre noen som blåser i fløyter, det er trolig demonstranter.

Nordmannen opplever ikke situasjonen som truende på noen måte, men han vil holde seg unna steder med demonstrasjoner og store folkeansamlinger.

Kuppmakerne har senere bekreftet at de har innført militær sensur, og at bare program som er godkjent av de militære skal sendes. Dette for at folk skal få nøyaktige nyheter, ifølge militæret.

Demonstranter skal vekk fra gatene

VIDEO: Asia-korrespondent Anders Magnus rapporterer.

SISTE NYTT

Siste nytt