Hopp til innhold

Presidenten og hans general

President Mahinda Rajapaksa gav sin forsvarssjef Sarath Fonseka orde om å vinne krigen mot Tamiltigrene. Fonseka utførte ordren - og ble helt. Nå er de bitre konkurrenter.

Eranga og Fonseka

Tirsdag blir en av dem ny president; Mahinda Rajapaksa eller Sarath Fonseka.

Foto: Ishara S. KODIKARA og Eranga Jayawardena / Scanpix

Generalen Sarath Fonseka og president Mahinda Rajapaksa klarte det ingen srilankisk regjering eller militære har klart siden 1970 - å overvinne geriljagruppen De tamilske tigrene (LTTE).

Rajapaksa sørget for bevilgninger slik at det militære kunne bygge seg opp før han gav ordren: Knus dem og vinn. Fonseka gikk i gang - og lyktes.

Den 18. mai 2009 ble det meldt at den legendariske geriljalederen Velupillai Prabhakaran var drept. Seks dager senere erklærte Tamiltigrene at de hadde lagt ned våpnene og gått over til fredelig kamp for tamilenes sak.

Men prisen for borgerkrigen har vært høy.Tamiltigrene startet sin kamp en egen selvstendig stat i nord og øst - Eelam i 1970. Den væpnede kampen startet for alvor i 1983. Siden da har mellom 70.000 og 80.000 mennesker mistet livet.

Siden seieren i fjor har de to mennene kranglet om hvem som har den største æren for den endelige seieren over Tigrene.

I november trakk Fonseka seg fra stillingen som forsvarssjef etter uenighet med presidenten og hans bror, forsvarsminister Gotabbhaya. Kort tid etter meddelte at han stiller i presidentvalget.

Selv om det er 22 kandidater i den kampen, er det i praksis disse to det dreier seg om, presidenten og hans forhenværende general.

Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa

Mahinda Rajapaka var sikker på seier da han utlyste nyvalg før jul.

Foto: Rafiq Maqbool / Scanpix/AP

Mahinda Rajapaksa

Den nåværende presidenten Mahinda Rajapaksa (60) ble landets yngste parlamentariker da han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen som 24-åring i 1970.

Han kommer fra den sørlige delen av øya, og representerer Sri Lankas frihetsparti (SLF), som politisk ligger til venstre. Han ses på, til tross for at han kommer fra en innflytelsesrik politikerfamilie, som en mann av folket. Hans far var innvalgt i nasjonalforsamlingen fra samme valgregion.

Rajapaksa var som landets arbeidsminister svært populær - i hvert fall på singalesisk side. Han satte i gang et boligbyggingsprogram for fiskere, for å få bukt med slummen i fiskerlandsbyer. Han forsøkte også å få gjennom en lov som gav arbeidere lovfestede rettigheter. Loven strandet etter press og motstand fra store selskaper.

Da han ble utnevnt til statsminister i mai 2004 i spissen for den nydannede politiske alliansen Forente folks frihetsallianse, var man usikker på hvordan han ville håndtere den pågående fredsprosessen mellom regjeringen og De tamilske tigrene.

Rajapaksa var kjent for sin motstand mot Tamiltigrene. I den etterfølgende presidentvalgkampen i 2005 profilerte han kampen mot en selvstyrt tamilsk stat. LTTE-lederne bad tamilene boikotte valget og holdt valglokalene stengt i sine områder. Rajapaksa ble valgt til president med godt over 50 prosent av stemmene.

Likevel, da han hadde inntatt presidentkontoret, bad han Norge ta opp igjen meklingen. Men i 2006 brøt fredsavtalen fra 2002 i praksis sammen for godt. I januar 2008 kunngjorde regjeringen at den formelt trakk seg fra avtalen.

LLTE fastholdt at den stod ved vilkårene som var inngått, og ønsket de norske meglerne tilbake.

Da var det sri lankiske forsvaret allerede godt i gang med sine operasjoner.

2. januar 2009 erklærte regjeringshæren at de hadde inntatt tamilenes hovedstad Kilinochchi. En uke etter falt det strategiske viktige Elefantpasset, før hele Jaffnahalvøyen endte under regjeringens kontroll. To uker senere var det slutt for LTTE.

I sin tale etter seieren lovet president Rajapaksa den tamilske minoriteten at alle lankesere sammen skulle finne en løsning på landets problemer - en løsning tilpasset alle.

Men lite har skjedd, utover at enkelte av de store flyktningleirene i nord nå er tømt. Rajapaksa beskyldes også for å undertrykke opposisjonen og den frie pressen og å utnyttede de utvidede presidentfullmaktene som ble innført på et tidspunkt i borgerkrigen.

Oppildnet av den populære statusen, og suksessen i lokalvalgene høsten 2008, utlyste Rajapaksa ut nyvalg to år før den nødvendig fristen.

Nå kan ha forregnet seg på den politiske suksessfaktoren.

Sarath Fonseka, tidligere hærsjef Sri Lanka

General Sarath Fonseka nyter godt av sin heltestatus fra seieren over tamilene.

Foto: Ishara S. Kodikara / Scanpix/AFP

Generalen

General Sarath Fonseka (58) stiller til valg med opposisjonen i ryggen.

Fonseka, som gikk inn i militæret i 1970, var den første offiseren som ble utnevnt til fire stjerners general i Sri Lankas hær. Han regnes som en svært dyktig yrkesmilitær, men beskyldes også for å stått bak en taktisk rå krigføring med mange sivile tap.

Som sjef for hæren og forsvaret stod han høyt på LTTEs dødsliste. På det meste var han omgitt av 200 livvakter. Likevel ble han i 2006 utsatt for et attentat fra LTTE, som nær kostet ham livet.

Han følte han - etter seieren over fienden - ble satt på sidelinjen, plassert i en stilling uten innflytelse eller kommando. Ifølge Fonseka selv, fryktet presidenten og forsvarsministeren at generalen skulle begå kupp. Dette avviser Fonseka på det sterkeste.

I et oppsigelsesbrev, lekket til pressen, skrev han følgende:

- Jeg vil arbeide for å gjenopprette menneskerettigheter, frihet for mediene, sosial rettferdighet, etnisk forening og fredelig sameksistens. Jeg vil være ved deres side som en skygge. Jeg forsikrer at jeg føler meg forpliktet til å forsvare demokratisk friheter som vi raskt er i ferd med å miste.

Derimot mener han at Rajapaksa-brødrene er i ferd med somle bort seieren.

- Det finnes ingen strategi for å vinne tamilenes tillit og støtte. Dette vil kunne ødelegge seieren og åpne for nye opprør i fremtiden, het det videre i brevet.

Valgmanifestet han la frem 7. januar var i tråd med erklæringen i oppsigelsesbrevet. Han vil lovfeste retten til pressefrihet, fjerne alle sensurorganser, begrense den nå utvidede presidentmakten og gjeninnføre parlamentarisk styresett innen seks måneder. Utover dette er det få som helt vet hva han står for politisk.

Fonseka kunngjorde sitt kandidatur dagen etter at valgkommisjonen hadde satt datoen for presidentvalget. Og til tross for at han har knekt tamilenes motstandsbevegelse og drept deres ledere, søker nå generalen mot tamiliene og dem mot ham.

Eks-generalen lover amnesti til tidligere tigersoldater som har deltatt i borgerkrigen, og han har gitt løfte om at 10.000 LTTE-medlemmene som er pågrepet og internert innen en måned enten skal slippe fri eller tiltales.

Og strategien har lykkes. Den tamilske nasjonale alliansen (TNA), som samler en rekke tamilske grupper, stiller seg nå bak Fonseka.

At generalen som vant det endelig slaget, skulle bli tamilenes forsvarer og venn, var det knapt noen som kunne se for seg for ett år siden.

Fonseka kritiserer også sin tidligere sjef for mer. Han mener regjeringen og presidenten kommanderer høyststående offiserer til drive valgkamp for presidenten - mot Fonseka.

Andre i opposisjonen går lengre og frykter at presidenten vil bruke militæret for å beholde makten.

I så fall må offiserene velge hvem støtter, presidenten eller generalen.

SISTE NYTT

Siste nytt