Hopp til innhold

Bombeangrep mot opposisjonen

Bilen til en medarbeider til presidentkandidat og tidligere hærsjef Sarath Fonseka ble i natt sprengt i lufta og deler av hjemmet hans ble ødelagt. Det er anspent få dager før presidentvalget i Sri Lanka.

Eksplosjon ved huset til en alliert av general Sarath Fonseka, Sri Lanka
Foto: Lakruwan Wanniarachchi / Scanpix/AFP

Tiran Alles er en av de nærmeste medarbeiderne til Sarath Fonseka, som er den hardeste utfordreren til den sittende presidenten Mahinda Rajapaksa.

Alles slapp uskadd fra bombeattentatet.

– Angripere antas å ha kommet i en varebil. De utførte angrepet og flyktet, fortalte en polititalsmann. Ingen personer er ennå pågrepet.

Det er presidentvalg i landet på tirsdag.

En sentralt i Fonsekas valgkampledelse sier at Alles nylig har mottatt flere drapstrusler.

Sønn avbildet med geriljaleder

Truslene skal ha kommet etter at Fonsekas folk offentliggjorde et bilde av president Rajapakses sønn Namal sammen med en leder for den tamilske separatistorganisasjonen LTTE. De to skal ha blitt fotografert på en nattklubb i London.

Rajapakse vant presidentvalget i 2005 delvis på sin kraftige motstand mot De tamilske tigrene, LLTE. Og det var han som gav ordren til sin tidligere forsvars- og hærsjef Sarath Fonseka: «knus Tigrene», noe Fonseka gjorde.

Derfor er bilde fra London såpass skadelig - i hvert fall for imagen.

I etterkant har presidenten og generalen kranglet om hvem som hadde æren for seiren over den geriljagruppen som var kjent - og berømt - for sin krigstaktikk. Fonseka trakk seg i november som forsvarssjef i protest, og stemningen ble ikke akkurat bedre da han valgte å stille opp som kandidat i presidentvalget.

Gatekamper

Det råder nå stor anspenthet og uro i landet i forkant av valget. Minst fire mennesker er drept i valgkampinnspurten.

President Mahinda Rajapaksa har beordret flere soldater og politi i gatene for å hindre voldshandlinger. Men sikkerhetstiltakene til tross, politiet har fått inn nær 700 anmeldelser og klager på vold siden nyttår.

Tilhengere og motstandere av den sittende presidenten braker sammen både nord og sør i landet. Valgmøter ender ofte med at aktivister går løs på biler og bygninger som tilhører den andre leiren, plakater som henges opp av presidentens støttespillere, rives like raskt ned av opposisjonelle.

I hovedstaden Colombo er det innført forbud mot å henge opp politiske bannere og store valgplakater nå i innspurten.

I går ble nok et valgkampkontor rasert av rundt ett tusen demonstranter væpnet med jernstenger og køller, ifølge CMEV, senteret som overvåker valguro.

I en annen hendelse stanset fire biler utenfor huset til en opposisjonstilhenger, skjøt mot bygget, og la igjen en beskjed om at hele familien kommer til å bli drept dersom de stemmer feil.

Skylder på hverandre

Politiet vil ikke si hvem som står bak volden eller hvilket parti som har fått flest klager, men så langt er det opposisjonstilhengere det har gått hardest utover.

Presidentens støttespillere hevder opposisjonen setter i verk vold mot egne for å få oppmerksomhet, mens opposisjonen retter skytset mot presidentpalasset og hevder regjeringspartiet bruker vold for å skremme velgerne over på sin side.

USA og FN er blant de som uttrykker bekymring for den økende valguroen.

Sjefen for den uavhengige valgkommisjonen i landet sa tidligere denne uken at han har gitt opp å gi direktiver til politiet og andre offentlige personer om valget og sikkerheten, ettersom rådene likevel bare blir ignorert.

Det er 21 kandidater, men i realiteten kan en krigstrøtt nasjon bare velge blant presidenten og eks-generalen. Meningsmålinger viser at det er jevnt mellom de to.

SISTE NYTT

Siste nytt