Hopp til innhold

Urolig valgkamp på Sri Lanka

Det er stor uro på Sri Lanka i forkant av presidentvalget neste uke. Minst fire mennesker er drept i valgkampinnspurten.

Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa

Disse velgerne støtter Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa

Foto: Rafiq Maqbool / Scanpix/AP

Presidenten har beordret flere soldater og politi i gatene for å hindre voldshandlinger, men sikkerhetstiltakene til tross, politiet har fått inn nær 700 anmeldelser og klager på vold siden nyttår.

På Sri Lanka er det anspent fem dager før landet skal velge ny president. Tilhengere og motstandere av den sittende presidenten braker sammen både nord og sør i landet.

Valgmøter ender ofte med at aktivister går løs på biler og bygninger som tilhører den andre leiren, plakater som henges opp av presidentens støttespillere, rives like raskt ned av opposisjonelle.

- Dreper hele familien

I går ble nok et valgkampkontor rasert av rundt ett tusen demonstranter, væpnet med jernstenger og køller.

I en annen hendelse stanset fire biler utenfor huset til en opposisjonstilhenger, skjøt mot bygget, og la igjen en beskjed om at hele familien kommer til å bli drept dersom de stemmer feil.

Valgkamp på Sri Lanka

Politiet holder øye med menneskemengden på et valgkampmøte i Nittambuwa

Foto: Andrew Caballero-Reynolds / Scanpix/Reuters

Politiet vil ikke si hvem som står bak volden eller hvilket parti som har fått flest klager, men så langt er det opposisjonstilhengere det har gått hardest utover.

Forbud mot bannere

I Colombo er det innført forbud mot å henge opp politiske bannere og store valgplakater nå i innspurten.

Presidentens støttespillere hevder opposisjonen setter i verk vold mot egne for å få oppmerksomhet, mens opposisjonen retter skytset mot presidentpalasset og hevder regjeringspartiet bruker vold for å skremme velgerne over på sin side.

USA og FN er blant aktørene som uttrykker bekymring for den økende valguroen.
Det er 21 kandidater, men i realiteten kan en krigstrøtt nasjon bare velge blant president Mahinda Rajapakse og hans tidligere hærsjef Sarath Fonseka.

Meningsmålinger viser at det er jevnt mellom de to, og at presidenten likevel ikke er sikret seier etter å ha fått slutt på borgerkrigen, slik han trodde da han bestemte seg for å utlyse valg to år før tida.

SISTE NYTT

Siste nytt