Hopp til innhold

– Veien fremover er lang og hard

Statsminister Mariano Rajoy har brutt omtrent ethvert valgløfte han gav under valgkampen senhøsten 2011. – Men vi klarte å avverge den store katastrofen, sa Rajoy fornøyd i dag.

Spanias statsminister Mariano Rajoy

Spanias statsminister Mariano Rajoy ser fortsatt ikke lyset i tunnelen for den spanske økonomien, men mener den beveger seg i retning av lyset i det minste.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Statsministeren innledet i formiddag en todagersdebatt i den spanske nasjonalforsamlingen om ståa i den spanske økonomien.

– Vi har klart oss forbi stadiet hvor en umiddelbar katastrofe truer og vi ser konturene av hvordan fremtiden kan bli, sa statsministeren til de folkevalgte. Han har styrt landet siden desember 2011.

Ville styre kuttene selv

Den spanske statsgjelden har sunket fra 9,4 prosent av bruttonasjonalproduktet i forfjor til under 7 prosent i fjor, ifølge regjeringen. Målet som var lovet, var 6,3 prosent.

Det var for å overbevise investorer og spekulanter i finansmarkedet og EU-kolleger om at Spania kunne klare å komme seg ut av den økonomiske krisen på egen hånd – uten pengestøtte fra EU og Det internasjonale pengefondet – at Rajoy satte i gang hestekuren som skulle kutte offentlige utgifter og redusere statsgjelden, ikke bare litt men mye.

Alternativet ville være at de utenforstående institusjonene dikterte hvor, hvordan og hvor mye det skulle kuttes, og ikke den spanske regjeringen eller de spanske folkevalgte.

Kuren har vært knallhard og Rajoy har fått store deler av folket imot seg. Velferdsordninger er blitt borte, skattene har økt mens trygder og lønninger har minsket. Selv valgløftet om at han ikke skulle røre pensjonene, er brutt. Skoler og offentlige institusjoner går på sparebluss, hvis de da ikke legges ned.

Statsministeren rettet i dag en takk til Den europeiske sentralbanken for at Spania klarte å unngå kollapsen, da rentene på spanske statslån steg og steg. Sentralbanksjef Mario Draghi lovet da å kjøpe spanske statsobligasjoner i stor stil, for å presse renten ned og berolige markedet.

Resten mener Rajoy Spania har klart selv.

Nye kutt venter

Til tross for det tilsynelatende verste fallet i økonomien er stanset, varsler statsministeren at sparetiltakene fortsetter.

– Veien fremover er fortsatt lang og hard, advarte han.

– Det er mange som ber om en pause i tiltakene, gitt at man nå ser at en endring er underveis, men ikke et minutt kan vi kaste bort.

Økonomien er fortsatt i tilbakegang, det motsatte av arbeidsledigheten, som fremdeles bare vokser og vokser. Nå er 26 prosent av den spanske arbeidsstyrken uten arbeid, det vil si nærmere seks millioner personer. For unge spanjoler er det langt verre. Der nærmer ledigheten seg 55 prosent.

Rajoy la i da frem en rekke nye forslag til reformer, som er ment å reformere den spanske økonomien og arbeidslivet. Målet er økonomisk vekst og nye arbeidsplasser.

Korrupsjon skal bekjempes

Regjeringssjefen kom også innpå skandalen som rir regjeringspartiet PP. Avisen El Pais har lagt frem dokumenter som tyder på at flere fremtredende partitopper i PP har fått utbetalt store summer under bordet fra et hemmelig partifond.

Pengene stammer blant annet fra spanske storselskaper og stod på konti i sveitsiske banker og skal ikke ha blitt skattet av når de ble overført til enkeltpersoner i hjemlandet.

Mariano Rajoy benekter på det sterkeste at han er en av dem som har mottatt penger gjennom de siste 10 årene.

Saken har skapt et enormt sinne over hele Spania. Støtten til Rajoy og regjeringen, som var synkende på grunn av de knallharde sparetiltakene, sank enda mer som følge av El Pais avsløringer.

I dag advarte statsministeren om å dømme hele Spania på bakgrunn av denne saken.

– Spania er ingen korrupt nasjon. En ting er å fordømme og forfølge korrupsjon med de verktøyene man har til rådighet. En annen ting er å gi inntrykk av at hele landet er korrupt, blant de verste i verden. Spania er «rent» land, hvor tilfeller av korrupsjon avsløres fra tid til annen, sa Rajoy i sin tale.

SISTE NYTT

Siste nytt