Merkel med full tillit til Rajoy

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel er kjent for sine diplomatiske evner. Det hadde hun god bruk for da hun skulle svare på om hun fortsatt har tillit til EU-kollega Mariano Rajoy.

Mariano Rajoy og Angela Merkel

Spanias statsminister Mariano Rajoy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel hadde møte for å snakke om krisen rundt EUs langtidsbudsjett. Det ble krisen rundt den spanske statsministeren som dominerte pressekonferansen.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

– Jeg har inntrykk av at hele den spanske regjeringen, inkludert statsministeren, arbeider for å få ned arbeidsledigheten, få gjennomført strukturelle reformer og gjenreise landets økonomiske styrke – slik Spania fortjener.

– Jeg er overbevist om at den spanske regjeringen og Mariano Rajoy som statsminister vil klare å løse problemene og Tyskland vil støtte ham med det vi kan, sa Angela Merkel da hun ble spurt om korrupsjonsbeskyldningene mot Rajoy og det spanske regjeringspartiet undergraver hennes tillit til den spanske regjeringen og ikke minst statsministeren.

Rajoy, flere av hans statsråder og andre fremtredende partimedlemmer i Partido Popular beskyldes for å ha mottatt store summer fra et hemmelig fond, plassert i sveitsiske banker. Utbetalingene skal ha foregått i nærmere 20 år og pengene skal være unndratt beskatning.

Nærmere 200.000 kr hvert år

Det er storavisen El Pais som bragte nyheten i forrige uke. Avisen mener å sitte på lister og dokumenter som viser utbetalinger til en rekke sentrale personer i PP i tiden mellom 1990 og 2008.

Rajoy skal ifølge avisen ha mottatt 187.500 kroner per år i mesteparten av perioden.

Selv benekter han kategorisk at han har utbetalt eller mottatt penger fra eget parti, uten å oppgi det til skattemyndighetene. Han har varslet at han vil legge frem ligningspapirer og dokumenter som kan bevise at han snakker sant.

Ifølge spansk presse sitter spesielt helseminister Ana Mato dypt i det. Det samme gjør PPs nåværende generalsekretær Maria Dolores de Cospedal.

Hemmelige utbetalinger skal også ha gått til den ledende partiaktivisten Rodrigo Rato, som tidligere har vært sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), ifølge El Pais.

Ikke den første skandalen

PP, som overtok regjeringsmakten etter Sosialistpartiet i desember 2011, har også tidligere vært rammet av korrupsjonsskandaler.

– Partiets regnskapsfører Luis Bárcenas måtte gå av etter en skandale i 2009. Da ble det rullet opp stor sak om hvitvasking og korrupsjon med forgreninger til hjertet av PP.

– I år har etterforskningen avdekket at regnskapsfører Bárcenas har eid en konto i Sveits med 22 millioner euro, fortalte den spanske journalisten og kommentatoren Eva Orúe til NRK i går.

Arbeidsledigheten stiger og stiger

Beskyldningene mot regjeringen og statsministeren kommer på verst tenkelig tidspunkt.

Rajoy har mer eller mindre klart å overbevise både finansanalytikere og skeptiske EU-sjefer om at Spania på egenhånd skal komme på rett økonomisk kjøl, uten krisehjelp med knallharde betingelser fra EU-systemet.

Offentlige budsjetter er barbert, skattene er økt og upopulære reformer er igangsatt – til store protester fra vanlige spanjoler og offentlige ansatte som rammes hardt av sparekniven.

At folk øverst på samfunnsstigen muligens skal ha mottatt store summer som de ikke har skattet av, tas ikke godt imot.

På toppen av det hele ble det i dag lagt frem nye tall på den spanske arbeidsledigheten.

Tallet på registrerte arbeidsledige er 4,98 millioner, som tilsvarer 26 prosent av arbeidsstyrken. Det er det høyeste tallet i Spanias historie som moderne demokrati, og foreløpig er det lite lys og oppgang i sikte.

Og der arbeidsledighetstallene gikk opp, gikk kursene på Madrid-børsen kraftig ned i ettermiddag.

Kursfallet settes i direkte sammenheng med beskyldningene mot Rajoy.

Mister folkets tillit

Selv om statsministeren som sjef for de særdeles dårlige tidene lenge har vært upopulær i deler av befolkningen, har han også vært støttet av mange.

Siden El Pais trykket de første artiklene forrige torsdag, har oppslutningen om Rajoy og regjeringen sunket kraftig. 85 prosent av de spurte i en meningsmåling sier de har ingen eller liten tillit til statsministeren.

En nettbasert underskriftskampanje med krav om Rajoys avgang hadde søndag kveld samlet 766.000 underskrifter.

SISTE NYTT

Siste nytt