– Rajoy er en byrde for landet vårt

Opposisjonen i Spania krever at statsminister Mariano Rajoy går av som følge av korrupsjonsanklager. Men Rajoy avviser beskyldningene om at hans parti har betalt ham penger under bordet.

Spanias statsminister Mariano Rajoy avviser beskyldningene om at hans parti har betalt ham penger under bordet, men opposisjonen krever likevel at han går av.

VIDEO: Demonstrantene bar bannere med tekst som «Spanias skam» i protest mot statsminister Mariano Rajoy.

Brussel: Hege Moe Eriksen
Foto: NRK

Statsministeren har lovet at alle hans banktransaksjoner skal legges frem i full offentlighet neste uke. Men opposisjonen mener Rajoy er blitt en belastning for nasjonen og må gå.

Sosialistpartiets leder Alfredo Pérez Rubalcaba mener det er «en byrde for landet at Rajoy er statsminister.»

– Vi ber ham trekke seg som statsminister, og la andre gjenopprette den styrken, tilliten og stabiliteten vårt land trenger, sa Rubalcaba på en pressekonferanse søndag.

Det er avisa El Pais som har avslørt at regjeringspartiets tidligere kasserer disponerte hemmelige bankkonti i Sveits. Kasseren skal gjennom en årrekke ha utbetalt penger svart til lederfigurer i partiet.

– Vi vil at han skal gå

Rasende spanjoler tok til gatene i de store byene Madrid, Barcelona og Sevilla med krav om at statsminister Mariano Rajoy må gå av.

Demonstrantene bar bannere med tekst som «Spanias skam» og «du må betale for korrupsjon med fengsel».

Liliana Caballé

Liliana er arbeidsledig og har mistet huset sitt.

Foto: Privat

Den enorme frustrasjonen blant folk over korrupsjonsavsløringene, kommer delvis av spanjolenes egne trange levevilkår som følge av den økonomiske krisen.

– Vi er mange som ønsker at regjeringen skal gå av. Vi som er uten jobb og uten støtte fra staten, vi er engstelige for å miste husene våre, leve på veldedighet og ende opp i søppelhaugen for å få tak i mat, sier Liliana til NRK.

Hun fra Barcelona er en av mange arbeidsledige spanjoler som er frustrert over regjeringen.

– Jeg har vært uten jobb i to år. Jeg forsøkte å bygge min egen forretning, en brudebutikk med kjoler laget i Spania som kunne konkurrere med dem laget i Kina. Men jeg måtte gi opp etter mangel på finansiering.

– Nå har jeg også mistet hjemmet mitt og sitter igjen med ingenting. Situasjonen skaper et sinne og en frustrasjon med våre politikere, som ikke representerer folket. De er bare interessert i å berike seg med skattebetalernes penger, sier Liliana til NRK.

(Artikkelen fortsetter videoen)

Mariano Rajoys fremtid avhenger av om hvorvidt han klarer å rydde opp i skandalen raskt, sier NRK-korrespondent Hege Moe Eriksen.

VIDEO: NRK-korrespondent Hege Moe Eriksen om de alvorlige korrupsjonsanklagene mot Spanias statsminister

– Svært alvorlig for Rajoy

Eva Orúe, journalist og kommentator, mener anklagene er svært alvorlig for Rajoy, ettersom partiet PP også tidligere har blitt skaket av korrupsjonsskandaler.

– Partiets regnskapsfører Luis Bárcenas måtte gå av etter en skandale i 2009. Da ble det rullet opp stor sak om hvitvasking og korrupsjon med forgreninger til hjertet av partiet PP. I år har etterforskningen avdekket at regnskapsfører Bárcenas har eid en konto i Sveits med 22 millioner euro, sier Eva Orúe til NRK.

– Det er også alvorlig på grunn av den vanskelige økonomiske situasjonen Spania befinner seg i. Folk er sinte. Og denne saken gir bensin til bålet, mener Orúe.

Eva Orúe

Eva Orúe mener saken er dårlig reklame for Spania

Foto: TVE 24horas

– Hvor sannsynlig er det at Rajoy må gå av?

– Det er ikke veldig sannsynlig, men det kommer an på hva han gjør for å rydde opp. Han må handle raskt, men i Spania er Rajoy kjent for å reagere sakte og heller vente på at problemene glemmes, sier Orúe.

Ifølge Orúe forventer folket at Rajoy fjerner helseminister Ana Mato som sitter dypt i anklager om korrupsjon.

– Folk forventer også at han legger frem all dokumentasjon, ikke bare om seg selv, men alle de mistenkte toppene i partiet. Dette er dårlig reklame for landet, og her må man rydde opp raskest mulig, sier Orúe.

Saken kommer på et svært uheldig tidspunkt for Spania, som har lykkes i å få investorer og långivere til å tro på landet igjen.

Rajoy, som allerede er svært presset på hjemmebane, skal i morgen møte Tysklands forbundskansler Angela Merkel for å drøfte EUs langtidsbudsjett.

Anklaget i media

Madrid-avisen El Pais trykte torsdag gjengivelser av angivelige lister over utbetalinger til PP-folk i tiden mellom 1990 og 2008.

Mariano Rajoy

Statsminister Mariano Rajoy er i hardt vær på grunn av korrupsjonsanklager

Foto: Andres Kudacki / Ap

Rajoy skal ifølge avisen ha mottatt 187 500 kroner per år i mesteparten av denne perioden.

Han har selv gått ut på TV og kategorisk benektet at han har utbetalt eller mottatt penger fra sitt eget parti, uten å oppgi det til skattemyndighetene.

Skandalen har opprørt mange spanjoler, og en ny meningsmåling viste søndag at PP nå har sunket til sitt laveste nivå noensinne på gallupen med en oppslutning på 23,9 prosent, ned fra 29,8 prosent for bare én måned siden.

Meningsmålingen, som er utført av Metroscopia for El País, viser samtidig at 77 prosent av de spurte ikke ønsker Rajoy som statsminister, og at 85 prosent av de spurte har liten eller ingen tillit til ham.

Fire av fem spurte mener lederfigurer i PP som har mottatt penger svart fra partiet, må gå av.

SISTE NYTT

Siste nytt