Kastet seg i døden da familien mistet hjemmet

Selvmord og forsøk på selvmord øker i Spania i kjølvannet av den økonomiske krisen. Hver dag blir det gjennomført 500 tvangsutkastelser. Nå krever mange en lovendring.

Selvmord i Spania. Hver dag blir det foretatt 500 utkastelser.

Kvinnen var gift og hadde en datter på 21 år.

 Barakaldo

Naboer står ved boligblokka i Barakaldo der den 53 år gamle kvinnen endte sitt liv.

Foto: RAFA RIVAS / Afp
Juan Carlos Mediavilla

Juan Carlos Mediavilla mener det må en lovendring til.

Foto: EBU

Da den 53 år gamle kvinnen skulle kastes ut av leiligheten sin, hev hun seg ut fra femte etasje. Og hun er ikke alene om å ende sitt liv i slik fortvilelse.

I slutten oktober ble en 53 år gammel mann funnet hengt i sitt eget hjem i Granada samme dag som han skulle kastes ut derfra. Da hadde politiet fått melding om at han truet med å ta sitt eget liv og de rykket ut for sjekke.

Dagen etter ble nok en 53-åring hardt skadet da han kastet seg ut fra boligen sin etter å ha blitt truet med utkastelse.

Krever lovendring

Hver dag gjennomfører spansk politi 500 utkastelser, ifølge tall fra myndighetene. Og siden 2008 skal det være flere enn 350.000 spanjoler som betaler på gjeld på boliger de er blitt kastet ut fra. For ifølge loven er huseieren fremdeles ansvarlig for boliglånet, selv om han eller hun ikke lenger eier boligen.

Dagens dødsfall i Barakaldo, i Baskerland nord i Spania, har fått flere jurister, blant andre den lokale dommeren Juan Carlos Mediavilla til å ta til orde for en endring av lovverket.

– Det som skjedde her i dag, skal ikke skje. Nå må de som er ansvarlige for å få endret loven gjøre det, og det er ikke landets dommere, sa Mediavilla til reportere utenfor boligblokka til den døde kvinnen.

Disse to dødsfallene føyer seg inn rekken av flere forsøk som har blitt omtalt i spanske medier i det siste. I forrige uke nedsatte statsminister Mariano Rajoy en ekspertgruppe som skal se på hvordan tallet på utkastelser kan reduseres.

Spår seks millioner arbeidsløse i 2013

Det er ikke mye håp om at situasjonen skal bli bedre med det første. Spanske myndigheter regner ikke med noen vekst i økonomien før tidligst i 2014.

Ledigheten i landet er nå den høyeste i Europa på 25 prosent og Europakommisjonen ser lite lyst på fremtiden. Ifølge anslag fra Brussel i dag kommer ledigheten til å stige og det spanske arbeidsmarkedet til å miste 2,7 prosent av jobbene det neste året.

Det betyr i så fall at over seks millioner spanjoler står uten arbeid i 2013, skriver den spanske avisa El Pais.

Senest i dag ble det kjent at det spanske flyselskapet Iberia planlegger å kutte 4.500 stillinger for å unngå en konkurs og at de varsler flere innstrammingstiltak i tiden framover.

Dødsfall sjokkerer

Marta Uriarte

Marta Uriarte mener dagens praksis er uakseptabel.

Foto: EBU

De hardhendte utkastelsene og dødsfallene har sjokkert nasjonen. Arbeidsminister Fatima Banez sier myndighetene er bekymret over dagens hendelse.

Uten for flere av landets banker har protestgrupper samlet seg.

– Det er bankene som er ansvarlige for dette, det er helt uakseptabelt. Hvor mange liv skal gå tapt, spør Marta Uriarte i organisasjonen «Stopp utkastelsene».

Oscar Lopez, som er sekretær i den samme organisasjonen utdyper:

– Det viktig med endringer i loven. Det må skje nå. Men mens vi diskuterer med staten hvordan vi skal få til det, må bankene vente med å kaste ut flere, sier han.

EU-domstolen kritiserer

Generaladvokat Julian Kokott ved EU-domstolen kritiserer den spanske praksisen og mener den er i strid med europeiske normer og regler.

Hun mener systemet ikke gir god nok beskyttelse mot urimelige husleiekontrakter.

SISTE NYTT

Siste nytt