Sønnen til Netanyahu med slibrige kommentarer om kvinner

Israelerne raser over et lydopptak der man hører sønnen til statsminister Benjamin Netanyahu snakke nedsettende om strippere og servitører.

Benjamind og Yair Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammen med den nå 26 år gamle sønnen Yair. I lydopptakene, som ble kringkastet tirsdag, nevner den unge Netanyahu blant annet en kontroversiell gassavtale som faren presset gjennom.

Foto: Thomas Coex / AFP

Israels statsminister Benjamin Netanyahu står overfor nok en skandale, etter at et lydopptak av sønnen Yair ble kringkastet på landets radiokanal Channel 2 tirsdag.

I opptakene, som ble gjort i 2015, hører man 26-åringen snakke med kompisene sine etter en fuktig kveld på byen, der han blant annet kommer med nedsettende kommentarer om kvinnelige strippere og servitører, ifølge Washington Post.

Kommentar om farens gassavtale

«Apropos prostituerte, hva er åpent på denne tiden av døgnet?» Skal være et av spørsmålene han stiller i opptaket, før han legger til: «Det er mulig servitørene der er med på leken».

Det er likevel Netanyahus kommentar om en kontroversiell gassavtale presset gjennom av hans far, som har utløst størst raseri blant den israelske befolkningen.

Han peker på hvordan avtalen var svært fordelaktig for kompisens far, den velstående oljebaronen Kobi Maimon.

«Min far hjalp din far med 20 milliarder dollar, og du klager til meg over 400 shekels (940 NOK)», sier han, og refererer til penger han hadde lånt av kompisen til å kjøpe strippere.

Statsministeren selv hevder sønnen ikke har noen kjennskap til gassavtalen, og avviser at han har noen relasjon til Maimon.

– Et bortskjemt barn

Yair skal ha kommet med en offentlig unnskyldning, der han hevder kommentarene ikke representerer de verdiene han står for og at de var gjort under påvirkning av alkohol.

En skribent i den Tel Aviv-baserte avisen Yedioth Ahronoth, Sima Kadmom, sier at opptakene viser hva slags person den yngre Netanyahu er.

– En 26-åring som ikke jobber og lever på statlige inntekter. En ung mann som 24 timer i døgnet følges av en stor gruppe av livvakter som koster det israelske folket millioner. Og han oppfører seg som et bortskjemt barn, sier hun ifølge Washington Post.

Parlamentsmedlemmer fra opposisjonen har kalt det skammelig at statlige utgifter blir brukt til å støtte en livsstil som utnytter kvinner, og har bedt påtalemyndigheten om å undersøke Yairs behov for livvakter.

Kaller opptakene sladder

Statsministeren har gått hardt ut mot mediene etter kringkastingen av lydopptakene, og kaller det hele en heksejakt.

– Vi har ikke til hensikt å bry oss om dette billige og ondsinnede sladderen som kommer fra enkle vitser gjort etter en fuktig kveld på byen, som ikke reflekterer Yairs posisjon og ble tatt ut av kontekst, står det skrevet i en offentlig uttalelse fra familien.

Benjamin Netanyahu er allerede under sterkt press etter flere anklager om korrupsjon og bedrageri.

Israelis take part in a protest against corruption in Tel Aviv

I desember tok tusenvis av israelere til gata for å protestere mot den korrupsjonsanklagede statsministeren Benjamin Netanyahu. Demonstrasjonene fortsetter også utover på nyåret.

Foto: Amir Cohen / Reuters

Han er blant annet anklaget for å ha mottatt sigaretter og sprit til en verdi av 100.000 dollar fra en Hollywood-produsent, i bytte mot å presse USAs utenriksdepartement i en enkeltsak om utstedelse av visa.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt