NRK Meny
Normal

Stoltenberg sender kondolanse til Spania etter togulykken

Internasjonale statsledere, deriblant Jens Stoltenberg og Barack Obama, sender sine kondolanser til Spanias statsminister etter den tragiske togulykken.

Stoltenberg sender sine kondolanser

LANDESORG: Spanias statsminister erklærte torsdag tre dagers landesorg etter den katastrofale togulykken i Spania. Statsminister Jens Stoltenberg sender sine kondolanser.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Torsdag ble det klart at tallet på døde etter onsdagens voldsomme togulykke i Santiago de Compostela har steget til 80. Nyhetsbyrået AP melder at 94 personer får behandling på sykehus torsdag kveld.

For 31 av disse, deriblant fire barn, er tilstanden kritisk, skriver AP, og viser til en uttalelse fra regionalmyndigheten i Galica.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Et overvåkingskamera fanget toget som sporte av i Spania.

VIDEO: Se de dramatiske overvåkningsbildene av at toget sporer av.

– Michelle og jeg ble lei oss

Det ble tidlig kjent at det var mennesker fra flere land blant de 274 passasjerene som var ombord på ulykkestoget. Nyhetsbyrået AP melder torsdag at en av de drepte og fem av de skadde er amerikanere.

– Michelle og jeg ble lei oss og sjokkerte da vi fikk nyheten om gårsdagens tragiske togavsporing i Santiago de Compostela, sier president Barack Obama i en uttalelse.

– På vegne av det amerikanske folk, vil vi komme med våre mest ektefølte kondolanser til familiene til dem som mistet livet, sier Obama.

Han takker og roser også de spanske redningsarbeiderne, som ifølge øyevitner skal ha vært på plass bare kort tid etter ulykken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stoltenberg og Rajoy

KOLLEGER: Jens Stoltenberg hilser på sin spanske kollega Mariano Rajoy i forbindelse med Nobels fredspris i fjor.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Stoltenberg kondolerer

Det skal ikke ha vært nordmenn blant de skadde eller omkomne etter ulykken, ifølge Det norske utenriksdepartementet. Santiago de Compostela er imidlertid et velkjent reisemål, blant annet på grunn av pilegrimsvandring, og flere norske reiseoperatører arrangerer turer til byen nordvest i landet.

Også statsminister Jens Stoltenberg sender torsdag sine kondolanser til Spanias statsminister Mariano Rajoy.

– På vegne av den norske regjeringen vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse etter den forferdelige togulykken i Spania. Mine tanker går til familiene og pårørende til de mange som omkom i ulykken og til de som er skadet og får behandling på sykehus, sier Stoltenberg i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter.

Mariano Rajoy, Barack Obama

SORG: USAs president Barack Obama med Spanias president Mariano Rajoy under et NATO-møte i Chicago i mai 2012.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Avhøres

Den foreløpige etterforskningen etter togulykken tyder på at for høy fart i en krapp sving var årsaken til at toget sporet av. Analyser gjort av nyhetsbyrået AP, blant annet av overvåkningsvideoen som viser togavsporingen, tyder på at toget holdt en fart på mellom 144 og 192 kilometer i timen på strekningen. Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen.

En av lokførerne skal ifølge den spanske avisa El Pais ha fortalt personell på stasjonen at toget hadde en hastighet på 190 kilometer i timen.

Den 52 år gamle lokføreren ble onsdag avhørt av politiet. Ifølge Reuters blir lokføreren, som også tidligere skal ha skrytt av å føre tog i høy fart på Facebook, holdt i varetekt på sykehuset inntil videre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt