NRK Meny
Normal

Rapport: Togføreren bremset ikke i tide

Spanias verste togulykke på mange tiår var forårsaket av for høy fart og svikt hos togføreren, heter det i en offisiell sluttrapport.

Et overvåkingskamera fanget toget som sporte av i Spania.

VIDEO: Alle de åtte vognene sporet av, da toget fra Madrid til Ferrol veltet i svingen. Nå har en offisiell rapport slått fast at det var høy fart og uoppmerksom lokfører som forårsaket ulykken.

Ulykken, som skjedde 24. juli i fjor utenfor den nordspanske byen Santiago de Compostela, kostet 79 mennesker livet.

– Ulykken skjedde som følge av togets altfor høye fart og fordi togføreren ikke respektere reglene. Han bremset ikke i tide, heter det i den knusende statlige rapporten som ble offentliggjort denne uka.

Dødstoget i Spania holdt en fart på 192 kilometer i timen da det krasjet, samtidig som lokføreren snakket i telefonen.

Til tross for at fartsgrensen i svingen der toget sporet av er 80 kilometer i timen, ble det tirsdag fastslått at farten var hele 192 kilometer i timen rett før krasjet. Da toget sporet av, var farten 153 kilometer i timen.

Det har lenge vært hevdet at høy fart og personlig feil fra togføreren var årsaken, men nå fastslår også en statlig rapport dette.

Tredje verste togulykke i Europa på 25 år

Sjokkerte øyenvitner fortalte at den voldsomme kollisjonen føltes som et jordskjelv.

Brannen i en av vognene skal ha spredd seg til flere biler i nabolaget, og metallbiter fra toget ble slynget over sikkerhetsmuren

.– Det var en torpedo av støv og bråk. Jeg trodde toget kom mot meg, og begynte å løpe, forteller en nabo til El Pais.

Mange av de døde var så maltraktert i ulykken at politiet måtte bruke DNA, tannstilling og fingeravtrykk til identifisering. 79 personer mistet livet i ulykken.

Tiltalt for drap

På grunn av mistanken om uaktsomhet står togføreren tiltalt for drap på 79 mennesker.

Også elleve tidligere, høytstående tjenestemenn i det spanske statlige togselskapet Adif står tiltalt i saken for ikke å ha sikret passasjerenes liv på en forsvarlig måte.

Den statlige rapporten blir et viktig grunnlag for den regionale domstolen i Galicia, som har ansvaret for etterforskningen i saken.

Spanske myndigheter varslet full gjennomgang av jernbanenettet etter ulykken i Santiago de Compostela 24. juli. Målet er å oppgradere sikkerheten på alle toglinjene.

Francisco José Garzón

Lokfører Francisco José Garzón sammen med en politimann like etter ulykken.

Foto: STRINGER/SPAIN / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt