Hopp til innhold

Erklærer tre dagers landesorg i Spania

Spanias statsminister Mariano Rajoy har erklært tre dagers landesorg etter togavsporingen. På ulykkesstedet har folk samlet seg for å være sammen i sorgen.

Mariano Rajoy, Alberto Nunez Feijoo

Spanias statsminister Mariano Rajoy har erklært tre dagers landesorg etter togavsporingen. Han besøkte torsdag ulykkesstedet og møtte overlevende på sykehus.

Foto: Emilio Lavandeira / Ap

Åse Marit Befring, Spania
Foto: NRK

Oppryddingsarbeidet er nå i gang i Santiago de Compostela, men fortsatt ligger deler av togsettet på skinnene.

De skadde er fraktet vekk, men mange møter fremdeles opp. De holder rundt hverandre og legger ned blomster. Noen av dem har sett scener de aldri vil glemme.

– Vi så alt sammen i går kveld. Avsporingen og alle de drepte som ble fraktet vekk. Inntrykkene vil prege meg resten av livet, sier Manuel Iglesias til NRK.

Rystet et helt samfunn

Manuel Iglesias

Manuel Iglesias og sønnen var vitner til ulykken i Santiago de Compostela onsdag.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Nå står Manuel Iglesias sammen med sønnen sin og ser ned på skinnegangen som ryddes slik at trafikken kan gjenopptas. Familien bor et stenkast fra skinnegangen og har gjort som mange andre, kommet tilbake for å være der sammen.

Naboene står i ro og følger opprydningen etter ulykken som har rystet et helt samfunn. Alle er rolige, men må ta pauser når de snakker. Det er tydelig at tragedien har gått hardt inn på dem.

Øyevitner forteller om sjokkerende scener etter togulykken som førte til at 80 mennesker mistet livet i Santiago de Compostela.

Så alt sammen

Andres Moure

Andres Moure bor 300 meter fra ulykkesstedet og var en av de første på stedet.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Andres Moure bor 300 meter fra ulykkesstedet og var 150 meter unna da det smalt.

– Jeg hørte smellet og trodde først at det hadde med festen å gjøre, men det var mye kraftigere, forteller Andres Moure til NRK.

Andres Moure løp ned til skinnegangen og var en av de første på stedet. Han kastet seg umiddelbart inn i redningsarbeidet og var med på å frakte skadde og døde ut av vognene. Mange var ikke til å redde, og han gikk i gang med å legge tepper over de døde.

– Jeg så døde kvinner og døde menn. Jeg så til og med døde barn, sier Moure.

Det sterkeste inntrykket har brent seg inn og vil ikke gi slipp på tankene hans.

– Jeg var med på å redde ut en kvinne, men hun døde på skinnegangen, forteller Moure.

Han fortsatte å hjelpe til helt til kl. 6.30 i morges, men har ennå ikke sovet siden ulykken.

– Jeg får ikke sove. Jeg får ikke bildene ut av hodet og orker ikke gå hjem. Jeg blir her også i natt, sier Moure.

toulykke Spania

Oppryddingsarbeidet er nå i gang i Santiago de Compostela, men fortsatt ligger deler av togsettet på skinnene.

Foto: MIGUEL VIDAL / Reuters

Tre dagers landesorg

Spanias statsminister Mariano Rajoy har erklært tre dagers landesorg etter togavsporingen. I Santiago de Compostela vil den vare i syv dager.

Statsministeren er selv fra Santiago de Compostela, og torsdag besøkte han ulykkesstedet og møtte overlevende på sykehus.

Samtlige vogner sporet av i ulykken, og flere av vognene begynte å brenne. I alt 80 mennesker mistet livet, mens tilstanden er alvorlig for 36 av de over 140 skadde.

Lokføreren er nå formelt under etterforskning, opplyser høyesterett i den spanske regionen Galicia, hvor Santiago de Compostela er hovedstad.

Klarer ikke gi slipp

Javier Rosados

Javier Rosados så folk uten armer og ben på skinnegangen, og klarer ikke å få de forferdelige bildene ut av hodet.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Javier Rosados (26) forteller gråtkvalt at han kom ned til ulykkesstedet kort tid etter at toget sporet av. Synet som møtte ham er tungt å beskrive.

– Jeg så folk uten armer og ben, og hjalp til med å redde skadde ut av vognene, forteller Javier Rosados til NRK.

Fortvilelsen over å ikke kunne redde alle er vanskelig å bære. Heller ikke han har sovet i natt, men han orker heller ikke å gå hjem.

– Kvinner og barn. Det er en tragedie, sier Javier Rosados.

Han er en av mange som hjalp til i redningsarbeidet som fremdeles er her. Ingen av dem har fått tilbud om hjelp, og ingen av dem klarer å gi slipp på bildene som har brent seg fast på netthinnen.

Ringte selv til stasjonen

Lokføreren ringte selv togstasjonen i den spanske pilegrimsbyen Santiago de Compostela like etter ulykken og sa fortvilet:

– Jeg har sporet av! Hva kan jeg gjøre? Hva kan jeg gjøre?

Toget sporet av da det kom inn i en sving i svært høy hastighet, bare fire kilometer fra stasjonen onsdag kveld. Hvilken hastighet toget holdt vil først bli klart når ferdskriveren er undersøkt, men i følge spanske medier har lokføreren innrømmet at han hadde en hastighet på minst 190 kilometer i timen. Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen.

– Jeg håper det ikke er omkomne, for det vil hvile tungt på min samvittighet, sa han ifølge avisen El Pais.

Naboer strømmet til

Togulykke

Vognene heises nå vekk fra skinnegangen.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

I timene etter ulykken lå døde mennesker dekket av tepper ved siden av de veltede togvognene mens røyk steg opp fra vraket.

Brannmenn klatret over vognene for å hente overlevende ut av knuste vinduer, og beboere i området strømmet til for å hjelpe.

– Det var som et tordenbrak. Det var veldig høyt og mye røyk, forteller en 62 år gammel kvinne til nyhetsbyrået AFP.

Sammen med venner og naboer begynte hun å hjelpe skadde passasjerer. Mens redningsaksjonen pågikk, kunne de høre mobiltelefoner ringe i lommene på de døde.

Toget vrengte seg

Toget, som var på vei fra Madrid til Ferrol, hadde 218 passasjerer og en besetning på fire om bord.

– Det gikk så fort. Det føltes som om toget begynte å vrenge seg i en sving, og så klappet togvognene sammen, sier Ricardo Montesco, en av passasjerene, til radiokanalen Cadena SER.

Han forteller at vognen han satt i, begynte å brenne, og at passasjerene hadde problemer med å komme seg ut. Mange mennesker ble fastklemt.

Et vitne i nærheten av stasjonen sier hun hørte en eksplosjon like før toget sporet av, mens et annet vitne sier at toget kjørte for fort inn i en sving.

– Det ligger lik på sporet, det er scener som fra Dante, sa Alberto Nunez Feijoo, leder for de regionale styresmaktene i Galicia.

Trolig ulykke

Togulykke Spania

Pressen blir holdt på armlengdes avstand mens opprydningsarbeidet pågår.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Spanske myndigheter sier de foreløpig utelukker at det kan dreie seg om sabotasje eller terror, slik vitneutsagnet om en eksplosjon kunne antyde.

– Vi beveger oss nå vekk fra hypotesen om sabotasje eller et angrep. Det er for tidlig å være 100 prosent sikker, men høy fart er en sannsynlig årsak til ulykken, sier en myndighetskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Det skal ikke ha vært tekniske feil på toget, ifølge jernbaneselskapet Renfe.
Fjernsynsbilder viste onsdag kveld noen av vognene stående på skakke langs en mur ved siden av skinnene, mens andre lå sammenkrøllet, istykkerrevet og delvis oppå hverandre, strødd utover sporet.

Stor redningsinnsats

På veiene rundt sporet samlet det seg mange ambulanser og brannbiler, mens politi og redningsarbeidere arbeidet febrilsk med å ta vare på de skadde og få sendt dem til sykehus.

Samtidig strømmet folk til sykehusene i byen for å gi blod, og brannmennene avlyste en pågående streik for å være med på redningsarbeidet.

Ulykken skjedde like før den viktigste festivalen i byen, når tusener av kristne pilegrimer fyller gatene til ære for apostelen Jakob. Mange av passasjerene var pilegrimer på vei til festivalen.

Ingen nordmenn

Togulykke Spania

Togvognene fraktes bort fra ulykkesstedet torsdag kveld.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

UD opplyser til NTB at det så langt ikke er kommet opplysninger som tyder på at nordmenn var involvert i ulykken.

Den norske konsulen har mottatt en liste med navn på skadde. Det er verken norske eller skandinaviske navn på listen.

Navnene på de omkomne er foreløpig ikke kjent, blant annet fordi enkelte skal være svært vanskelige å identifisere. Flere personer skal heller ikke ha hatt identitetspapirer på seg.

SISTE NYTT

Siste nytt