Slik fikk Snowden tilgang til topp hemmelige dokumenter

Den verdensberømte IT-teknikeren Edward Snowden hadde eksklusive tilganger i NSAs hemmelige databaser. Han brukte også kollegaers passord da han lastet ned dokumentene.

Edward Snowden og cipher-tekst over hele

LASTET NED HEMMELIG INFO: Edward Snowden jobbet som IT-tekniker og hadde eksklusive tilganger i etterretningstjenesten NSAs databaser. Han brukte også 25 andre kollegaers innlogginsinformasjon da han lastet ned dokumentene.

Foto: The Guardian / Reuters

Den amerikanske avhopperen Edward Snowden, som har avslørt USAs omfattende overvåking av data- og telekommunikasjon, benyttet andres passord for å få tilgang til topphemmelige dokumenter.

Inntil i vår jobbet Edward Snowden som systemadministrator for konsulentselskapet Booz Allen Hamilton. De utførte tjenester for den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA). På et oppdrag for dem på Hawaii sikret han seg mengder med topp hemmelige dokumenter.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Fikk innloggingsinfo

Snowden fikk etter hvert innloggingsinformasjonen til 25 andre kollegaer. I juni i år kom de første avsløringene i avisene The Guardian og The Washington Post.

Ifølge NTB hevdet den nå spionsiktede 30-åringen rett og slett at han hadde bruk for passordene i arbeidet som systemadministrator i dataavdelingen. Dermed benyttet han dem til å hente ut topphemmelige dokumenter om den amerikanske etterretningsorganisasjonens virksomhet verden over.

Dersom du har tips til NRKs redaksjon kan du ringe oss på telefon 03030 eller sende oss mail til 03030@nrk.no.

Les også: Snowden vil vitna for Merkel

Les også: Kerry: – USAs overvåking har gått for langt

Les også: USA avviser Snowdens bønn om benådning

Etterforskerne som forsøker å kartlegge Snowdens virksomhet, har til nå identifisert en håndfull NSA-ansatte som er avhørt og fjernet fra sine stillinger, har NTB tidligere meldt.

Eksklusive tilganger

Snowden jobbet også fra Hawaii via en såkalt tynnklient-PC, det vil en PC som i hovedsak ikke kjører operasjoner selv, men som er knyttet til en sentral server et annet sted. Avhengig av sikkerhetsklareringen til brukeren kan disse tynnklient-PC-ene gi begrenset tilgang til data på den sentrale serveren, skrev Hardware.no i august. De refererte igjen fra en artikkel i NBC.

Siden Snowden hadde status som systemadministrator hadde han anledning til å åpne alle filene han ville, og han hadde også tilgang til NSAs intranet, NSAnet. I kraft av jobbtittelen hadde han attpåtil det eksklusive privilegiet av å kunne kopiere filer mellom datamaskiner, noe vanlige NSA-ansatte ikke kan.

Dermed kunne han for eksempel fritt kopiere filer inn på en minnepinne uten å vekke mistanke blant andre NSA-medarbeidere. Alt dette kunne han i tillegg gjøre uten å etterlate noen spor, noe som ifølge en av NBC-kildene gjorde ham til en «spøkelsesbruker».

– De er veldig flinke til sofistikerte oppgaver, men underlig dårlige når det gjelder mange av de enkle oppgavene, sa en av etterretningskildene til NBC.

Les også: Overvåket 478 e-poster om svensk Muhammed-karikatør

Les også: Britiske spionsjefer svarer for første gang

Sikkerhetshull

Det faktum at Snowden jobbet fra Hawaii, langt unna NSAs hovedkvarter på USAs østkyst, gjorde i tillegg at ingen kunne kikke over skuldrene hans og fysisk observere aktiviteten. Dermed kunne han altså laste ned filer i fred.

Etterforskningen har samtidig avslørt hvordan NSA har hatt store hull i sikkerheten og at de i stor grad derfor har seg selv å takke for den største skandalen i etterretningsorganisasjonens 61 år lange historie, har NTB tidligere meldt.

NSA hadde blant annet ikke installert oppdaterte sikkerhetsprogrammer på sine datamaskiner i Hawaii, noe som gjorde det mulig for Snowden å laste ned store mengder topphemmelige dokumenter uten at alarmen gikk.

Snowdens bruk av kollegaers brukernavn og passord har gjort det vanskelig for etterforskerne å fastslå hvor mange hemmeligheter han lastet ned før han hoppet av under et besøk i Hongkong og gikk til mediene.

SISTE NYTT

Siste nytt