Hopp til innhold

USA avviser Snowdens bønn om benådning

USA avviser en bønn om benådning fra den amerikanske varsleren Edward Snowden. Varsleren blir bedt om å komme hjem og ta følgene av å ha lekket fortrolig informasjon.

Edward Snowden

Det hvite hus og ledende politikere i Kongressen i Washington avviser Edward Snowdens bønn om benådning. Her er Snowden avbildet på ei bru i Moskva sist uke etter at det ble kjent at han har fått ny jobb i den russiske hovedstaden.

Foto: Videograbb Lifenews/Rossia 24 / Ap

Dan Pfeiffer

Dan Pfeiffer, rådgiver for Obama i det hvite hus til Snowden: «Kom hjem og møt anklagene mot deg!»

Foto: Charles Dharapak / Ap
Dianne Feinstein

Senator Dianne Feinstein sier tvert nei til benådning av Snowden: «I think the ansvwer is no clemency».

Foto: J. Scott Applewhite / Ap
John Kerry

Utenriksminister John Kerry mener at overvåkningen kan ha gått for langt.

Foto: SONNY TUMBELAKA / Afp
Edward Snowden og Christian Ströbele

Edward Snowden og den tyske politikeren Christian Ströbele i Moskva sist uke.

Foto: Christian Ströbele/Twitter

Det hvite hus og flere fremtredende politikere i Kongressen sier at Snowden har brutt amerikansk lov og at han må ta konsekvensene av det.

Rådgiver Dan Pfeiffer sier til BBC at Snowden må komme hjem og møte anklagene mot ham. Han avviser at benådning har vært diskutert.

I Det hvite hus sier rådgiver Dan Pfeiffer at benådning av Snowden ikke har vært diskutert. Han får støtte av den republikanske kongressmannen Mike Rogers og den demokratiske senatoren Dianne Feinstein.

Enorm skade

Feinstein sier at dersom «herr Snowden hadde vært en ekte varsler, kunne han ha rapportert privat til en komite i kongressen, men dette valgte han å ikke gjøre».

– Vi ville ha møtt med ham, og vi ville ha undersøkt informasjonen fra ham. Det skjedde ikke, og nå har han gjort denne enorme skaden («enormous disservice») mot vårt land, sa Feinstein i et intervju på den amerikanske TV-kanalen CBS søndag kveld.

– Så svaret er nok «ingen benådning», sa hun.

Edward Snowden rømte til Russland via Hongkong i juni etter å ha avslørt dokumenter som tyder på at amerikansk etterretning har avlyttet 35 europeiske regjerings­sjefer som ledd i sin etterretningsvirksomhet. Han har nå midlertidig asyl i Russland.

Kan ha gått for langt

I flere europeiske land har Snowdens avsløringer via en rekke toneavgivende aviser og tidsskrifter i flere land, vakt harme, men aller mest i Tyskland hvor forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon skal ha blitt avlyttet av amerikanerne i flere år.

Sjefen for USAs etterretning, general Keith Alexander har forsvart avlyttingen og kalte den normal og legal etterretningsvirksomhet under en høring i Kongressen sist uke.

Utenriksminister John Kerry har derimot åpnet for at amerikanerne kan ha gått for langt. Sist uke sa han at i noen tilfeller kan USA ha gått for langt, og han lovet å samarbeide med president Barack Obama for å hindre upassende avlytting i fremtiden.

Sist uke snakket Snowden til Hans Christian Ströbele fra det tyske partiet De grønne, og sa seg villig til å komme til USA og forklare seg.

I et brev som Ströbele fikk med seg argumenterer Snowden for at han ikke skal straffes. «Å fortelle sannheten er ikke en kriminell handling», skrev han.

SISTE NYTT

Siste nytt