NRK Meny
Normal

Britiske spionsjefer svarer for første gang

For første gang i historien forklarte sjefene for de britiske etteretningstjenestene seg offentlig om hva de driver med.

John Sawers

Sjefen for den britiske utenlandsetteretningen, John Sawers, er en av de som møter i parlamentet i ettermiddag.

Foto: Suzanne Plunkett / Reuters

Lederne for MI5, som driver innenlands etterretning, etterretningstjenesten i utlandet MI6 og GCHQ som driver elektronisk overvåking, møttes i sikkerhetskomiteen i Parlamentet klokken 15 norsk tid.

Høringen ble overført på britisk fjernsyn, men med en kort innlagt forsinkelse slik at følsomme uttalelser kunne redigeres bort.

Det er første gang disse høringene skjer i offentlighet. Tidligere har britiske høringer av denne typen alltid vært holdt bak lukkede dører.

– Etteretningssjefene har tidligere operert bak et teppe, men nå er de mer offentlig tilgjengelige enn de har vært på mange år. Dette er et steg fremover når det gjelder åpenhet. sier en talsmann for den britiske regjeringen.

– Hemmeligheter er en del av jobben

Høringene var ventet å dekke en rekke spørsmål, blant annet knyttet til varsleren Edward Snowden. Avsløringene om at britisk etteretning, særlig GCHQ, har samarbeidet tett med det amerikanske NSA har vekket oppsikt.

– Jeg kan garantere at vi ikke har brutt loven, sa direktør for det britiske etterretningssenteret GCHQ, Sir Iain Lobban under høringen.

Han sier at hemmelighold er en del av jobben til GCHQ.

– Visse aspekter ved jobben må holdes hemmelig. Men jeg mener ikke at «hemmelig» er synonymt med lyssky og uhyggelig, sier Lobban under dagen høring.

Brudd på privatlivets fred?

Edward Snowden har lekket store mengder hemmeligstemplede dokumenter om USAs overvåkingsvirksomhet.

Snowdens britiske medarbeider Sarah Harrison sier hun ikke tør reise hjem til Storbritannia fordi hun frykter at hun kan bli arrestert og tiltalt.

Nyhetsbyrået Reuters sier at sjefene vil få spørsmål om hvorvidt masseavlyttings-programmene er et brudd på privatlivets fred, og om Snowden-avsløringene har skadet arbeidet deres.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt