Hopp til innhold

Skogbrannen som har rystet Israel

Skogbrannen som tok 42 liv og gjorde mange familier husløse, har sjokkert israelerne. Militærmakten Israel måtte få hjelp, selv fra sine fiender, for å få slokket brannen. Det både smerter og gleder.

Skogbrann 3

Nissan Cohen i det utbrente museet i kunstnerlandsbyen Ein Hod. Selv om han er trist fordi så mye er borte, er at mest glad for at de fleste berget livet.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Sidsel Wold
Foto: NRK

Nissan Cohen låser opp døren til museet sitt i landsbyen Ein Hod. Muzuza'en på dørkarmen som skal gi jødiske hjem beskyttelse, er formet som en spilledåse. Den virker i alle fall, for tonene triller ut.


Mezuzaen spiller Israels nasjonalsang «Hatikva», eller «Håpet».


- Ingen kan ta fra oss «hatikva», mumler Cohen mens han skyver opp døren.

- I 45 år har jeg samlet antikke spilledåser fra hele verden. I løpet av minutter var alt borte, sukker han.

Inne i museet han har levd for i alle år, lukter det sterk av brann. Alt er svart og mørk. Brannen tok strømmen også.

Steinway-flygelet gir fremdeles lyd, men må repareres. Overalt på gulvet ligger sørgelige rester etter antikke spilledåser og musikkbokser samlet inn gjennom et liv.

- Alt er strødd utover. Uerstattelige antikviteter, sier Cohen mens han tråkker i all asken.

I en lysstripe fra vinduet står mange stolrekker, og jeg oppdager at vi står inne i en konsertsal.

- Ja, vi har hatt mange konserter her, men nå er både flygelet og orgelet ødelagt, sukker Nissan Cohen trist.

Museet ligger i Ein Hod, en gang en palestinsk landsby, nå en by for malere, skulptører og musikere. Stedet ble gitt til israelske kunstnere etter at palestinerne ble fordrevet i 1948-krigen, og er omtalt i romanen «Morgen i Jenin».

Alt i en askehaug

Skogbrann 1

Sahul Serenof mistet alt han eide, men berget familien.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Skogbrann 6

Det er bare et skall igjen av huset til familien Serenof.

Foto: Sidsel Wold / NRK
- Jeg mistet hjemmet jeg hadde tegnet og bygget med mine egne hender, sier landskapsarkitekt Sahul Serenof.

Vi møter også ham i en askehaug. Bare de gamle steinveggene står igjen, alt annet han og familien eide er blitt til lysegrå og hvit aske.

Huset brant ned om natten da ingen brannslukningsfly var i sving.

- Vi har ikke sagt til de minste barna på tre og fire år at vi ikke har noen ting lenger. Alle lekene deres, rommet deres, er også borte. Vi må finne ut hvordan vi skal fortelle dem det, sier Serenof.

42 mennesker omkom i den største skogbrannen i Israel noensinne.

Rasende israelere spør om hvorfor brannberedskapen var så elendig. Israels fiender ler fordi militærstormakten Israel ikke greide å slukke en brann alene, men måtte få hjelp utenfra.

Men de som mistet sine livsverk i brannen, vil ikke klage. De er glad for bare å være i live. Hverken Cohen eller Serenof er sinte på regjeringen.

- Mange moderne land ville hatt like store problemer med å takle en så uforutsigbar brann, sier arkitekten.

- Tap av liv er mye, mye verre, minner de begge om.

Brent levende

I brannområdene kan man se hvordan ilden hoppet fra sted til sted.

Mens Serenovs hus er totalt ødelagt, står naboenes hus uten skrammer. Noen har mistet sitt livsverk, andre har hatt englevakt.

Oppover Carmel-høydene ser vi den smale veien der hvor bussen med fengselsbetjentstudentene ble truffet av flammene, da et tre falt ned i veien.

Nesten 40 unge fengselsbetjentstudenter ble brent levende, da de tok sjansen på å dra gjennom brannområdene til et fengsel for å redde innsatte fra et fengsel midt i brannområdet.

Skogbrann i Israel

I denne bussen møtte de unge fengselsbetjentene døden midt i flammehavet. De hadde ingen mulighet til å slippe unna.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Langs veien er det satt flagg og minnelys.

Hjelp fra fiender

At Israel, som er så besatt av sikkerhet og som har Midtøstens mest slagkraftige hær, ikke greier å slukke en brann, har sjokkert mange.

«Israels fiender, Hizbolla, Hamas og Iran kan komme på tanken om å bruke den gamle romerske trikset brennende piler skutt fra buer», mumles det nervøst.

Statsminister Benjamin Netanyahu måtte be om hjelp utenfra, og fikk det, også fra land som skarpt kritisere Israels politikk.

Israel har flere hundre moderne jagerfly, men ingen brannslukningsfly.

Tyrkias statsminister som egentlig er rasende på israelerne etter den tragiske bordingen av hjelpeflåten til Gaza, var en av de første som kom med tilbud om hjelp.

Og europeiske land som stadig kritiserer israelsk politikk, sto i kø for å bidra.

Men hva Netanyahu må ha følte da palestinernes president Mahmoud Abbas ringte og tilbød 21 brannmenn og en brannbil fra Jenin, en by israelere tenker på som terroristreir, vites ikke.

For også palestinerne måtte hjelpe Israel, for å få den dødelige brannen slukket. Og avisen Yediot Ahronot (engelsk versjon) avslørte at palestinernes brannbil var langt mer moderne enn israelernes!

Benjamin Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu foran verdens største brannslukkingsfly Evergreen 747 supertanker, som Israel fikk bruke.

Foto: GUY ASSAYAG / Afp

Syndebukken

Mangelen på brannberedskap har skapt kraftige etterdønninger.

Mens statsminister Netanyahu var høyt og lavt og lot seg avbilde med brannmenn, i helikopter og fremsto som en redningsmann, ble innenriksminister Eli Yishai stemplet som syndebukken.

I alle år har den ultraortodokse ministeren og lederen for Shas-partiet, melket skattebetalerne for å få penger til den raskt voksende ultraortodokse befolkningen, og til religiøse skoler der ultraortodokse menn studerer Torah'en i stedet for å jobbe.

Israels innenriksminister Eli Yishai

Innenriksminister Eli Yishai.

Foto: JIM HOLLANDER / AFP

Eli Yishai har møtt massiv kritikk for ikke å prioritere å ruste opp brannvesenet.

- Dere vil lynsje meg fordi jeg er ultraortodoks, fra høyrefløyen og fordi jeg er sefardisk, sa Yishai til sitt forsvar, og trakk det etniske kortet i den høylytte debatten.

Snakker sammen igjen

Men brannen har også førte land sammen.

Tyrkia trakk ambassadøren sin hjem etter at Israel drepte ni tyrkere på Gaza
-skipet «Mavi Marmara».

Nå, etter brannen, er de to landene i forhandling om å opprette et normalt forhold igjen.

Tyrkia vil sende sin ambassadør tilbake til Tel Aviv, dersom Israel kommer opp med erstatning samt en beklagelse for drapene. Foreløpig forhandles det om ordlyden.

«Hele verden hater oss», hører en ofte hører i Israel, ikke minst fra hørefløyen.

«Akkurat da ting begynte å bli varmt og trivelig i vår selvrettferdige isolasjonistiske ghetto, så kommer Israels fiender og insisterer på å redde oss», skriver kommentatoren Akiva Eldar sarkastisk i avisen Haaretz .

Land israelerne er overbeviset om at hater dem, som Tyrkia, Norge og Jordan bidro alle med hjelp.

I Ein Hods konserthall og spilledåsemuseum, har Nissan Cohen fått åpnet et brannskadd skap, som inneholder flere antikke samleobjekter.

Den sveitsiske boksen ser ut til å virke, for igjen triller vakre toner ut. Sveitstisk teknikk svikter sjelden, er vi enige om.

SISTE NYTT

Siste nytt