FN hjelper Israel i kampen mot flammene

Med omfattende hjelp fra internasjonale styrker håper israelske myndigheter å få bukt med landets verste skogbrann noen sinne innen lørdag kveld.

Israelske brannmenn

Det israelske brannmannskapet får hjelp fra internasjonale styrker.

Foto: JACK GUEZ / Afp
Skogbrann i Israel

Brannen er fortsatt ute av kontroll.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Som svar på Israels fortvilte rop om hjelp har FN mobilisert internasjonale styrker fra blant annet Bulgaria, Hellas, Italia, Russland, USA og Storbritannia for å bistå i kampen mot de voldsomme skogbrannene som herjer nord i landet.

To enorme russiske fly, i stand til å frakte opptil 42.000 liter vann, var i lufta allerede tidlig lørdag morgen, sammen med flere mindre fly lastet med både vann og flammehemmende kjemikalier.

– Den internasjonale hjelpen som vi mottar er imponerende og kan hjelpe oss med å kvele flammene innen lørdag kveld, uttalte Yoram Levy, en talsmann for det israelske brannmannskapet, ifølge Fox News.

17.000 på flukt

Dødstallene steg lørdag til 43, etter at redningsmannskaper fant de forkullede levningene av en 16 år gammel gutt som hadde meldt seg frivillig til slukningsarbeid.

De dødlige brannene er de verste landet har sett noen sinne. Flammene har ødelagt hus, sendt over 17.000 mennesker på flukt og gjort ulegelig skade på en av Israels mest verdsatte skoger.

– Dette er en forferdelig tragedie, skrev FNs generalsekretær Ban Ki-Moon i et brev til Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Fortsatt ute av kontroll

Brannen i Carmel-skogene utenfor Haifa startet torsdag, og var fortsatt ute av kontroll lørdag morgen. Det er svært tørt i området, og kraftig vind gjør slukkingsarbeidet vanskelig.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble israelske myndigheter overrumplet av den nasjonale brannberedskapens hjelpeløshet stilt overfor de mektige flammene, og sendte fredag et fortvilet rop om hjelp til FN.

Video Skogbrann herjer i Israel

VIDEO: Skogbrann herjer i Israel.

Den omfattende støtten de ble møtt med har gitt statsminister Benjamin Netanyahu anledning til å vise verden at Israel er kanskje ikke er så isolert likevel.

Til og med palestinske myndigheter valgte å sende brannmannskap for å hjelpe til med slukningsarbeidet.

Skyldes trolig uaktsomhet

Israelske myndigheter trodde i utgangspunktet at den katastrofale skogbrannen var påsatt.

Etter nærmere etterforskning viser det seg imidlertid at brannen mest sannsynelig skyldes uaktsomhet.

En talsmann i det israelske politiet har uttalt til AP at granskningen pågår fortsatt, men at politiet ikke ønsker å gå ut med ytterligere detaljer rundt etterforskningen.

Skogbrann i Israel

En israelsk brannmann hjelper til nær landsbyen Ein Hod.

Foto: ILIA YEFIMOVICH / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt