NRK Meny
Normal

Uforsiktig omgang med ild trolig skogbrannårsak

Uforsiktig omgang med ild var trolig årsak til skogbrannen i Israel der 43 mennesker er døde. Regjeringen svarer nå på kritikk om manglende brannberedskap.

Foreløpig etterforskning indikerer at Israels største skogbrann som er registrert til nå, var forårsaket av uforsiktig omgang med ild. Det uttalte politimester Dudi Cohen lørdag.

Et utvalg bestående av etterforskere fra politi og brannvesen står bak den foreløpige konklusjonen.

To brødre på 14 og 16 år fra druserlandsbyen Usfiya ble lørdag pågrepet av politiet, mistenkt for å ha hatt befatning med brannen i Carmel-området, skriver nettavisen Ynetnews.

Politiet har ikke forklart nærmere hvorfor guttene er mistenkt. Guttenes mor kritiserer politiet.

– Guttene hadde ingenting med brannen å gjøre. Jeg er svært sint på politiet for å ha arrestert mine sønner. Politiets oppførsel var voldelig, sier hun til Ynet.

Hun hevder at guttene var på skole da brannen startet ved 11-tiden torsdag formiddag.

De to guttene ble lørdag brakt inn til politistasjonen i Haifa. Der måtte de tilbringe natten. Guttenes mor håper de blir løslatt søndag, da 16-åringen fyller år.

Brannberedskap

Etter at brannen brøt ut torsdag, har myndighetene i Israel blitt kritisert for manglende brannberedskap. Innenriksminister Eli Yishai svarte lørdag på kritikken.

– Brannberedskapen er i katastrofal forfatning, medgikk Yishai.

Han sier at han har jobbet hardt for å forsøke å forbedre brannberedskapen, og viser blant annet til at han har bedt om mer penger til sektoren.

– Jeg har bedt om at en kommisjon gransker saken for å bringe sannheten fram i lyset. Jeg har skrevet brev og advart om situasjonen, sier Yishai.

Brenner fortsatt

Natt til søndag herjet flammene fortsatt i skogen i Carmel, skriver Haaretz. Brannvesenet sa lørdag at det kan ta en hel uke før brannen er slukket. Brannen er så kraftig at den kan ses på satellittfoto.

17.000 personer har måttet evakuere hjemmene sine midt i hanukkah-feiringen som følge av brannen. Internasjonal hjelp har strømmet på for å bistå med slukkingsarbeidet. En rekke land har sendt utstyr og mannskaper til Israel, og enda mer er på vei.

Natt til søndag varslet australske myndigheter at landet vil sende både eksperter og utstyr til Israel.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte lørdag ettermiddag at Norge sender et helikopter med mannskap for å hjelpe i slukkingsarbeidet.

Palestinsk hjelp

Også palestinerne bistår i hjelpearbeidet. Palestinernes president Mahmoud Abbas snakket lørdag med Israels statsminister Benjamin Netanyahu på telefon.

Netanyahu lanserte under samtalen et forslag om å etablere en flåte av brannfly som skal stå til disposisjon også for Israels arabiske naboer.

Abbas’ kontor varslet lørdag ettermiddag at det palestinske sivilforsvaret sender hjelp for å bistå israelerne med å bekjempe flammene.

Men ikke alle er like glade for støtte fra araberverdenen. Jerusalem Post skriver at Egypt og Jordan blir fordømt av mange arabere for å ha gitt en hjelpende hånd til Israel.

En rekke kommentarer går igjen i arabiske medier, og også på Facebook-grupper, om at brannen er Guds straff.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt