Hopp til innhold

Sjekker mat for radioaktivitet

Myndighetene i Japan kontrollerer nå om matvarene er radioaktive som et sikkerhetstiltak etter atomulykken i Fukushima. Sushirestaurant i Oslo stanser alle japanske matprodukter i frykt for forurenset mat.

Screening av mat fra Japan

Thailandske matmyndigheter sjekker mat som er importert fra Japan for radioaktivitet.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Målingene i Japan iverksettes i tråd med kriseplaner som er utarbeidet av atomsikkerhetsmyndighetene i landet.

For første gang innfører Japan grenser for radioaktivitet for matvarer produsert innenlands, skriver NTB.

– Bør sjekke mat i Japan

– I første omgang skulle man tror at de vet hva som er produsert hvor, og dermed klare å luke ut det det som kan være utsatt for stråling. Man ser økte strålingsnivåer i sonen på 50 kilometer rundt Fukushima, og de som bor der bør sjekke matvarene og følge rådene fra myndighetene, sier Ole Reistad, seksjonssjef i Statens strålevern til NRK.

TAIWAN-JAPAN-NUCLEAR-ASIA-RADIATION-FOOD

Supermarkeder i New Taipei City i Taiwan selger fortsatt store mengder sushi til tross for frykt for radioaktivitet i råvarer fra Japan.

Foto: SAM YEH / Afp

LES: Japanere flykter fra strålefaren

LES: Finner stråleverdier på reisende til Taiwan

Flere andre asiatiske land har allerede opplyst at de vil gjøre lignende målinger av mat produsert i Japan. EU har også tatt til orde for at japanske matvarer som importeres til Europa, også bør sjekkes.

Henvendelsen er mottatt av Mattilsynet, som vurderer og gjennomfører mulige tiltak fra Norges side.

Stanser alle japanske matvarer

Eier av sushirestauranten Nippon Art i Oslo sier til NRK at de har tatt en avgjørelse om å stanse alle matvarer som kommer fra Japan.

– Vi tar ikke sjansen på å bruke verken fisk eller tørrvarer fra Japan slik situasjonen er nå. Men vi vil følge med på hva mattilsynet sier. Men inntil videre ønsker vi å være på den sikre siden, og tar ikke inn noe fra Japan, sier Atala, eier av Nippon Art.

Til vanlig bruker de endel tunfisk og japansk gurard-fisk som kommer fra Japan, i tillegg til ris, wasabi og ingefær.

– Men vi har gode erstatninger fra andre steder som vi bruker inntil videre, sier Atala.

Han legger til at de ønsker å støtte Japan i den vanskelige situasjonen, men tar ingen sjanse med faren for radioaktivitet i maten.

LES: Folk sjekkes daglig for radioaktivitet

Vurderer å sjekke mat i Norge

Mattilsynet ser foreløpig ingen grunn til at mat som Norge importerer fra Japan skal kontrolleres, men vurderer situasjonen fortløpende.

– Det er ingen grunn til dramatikk, men det er naturlig at EU kommer med et slikt råd i den situasjonen vi er i nå, sier Atle Wold, seksjonsleder i tilsynsavdelingen i Mattilsynet..

– Det er ikke så stor import av mat fra Japan, og foreløpig er det ingen grunn til å frykte radioaktivitet. Det tar omlag tre uker før varer ankommer Norge fra Japan. Vi vil eventuelt se på hvilke type matvarer og hvilke områder i Japan matvarer komme fra før vi tyar en avgjørelse om hva vi skal gjøre, sier Atle Wold.

Mattilsynet sier holder tett kontakt med Statens strålevern om situasjonen i Japan.

– Om mat i Norge også bør screenes er forhold som vi vil vurdere her ved Statens strålevern. Akkurat nå har vi fullt fokus på den alvorlige situasjonen ved anleggene i Fukushima, sier Ole Reistad i Statens strålevern .

Mattilsynets oversikt viser at det kun er et begrenset omfang av matimport til Norge fra Japan. I hovedsak dreier det seg om typiske japanske matvarer som wasabi og soyasaus, samt enkelte fisker, fiskevarer og akvakulturprodukter. Norge importerte i fjor 200 tonn matvarer fra Japan.

Andelen matvare som reiser motsatt vei er langt større. I fjor eksporterte Norge 134.319 tonn fisk og sjømat til Japan.

SISTE NYTT

Siste nytt