NRK Meny
Normal

Japanere flykter fra strålefaren

Tusenvis av japanere må flykte fra hjemmene sine i områdene rundt Fukushima-kraftverket på grunn av faren for radioaktiv stråling.

Japan Earthquake

Ryo Abe (10) og Kaho Abe (7) hviler seg på togskinnene. De er på vei til slektninger sammen med foreldrene sine fordi de måtte evakuere fra byen de bor i som er for nær det ødelagte kjernekraftverket i Fukushima.

Foto: Takaharu Yagi / Ap

Tog og busser står, og veiene er uframkommelige flere steder. Søsknene Ryo (10) og Kaho Abe (7) må derfor gå langs togskinnene for å komme seg ut av byen de bor i sammen med familien sin, og bort fra strålingsfaren. De er på vei til slektninger som bor i byen Ishinomaki.

Japan Earthquake Nuclear Risk

En gutt blir scannet og sjekket for radioaktivitet ved et midlertidig senter for innbyggere som bor nærme Fukushima-kraftverket.

Foto: Gregory Bull / Ap
Folk flykter langs togskinnene

Folk flykter langs togskinnene for å komme seg bort fra sikkerhetssonen rundt Fukushima-kraftverket.

Foto: Ap

Farene ved å bli og utsette seg for radioaktiv stråling er mange og alvorlige.

LES: Dette gjør strålingen med kroppen

Må evakuere til fots

Bussene og togene går ikke fordi jordskjelvet og tsunamien har ødelagt skinnegangen og veiene. Dessuten er de fleste bensinstasjoner tomme for drivstoff, og gjør at bilene må stå. Flyplassene er stengte. Det beste de kan gjøre er å ta beina fatt.

For nå kommer meldingene om at stråleverdiene fra kjernekraftverket i Fukushima stiger dramatisk.

Det er frykten for radioaktiv stråling som får innbyggerne til å flykte bort fra kjernekraftverket som lekker ut radioaktivt materiale. Myndighetene har innført en sikkerhetssone inntil 30 kilometer rundt Fukushima-kraftverket. Utenfor sonen oppfordres folk til å holde seg innendørs.

LES: Ny reaktor begynte å brenne ved Fukushima-anlegget

Mens enkelte forsøker å reise ut av landet, flykter de fleste til slektninger og venner andre steder i Japan. Mange har reist til byen Koriyama rundt 50 kilometer vest for Fukushima.

Tester folk for radioaktivitet

De lokale myndighetene i byen har bedt om hjelp til å håndtere de mange tusen menneskene som har søkt tilflukt i byen etter å ha blitt evakuert fra hjemmene sine.

Det har blitt satt opp midlertidige sentre i byen som skal scanne og sjekke folk for radioaktivitet.

LES: 100 land vil hjelpe Japan – men bare 15 av dem får lov

LES: Naturkatastrofer er farligere enn terror

Det skal være opprettet rundt 2000 evakueringssentre i Japan for de som har mistet hus og hjem, og for dem som må flykte fra strålingen. Flere av sentrene er sparsommelig utstyrt uten tilgang til elektrisitet og vann.

Flere av de evakuerte er misfornøyde med informasjonen de får fra myndighetene.

– Atomkraft er det mest skremmende, mer skremmende enn en tsunami. Myndighetene, det regjerende partiet, forvaltningen - ingen forteller innbyggerne hva som egentlig skjer, sier Isao Araki, en 63 år gammel mann som oppholder seg på et evakueringssenter, til nyhetsbyrået AP.

Japan Earthquake

Folk venter i kø ved en bensinstasjon i Kamaishi. De skal evakuere fra områdene i nærheten av Fukushima-kraftverket.

Foto: Naoko Kawamura / Ap

Radioaktivitet i Tokyo

I går ble det også målt radioaktivitet i lufta i sentrum av Tokyo. Men japanske eksperter prøver å dempe frykten for en katastrofe.

Masako Sawai fra fra et av Japans kjernekraft-informasjonssentre sier de ikke tror det blir nødvendig å evakuere Tokyo selv om det er målt unormale mengder radioaktivitet.

Japan Earthquake Nuclear Risk

En kvinne og hennes hund sjekkes for radioaktivitet i Koriyama, i nærheten av Fukushima-kraftverket.

Foto: Gregory Bull / Ap

– Men det er er mulighet for at vi kommer til å endre på det standpunktet avhengig av hva som skjer med de skadede reaktorene, sa Sawai i en pressekonferanse.

Også norske eksperter mener at selv om situasjonen ved det jordskjelvrammede kjernekraftverket Fukushima Daiichi skulle utvikle seg til det verst tenkelige, vil faren likevel være liten for den store befolkningen i Tokyo-området.

– Frykten for stråling blant befolkningen i Tokyo er overdreven, sier strålevernsjefen ved Halden-reaktoren, Tord Walderhaug til NTB.

Likevel flykter folk fra den japanske hovedstaden , som ligger omlag 240 kilometer sør for Fukushima.

– At folk flykter fra Tokyo syns jeg virker hysterisk, sier Walderhaug.

Han sier at jo lenger vekk fra kraftverket det radioaktive utslippet kommer, jo mer fortynnet blir det og effekten minker.

Følg katastrofen løpende her

Fulle fly fra Tokyo

Han forstår at norske myndigheter fraråder folk å dra til Japan, men mener det har mer med den vanskelige situasjonen etter jordskjelvet og tsunamien å gjøre.

Og selv om eksperter menet at strålingen ikke er urovekkende høye, har flere flyselskaper stanset eller omdirigert flygningene til og fra Tokyo.

Air China og Lufthansa vil ikke fly til Tokyos flyplasser med trusselen om radioaktiv stråling hengende over dem. Også italienske Alitalia vil omdirigere sine Tokyo-flyginger til Osaka fra torsdag. Det taiwanske selskapet EVA Airways har innstilt alle flyginger til Tokyo og Sapporo ut mars.

Utenriksdepartementet sier det foreløpig er uaktuelt å evakuere nordmenn .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt