Hopp til innhold

Torsdag: Følg katastrofen i Japan

Arbeiderne ved Fukushima-anlegget har klart å legge strømkabelen som kan gjenopprettet strømforbindelsen til kjølesystemet. Følg utviklingen minutt for minutt her.

Video Leter etter sine døde i Japan

En knapp uke etter at jordkjelvet og tsunamien rammet Japan, må pårørende belage seg på å finne kjente og kjære på likhus. NB: sterke bilder.

Følg situasjonen i Japan her! Artikkelen oppdateres fortløpende (alle klokkeslett er oppgitt i norsk tid).

  • Antall mennesker som er døde eller savnede etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan i forrige uke, har torsdag passert 15.000.
  • Antall døde står nå på 5692, mens antall savnede står på 9522. I tillegg er 2409 personer skadd.
  • Det er ventet at tallene vil stige betydelig i dagene framover.
  • 463 000 mennesker er evakuert som følge av katastrofen og den påfølgende atomkrisen. Mange sitter fast og får ikke tilgang til nødhjelp.
  • 1,6 millioner bygninger mangler vann. Rundt 850 000 husholdninger er uten strøm. Mange steder i landet er det minusgrader og snøfall.
  • Nesten 5.000 bygninger er ødelagt, mens over 80.000 bygninger har skader.
  • Singapore-banken DBS anslår at jordskjelvet og tsunamien har kostet Japan 100 milliarder amerikanske dollar (561 milliarder kroner), noe som tilsvarer 2 prosent av Japans bruttonasjonalprodukt.
Yoshikatsu Hiratsuka sørger der hvor hans mor er begravet i ruinene

Yoshikatsu Hiratsuka sørger der hvor hans mor er begravet i ruinene i Onagawa.

Foto: Hiroto Sekiguchi / Ap

23.03: Britske The Guardian skriver at sykdom sprer seg på evakueringssentrene. Ifølge avisen er nesten en firedel av befolkningen over 65 år gamle, og mange av dem har mistet medisinene sine etter jordskjelvet.

21.46: Svenske myndigheter sender et fly til Tokyo for å evakuere svensker og eventuelt andre skandinaver som ønsker å forlate Japan, opplyser det svenske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået TT.

Innbyggerne i Sendai drikker fra en fontene

Innbyggerne i Sendai drikker fra en fontene.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

21.41: Redd Barna sier det er mangel på rent vann i Sendai-området, som ble hardt rammet av tsunamien fredag. Ian Woolverton fra organisasjonen sier til BBC at både foreldre og barn uttrykker bekymring for vannmangelen.

– De forteller meg at de ikke har hatt muligheten til å bade barna siden fredag, sier han.

21.08: Den japanske tv-kanalen NHK rapporterer at strålingsnivåene har gått ned ved Fukushima-kraftverket.

De er torsdag kveld målt til 289 microsievert, noe lavere enn den siste målingen.

20.47: Flere flyplasser melder at det er målt radioaktiv stråling på flypassasjerer fra Japan på vei gjennom tollen.

Ingen passasjerer er satt i karantene. Til det er strålingen for svak, skriver The New York Post.

20.46: Frankrike, en av de mest atom-vennlige nasjonene i verden, sier de vil stramme opp sitt eget regelverk når det gjelder eksport av kraftverk, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Vi kommer bare til å eksportere kjernekraftverk til land som har nådd et visst utviklingsnivå, og som har teknologisk kompetanse til å takle lignende kriser som vi ser i Japan nå, sier statsminister Francois Fillon til tv-kanalen France 2.

20.35: USAs president Barack Obama taler utenfor Det hvite hus i Washington. Han sier blant annet at Japan ikke er alene, at han er klar over at folk som bor i nærheten står i fare for å bli utsatt for radioaktiv stråling og at amerikanske borgere i Japan må følge med på utviklingen

Han forsikrer samtidig at alle amerikanske kjernekraftverker sikre.

* Obama unnlot å svare på spørsmål om situasjonen i Libya .

20.21: USAs president Barack Obama skriver en kondolansehilsen til Japan.

«Min dypeste medfølelse går til folket i Japan som opplever denne enorme tragedien. Dere skal vite at USA alltid kommer til å støtte en av sine viktiste allierte gjennom denne vanskelige tiden.»

Obama hilser til det japanske folk

Obamas hilsen til det japanske folk.

Foto: JASON REED / Reuters

20.01: Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) bekrefter i kveld at de har klart å koble strømkabelen til reaktor 2.

19.23: Det amerikanske forsvaret har begynt å gjøre planer klare for å evakuere familiene til amerikanske militære fra Japans hovedøy Honshu. Planen gjelder tusenvis av familiemedlemmer, og en talsmann for de amerikanske styrkene i Japan anslo antallet berørte til 20.000.

19:02: Både USAs president Barack Obama og vår egen statsminister Jens Stoltenberg har i kveld undertegnet Japans offisielle kondolanseprotokoll.

17.57: USA sender en gruppe på ni militære spesialister til Japan for å bistå det japanske forsvaret. De ni er spesialister på biologiske og kjernefysiske farer,
opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

17.44: FN og IAEA sier nå at situasjonen ved Fukushima-anlegget er mer stabilt enn tidligere, melder Reuters.

– Men situasjonen kan plutselig forverre seg igjen, sier Graham Andrew i IAEA på dagens pressekonferanse.

17.03: Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at situasjonen ved Fukushima-anlegget fortsatt er svært alvorlig, men at den ikke er forverret siden onsdag.

Yukiya Amano, sjefen for IAEA, er nå på vei til Japan, opplyser en talsmann for energibyrået.

16.35: BBC melder at arbeiderne ved Fukushima-anlegget har klart å legge strømkabelen som skal gjenopprette strømforbindelsen til det lammede kjølesystemet.

– Man får ikke sett om det kommer strøm gjennom kabalen før fredag, men det er den første gode nyheten på mange dager, sier BBCs reporter Chris Hogg.

En av sjefene ved anlegget beskriver hendelsen som ett skritt nærmere og lykkes.

15.50: Frankrike sender fredag en flylast med 100 tonn borsyre til Japan for å hjelpe landet med å takle atomkrisen. Borsyre brukes til å absorbere nøytronene inne i reaktorkjernen.

I tillegg har flyet med seg 10 000 beskyttelsesdrakter, 20 000 par hansker og 3000 masker, opplyser det franske utenriksdepartementet.

15.11: Det er nylig påvist høye strålingsnivåer 30 kilometer nordvest for Fukushima-kraftverket. Ifølge NHK vil seks timers opphold i området medføre en radioaktiv eksponering tilsvarende det som er på grensen til trygt i løpet av et helt år.

14.42: To mennesker er savnet og 43 andre er skadd under arbeidet med å få kontroll over det ulykkesrammede Fukushima-atomkraftverket i Japan, ifølge NTB.

Yukiya Amano er sjef for IAEA

Generalsekretæren i IAEA, Yukiya Amano, er på vei til Japan.

Foto: Ronald Zak / Ap

14.22: Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Yukiya Amano er på vei til Japan sammen med en gruppe kjernefysiske eksperter. Amano sa før avreise i dag at han ønsker å besøke det kriserammede kjernekraftverket i Fukushima.

14.14: Selskapet som drifter Fukushima-kraftverket har torsdag startet arbeidet med å gjenopprette strømforbindelsen for å få kjøleanleggene rundt reaktorene opp å gå igjen. Strømmen vil tidligst være tilbake igjen fredag, opplyser selskapet.

13.30: Hvit røyk eller damp sprer seg fra reaktor nummer 2 på kjernekraftverket i Fukushima. Det japanske forsvaret har besluttet at de skal forsøke å kjøle ned reaktoren ved å droppe vann fra helikopter etter å ha gjort det samme på reaktor nummer 3 i ett døgn.

13.00: Taiwanesiske myndigheter har oppdaget radioaktive partikler på 26 passasjerer som har ankommet landet med fly fra Japan. Ifølge en talsmann for Taiwans Atomenergibyrå skal partiklene ha blitt påvist på passasjerenes sko og klær.

Sjekkes for stråling i Japan

Innbyggere som er evakuert fra området nær det ulykkesrammede Fukushima Daiichi-atomkraftverket i Japan, blir nøye sjekket for radioaktivitet. Flere ansatte ved kraftverk, redningsmannskaper og brannmenn har fått høye stråledoser.

Foto: STR / Reuters

12.15: To militære spesialkjøretøy spyler vann på reaktorene ved Fukushima-kraftverket. De skal erstatte vannkanonene som nylig ble trukket ut fra stedet på grunn av strålingsfaren i området. Mens vannkanonene må styres fra utsiden, kan spesialkjøretøyene dirigeres med folk på innsiden.

11.36: Krisemannskapet har avsluttet bruken av vannkanoner til å kjøle ned reaktor nummer 3 ved kjernekraftverket i Fukushima på grunn av de høye strålingsverdiene, melder den japanske TV-stasjonen NHK.

Video Minst 20 har dødd på evakueringssenterene i Japan

Minst 20 har dødd på evakueringssenterene i Japan.

Neskjølingen av reaktor 3 har vært en hovedprioritet for japanske myndigheter, fordi denne bruker plutonium som brensel i tillegg til uran og dermed utgjør en enda større strålingsfare.

10.54: Det fins ingen vitenskapelige bevis som taler for at Tokyos innbyggere bør forlate byen, sier en talsmann for den japanske regjeringen ifølge NBC News.

Mange japanere flykter nå fra hovedstaden etter at det tirsdag ble meldt om unormalt høye strålingsverdier på grunn av skadene på flere atomkraftverk i landet.

Japan

Asiatiske supermarked fortsetter sushi-salget til tross for økende bekymring for at radioaktive utslipp gjør maten farlig.

Foto: SAM YEH / Afp

10.45: Myndighetene i Japan har begynt å sjekke matvarer for radioaktivitet som et sikkerhetstiltak etter atomulykken i Fukushima.

EU har tatt til orde for at japanske matvarer som importeres til Europa, også bør
sjekkes.

09.51: Det japanske forsvaret forbereder seg på å bruke brannbiler til å spyle vann på atomkraftverket i Fukushima, skriver AFP.

09.21: Lave konsentrasjoner av radioaktive partikler er på vei mot Nord-Amerika, ifølge direktør ved forskningsinstituttet til det svenske forsvaret, Lars-Erik De Geer.

09.09: EUs energiminister Guenther Oettinger sier det er snakk om en apokalypse i Japan og at sier at «Vi befinner oss et sted mellom en katastrofe og en enorm katastrofe».

08.25: Ifølge FNs internasjonale energibyrå er 17 av arbeiderne ved kjernekraftverket i Fukushima stråleskadet og én er sendt til sykehus.

helikopter Jaoan

Et militært helikopter fra det japanske forsvaret slipper vann over atomreaktor nummer tre ved kjernekraftverket i Fukushima.

Foto: Masaru Komiyaji / Ap

08.21: Det britiske utenriksdepartementet ber borgere i Japan om å forlate landet på grunn av strålefaren.

08.05: Japan kan miste strømmen om ikke strømbruken reduseres kraftig, ifølge japanske myndigheter.

08.03: Det offisielle tallet på omkomne og savnede stiger til 14.650 på få timer.

07.12: Tepco som eier Fukushima-kraftverket hadde en nedgang på 13,35 prosent.

07.10: Mens arbeidet med å kjøle ned reaktorene i det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi pågår for fullt, advarer eksperter mot å la frykten ta overhånd.

07.03: Tokyo-børsen endte med en nedgang på 1,44 prosent.

05:00: USA godkjenner frivillige hjemreiser fra Japan for diplomater og deres familiemedlemmer. Ifølge Reuters sender landet ned chartrede fly for å hente hjem amerikanere.

03.50: Det offisielle tallet på omkomne etter jordskjelvkatastrofen stiger og har steget til 13000, ifølge politiet. Samtidig indikerer politiets rapporter at det relle tallet er langt høyere.

03.42: USAs president Barack Obama tilbyr seg å hjelpe tsunamirammede Japan.

03.35: Det japanske forsvaret spruter vann med vannkanoner i nok et forsøk på å kjøle ned rektorene. Ifølge Reuters er reaktor nummer fire tom for vann. Reaktor en, to og tre har betydelige skader, og FNs internasjonale energibyrå sier at situasjonen er alvorlig.

03.09: Det kommer meldinger om at strømmen til kjernekraftverkene kan komme tilbake i ettermiddag.

01.51: Et militært helikopter fra det japanske forsvaret droppet vann over reaktor nummer tre i Fukushima-kraftverket for å kjøle ned reaktoren. Helikoptrene slapp fire ladninger med 7,5 tonn sjøvann i løpet av én time. Operasjonen måtte avsluttes på grunn av høy strålefare. Ifølge den japanske TV-kanalen NHK må det 100 ladninger til for at reaktoren skal kjøles ned.

LES: Dette skjedde i Japan i går

Helikopter dropper vann i Fukushima Japan

TV-bilder av at militært helikopter dropper vann over Fukushima-kraftverket Japan.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt