NRK Meny
Normal

Finner stråleverdier på reisende til Taiwan

Taiwanske myndigheter har funnet radioaktive partikler på 26 passasjerer som har kommet med fly fra Japan.

Reisende fra Japan sjekkes i Taiwan

Reisende fra Japan sjekkes ved Taipeis Songshan-flyplass i Taiwan.

Foto: PICHI CHUANG / Reuters

Ved tre store flyplasser i Taiwan ble det i går satt opp scanne-utstyr for å sjekke passasjerer fra Japan. Så langt er 4400 personer ankommet fra det jordskjelvrammede landet, blant dem er det funnet radioaktive partikler på 26 av dem, melder nyhetsbyrået AFP.

– Størsteparten av de radioaktive partiklene ble funnet på skoene eller på klærne til de reisende. Nivåene av dette var ikke skadelig, forteller en talsmann for Taiwans atomreguleringsorgan.

Les også: - Ofrer sine liv ved kraftverket
Torsdag: Følg katastrofen i Japan

Høyere stråleverdier

Stråleverdigene lå på over 0,2 mikrosieverts per time, noe som er høyere enn bakgrunnsnivåene som vanligvis finnes i Taiwan, forteller talsmannen.

Helikopter dropper vann i Fukushima Japan

Helikoptre har i dag tømt vann over reaktorene i Fukushima i et forsøk på å kjøle dem ned.

Foto: Ap

Alle 26 kunne imidlertid reise videre etter at de enten hadde skiftet sko og klær, eller vasket dem med vann.

Den siste passasjeren som ble oppdaget å ha stråleverdier på seg var en kvinne som hadde arbeidet ved et fjell rundt 70 kilometer fra Fukushima-kraftverket. Stråleverdiene på henne var likevel høyere enn på de 25 andre.

– Det var imidlertid ingen fare til helsen hennes, så vi bestemte oss for å la henne forlate flyplassen etter at hun hadde skiftet sko, forteller talsmannen.

Undersøker mennesker og mat

Spesialister fra det taiwanske militæret har siden i går vært utplassert ved tre flyplasser i landet for å kontrollere reisende som kommer fra Japan.

Taiwanske myndigheter har også bestemt at mat som kommer fra Japan skal undersøkes for radioaktivitet til tross for at de tror maten ble produsert før jordskjelvet rammet Japan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt