Hopp til innhold

Sender hunder i fallskjerm etter krypskyttere

Sør-Afrika har fått et nytt våpen i kampen mot krypskyttere: Topptrente, fallskjermhoppende hunder.

Sør-Afrika har fått et nytt våpen i kampen mot krypskyttere: Topptrente, fallskjermhoppende hunder.

VIDEO: Se hunden Arrow som fallskjermjeger.

Hver dag blir rundt 100 elefanter drept av krypskyttere som vil ha tak i støttennene deres.

Enorme landområder gjør det vanskelig å få tak i krypskytterne, og myndighetene i Sør-Afrika må ofte jakte på dem fra et helikopter.

Nå er forsvarsentreprenøren Anti-Poaching and Canine Training Academy godt i gang med å trene opp 200 hunder til å bli med hundeførerne sine i fallskjerm, for så å ta opp jakten på krypskytterne.

Gjeterhundene Arrow og Giant omtales som stjerneelevene. De er vant til fallskjermhopp fra 6000 fot, og trent opp til å jage krypskyttere med en gang de treffer bakken.

– Å få hundene til frontlinja så fort som mulig er alltid en utfordring. Fallskjerm og rapellering er effektivt for å få dem på bakken der de trengs, sier hundefører Henry Holtshyzen.

Har tatt 100 krypskyttere

Nå er nærmere 100 slike hunder utplassert i afrikanske nasjonalparker. I et av områdene har de ifølge CBS tatt over 100 krypskyttere de siste 18 månedene.

Noen hunder er trent opp til å finne eksplosiver, ammunisjon eller elfenben, mens andre er med på regelmessige patruljeoppdrag.

– Dette er det mest effektive redskapet mot krypskyttere noensinne, og det er lavteknologisk. Det koster lite sammenlignet med andre teknologier, og det virker, sier Holtshyzen.

Mange av dem er tungt bevæpnet, og smugler elfenben og horn fra neshorn for millioner av dollar.

I løpet av de siste sju årene har Afrika mistet en tredel av elefantbestanden, og bare i fjor ble over 1000 neshorn skutt og drept.

SISTE NYTT

Siste nytt