Mener USAs neste utenriksminister har «mer ekstreme og tøffe» standpunkter

CIA-sjef Mike Pompeo kommer fra den konservative Tea Party-bevegelsen, er skeptisk til at klimaendringene er menneskeskapte og har tatt til orde for å skrote Iran-avtalen. Mannen som blir USAs neste utenriksminister er på høyresida uansett hva, sier NTNU-professor.

FILE PHOTO: CIA Director Mike Pompeo testifies during a Senate Intelligence Committee hearing on "Worldwide Threats" on Capitol Hill in Washington

CIA-sjef Mike Pompeo vil trolig være mer på linje med Donald Trump i utenrikspolitikken.

Foto: Leah Millis / Reuters

– Pompeo er en høyreorientert Tea Party-type med mer ekstreme og tøffe utenrikspolitiske standpunkter enn sin forgjenger, sier Jennifer Leigh Bailey, professor i statsvitenskap ved NTNU, til NRK.

USAs president Donald Trump vil at CIA-sjef Mike Pompeo skal overta som utenriksminister etter Rex Tillerson, som fikk sparken tirsdag.

Laster Twitter-innhold

Bailey sier hun kjenner Pompeo best fra den tida da han var kongressrepresentant for delstaten Kansas.

– Han er på høyresida av politikken uansett hva man spør ham om. Han er blant annet klimaendring-skeptiker, sier Bailey.

På linje

USA-ekspert Svein Melby sa tidligere til NRK at han mener at grunnen til at Trump gjør ytterligere endringer i administrasjonen, er at han ønsker å ha en utenriksminister som er mer på linje med ham selv når det gjelder USAs plass i verden.

FILE PHOTO: A combination photo of U.S. Secretary of State Rex Tillerson and CIA Director Mike Pompeo

Rex Tillerson (t.v.) fikk tirsdag sparken som USAs utenriksminister. CIA-sjef Mike Pompeo er president Donald Trumps kandidat til å overta jobben.

Foto: Reuters File Photo / Reuters

Bailey trekker fram forholdet mellom USA og Nord-Korea som en sak som kan bli påvirket når Pompeo overtar som utenriksminister.

– Pompeo er mer villig til å være tøff mot Nord-Korea, men hva det betyr i praksis er det for tidlig å si noe om, sier Bailey.

Tillerson har blant annet vært positiv til samtaler med det lukkede regimet, skriver Washington Post.

– Bedre informert

USA-kjenner og frilansskribent tilknyttet Minerva, Jan Arild Snoen, sier spørsmålet er om Pompeo kommer til å klare å ha større innflytelse på Trump enn forgjengeren.

– Hvis han faktisk får større innflytelse, vil jeg tro det vil være i retning av en mer tradisjonell republikansk utenrikspolitikk. For eksempel overfor Nord-Korea, sier Snoen.

Snoen sier det er en bekymring at Trump er for uortodoks og at han ser på seg selv som en som klarer å inngå avtaler. Der kan Pompeo muligens sørge for at presidenten er bedre informert, tror han.

Atomavtale og klima

Framtiden til atomavtalen med Iran er også et spørsmål det blir interessant å se hva som skjer med, sier Bailey.

Atomavtalen, i likhet med Parisavtalen, er en sak der Tillerson og Trump har vært uenige, og hvor Pompeos syn så langt har samsvart mer med presidentens.

Donald Trump

USAs president Donald Trump vil i Mike Pompeo få en utenriksminister som er mer på hans egen politiske linje, tror eksperter.

Foto: Andrew Harnik / AP

Trump har flere ganger angrepet atomavtalen med Iran og kalt den en skam, og han har jevnlig truet med å trekke USA ut av avtalen.

Tillerson har prøvd å få Trump til å godta avtalen, mens Pompeo kort tid før han ble godkjent som ny CIA-sjef tok til orde for å skrote den.

Tillerson har forsøkt å få Trump til å godta Parisavtalen om å bekjempe klimaendringene – mens Pompeo har kritisert avtalen og lenge markert seg som en motstander av miljøtiltak, skriver NTB.

Pompeo må godkjennes av Senatet før han kan tiltre som utenriksminister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt