Hopp til innhold

Donald Trump skroter ikke Iran-avtalen – vil ha nye sanksjoner

USAs president Donald Trump går til frontalangrep på det iranske regimet. Han ønsker å innføre nye sanksjoner mot Iran, men trekker ikke USA ut av atomavtalen med landet nå.

USAs president Donald Trump taler om Iranavtalen i Det hvite hus

– Som president i USA er min viktigste oppgave å sikre tryggheten til det amerikanske folk. Historien har vist oss at jo lenger vi ignorerer en trussel, jo farligere blir trusselen, sier president Donald Trump.

– Vi skal konfrontere det iranske regimets fiendtlige handlinger, og vi skal sikre at Iran aldri – og da mener jeg aldri – utvikler atomvåpen.

Les også: EUs utenrikssjef: Iran-avtalen virker

– Iran er verdens ledende sponsor av terrorisme

Det var knyttet stor spenning til hva Trump ville si da han like før klokken 19 norsk tid skulle kunngjøre hva han akter å gjøre med atomavtalen som ble inngått med Iran i 2015.

Atomavtalen innebærer blant annet at Iran reduserer sitt atomprogram og slipper inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) inn til alle atomanlegg i bytte mot at sanksjonene mot landet heves.

Trump gjorde det klart at han ikke vil bekrefte avtalen, men han trekker heller ikke USA ut av den.

Den amerikanske presidenten innledet kveldens tale med å gå til kraftig angrep på Iran.

– Dette er et fanatisk regime som er verdens ledende sponsor av terrorisme. Det radikale regimet har spredd død, ødeleggelse og kaos over hele verden, og Irans aggresjon fortsetter den dag i dag, sier Trump.

– Gitt regimets morderiske fortid og nåtid, kan vi ikke ta lett på dette.

Trump har flere ganger angrepet atomavtalen og kalt den en skam, og har jevnlig truet med å trekke USA ut av den.

– Innfører sanksjoner mot revolusjonsgarden

Også i dag slaktet han avtalen som ble inngått under president Barack Obamas ledelse.

– Vi har forsøkt i mange år å stanse Irans utvikling av atomvåpen gjennom strenge, økonomiske sanksjoner. Men den forrige administrasjonen opphevet disse sanksjonene. Det ga regimet i Iran et økonomisk «boost» og ga dem penger de kan bruke til å støtte terrorisme, tordnet Trump.

Men i stedet for å trekke USA ut av atomavtalen nå, vil Trump i stedet innføre såkalte målrettede sanksjoner mot Iran.

– Vi innfører sanksjoner mot hele revolusjonsgarden, sa Trump.

Trump hevdet også at Iran har brutt sine forpliktelser i atomavtalen på flere punkter.

I henhold til atomavtalen fra 2015 har Iran lov til å ha opptil 130 tonn med tungtvann på lager og må selge unna det som måtte overstige dette. Trump hevder Iran har brutt denne grensen.

– Det iranske regimet har begått flere brudd på avtalen. For eksempel har de ved to anledninger overskredet grensen på 130 tonn tungtvann. Inntil nylig har også det iranske regimet ikke oppfylt våre forventninger når det gjelder håndteringen av avanserte sentrifuger, hevdet Trump.

– Det iranske regimet har også skremt internasjonale inspektører fra å gjennomføre fulle inspeksjoner, slik avtalen ber om. Iranske myndigheter og militære ledere har gjentatte ganger sagt at de ikke vil tillate inspeksjoner på militære områder, selv om det internasjonale samfunnet mistenker at noen av de stedene var en del av Irans hemmelige program for å utvikle atomvåpen.

IAEA: Iran følger opp forpliktelsene

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) slo på sin side senest i september fast at Iran etterlever sin del av atomavtalen.

– Iran følger opp forpliktelsene som landet i henhold til avtalen er underlagt, sa IAEA-sjef Yukiya Amano.

Kongressen i USA har vedtatt at atomavtalen skal evalueres hver tredje måned, og Trump-administrasjonen har to ganger tidligere i år motvillig innrømmet at iranerne overholder avtalen.

Kongressen skal avgjøre

Trump vil nå samarbeide med Kongressen for å «gå gjennom manglene i atomavtalen». Kongressen får også en viktig rolle i å avgjøre avtalens videre skjebne.

Før Trump holdt sin tale om Iran og atomavtalen presenterte utenriksminister Rex Tillerson hovedpunktene i regjeringens nye Iran-strategi.

I tillegg til sanksjoner mot revolusjonsgarden, innebærer den at Kongressen i løpet av 60 dager skal avgjøre om enda flere sanksjoner skal innføres.

SISTE NYTT

Siste nytt