Anklages for å ville presse frem korrupsjonsanklager

Tidligere president Donald Trump forsøkte å presse USAs justisdepartement til å erklære fjorårets presidentvalg som «korrupt og ulovlig». Tjenestemennene nektet.

Tidligere president i USA anklages nå for å ha forsøkt å presse byråkrater til å erklære presidentvalget for korrupt.

Tidligere president i USA anklages nå for å ha forsøkt å presse byråkrater til å erklære presidentvalget han tapte for korrupt. Joe Biden vant presidentvalget som ble holdt 3. november 2020.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Trump skal ha lagt frem kravet i en telefonsamtale 27. desember. Målet skal ha vært å få erklært valget ugyldig. Det ville gjøre det mulig å få omgjort valgresultatet.

Samtalen fant sted bare noen uker etter at daværende justisminister William Barr hadde erklært at det ikke fantes bevis for valgfusk.

Barr valgte deretter å trekke seg. Det gjorde han noen noen dager før telefonsamtalen.

I samtalen med Donald Trump deltok fungerende justisminister Jeffrey Rosen og tjenestemannen Richard P. Donoghue.

– Bare si at valget var korrupt + overlat resten til meg, står det i notater som Donoghue skrev for å huske hva Trump hadde på hjertet. Republikanske allierte i Kongressen skulle angivelig også bidra til å få erklært valget for ugyldig.

Donald Trump og Wiliam Barr. Bildet er tatt 23. september 2020.

Donald Trump og Wiliam Barr. Bildet er tatt 23. september 2020. Da var fortsatt Barr justisminister.

Foto: Evan Vucci / AP

Ikke grunnlag

Notatene ble fredag offentliggjort av en komité i Representantenes hus som gransker stormingen av Kongressen 6. januar. De omtales av The New York Times og nyhetsbyrået Associated Press.

Donoghue forklarte Trump i samtalen at det ikke fantes grunnlag for å hevde at presidentvalget var korrupt. Trump lot seg ikke overbevise. Han begynte i stedet å snakke om at departementets ledelse igjen burde skiftes ut.

Må utlevere skattemeldinger

I dag ble det også kjent at USAs justisdepartement har bedt finansdepartementet om å overlevere ekspresident Donald Trumps skattemeldinger til Kongressen.

Tidligere finansminister Steven Mnuchin.

Tidligere finansminister Steven Mnuchin sa nei til å dele Donald Trumps skattemeldinger.

Foto: Patrick Semansky / AP

De siste årene har Trump kjempet på mange fronter for å kunne skjerme sine inntektsforhold fra alle offentlige etater. Blant dem som har bedt om innsyn, er en komité i Representantenes hus. De har nå fått medhold fra justisdepartementet.

Da Trump var president, sa daværende finansminister Steven Mnuchin nei til å dele skattemeldingene. Han mente Demokratene ville få innsyn i dem av partipolitiske årsaker.

Komiteen gikk til sak for å få innsyn. De henviste til at Trumps skattemeldinger trengs i en etterforskning av hvorvidt han har handlet i tråd med skatteloven.

SISTE NYTT

Siste nytt

Seks meter høy lavastrøm truer bebyggelse på Kanariøyene

Rundt 100 boliger er ødelagt etter vulkanutbruddet på La Palma og tusenvis er evakuert.