Hopp til innhold
Urix forklarer

Polens største parlamentariske krise på flere år

BERLIN (NRK): Polske opposisjonspolitikere okkuperer parlamentet i Warszawa for fjerde dagen på rad. Samtidig har det vært en rekke demonstrasjoner på utsiden av parlamentet, der blant andre journalister har deltatt.

Poland Politics Jaroslaw Kaczynski

MEGLING: Lederen for regjeringspartiet Pis, Jaroslaw Kaczynski, på vei inn i bilen etter et møte i presidentpalasset mandag.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap

Hvorfor demonstrerer de nå?

Den nåværende politiske krisen begynte i forrige uke da regjeringspartiet Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) annonserte at de ville stramme inn medienes muligheter til å rapportere fra parlamentet (Sejm).

I praksis betyr det at fra 1. januar er det kun fem utvalgte offentlige tv-stasjoner som får lov til å dekke parlamentssesjonene og kun to spesielt utplukkede representanter fra hvert av disse mediene som får akkreditering til parlamentet. Resten av journalistene må jobbe fra en annen bygning.

Fredag eskalerte protestene da budsjettet for 2017 ble vedtatt utenfor parlamentets hovedsal, hvor verken opposisjonen eller mediene fikk være til stede.

Dette skjedde etter at et medlem av parlamentet ble nektet å stemme, fordi han holdt opp en plakat med påskriften «Mediafrihet».

Opposisjonspolitikere blokkerte deretter budsjettforhandlingene, mens regjeringspartiets reaksjon var å forlate parlamentsalen og vedta budsjettet alene i et annet rom.

Opposisjonspolitikerne som nå holder stand inne i parlamentet, sier de ikke vil komme ut før avstemningen om statsbudsjettet gjøres på en ordentlig måte.

Hvorfor har det vært uro i Polen lenge?

Da PiS kom til makten i fjor, innførte de en medielov som langt på vei gir regjeringen full kontroll over statlig radio og TV.

I tillegg har de foreslått en lang rekke omstridte lovendringer, blant annet strammere abortlov og endringer i grunnlovsdomstolen som gjør det vanskeligere å stanse lovforslag som strider mot den polske grunnloven.

Forrige ukes hendelser har fått begeret til å renne over for kritikerne av regjeringen, som sier de demonstrerer for å opprettholde demokratiske standarder.

Hva mener regjeringen om demonstrasjonene?

PiS forsvarer innføringen av færre presseakkrediteringer i parlamentet, med at det vil bli et bedre arbeidsmiljø både for parlamentarikere og journalister.

Statsminister Beata Szydlo har kalt demonstrasjonene for skandaløse og sier at de ikke har noe med de faktiske omstendighetene i landet å gjøre.

Innenriksminister Mariusz Blaszczak mener ifølge det statlige nyhetsbyrået PAP at demonstrasjonenes mål er å blokkere statsbudsjettet og skape en politisk krise.

Utenriksminister Witold Waszczykowski mener ifølge nyhetsbyrået Ap at demonstrasjonene er et resultat av en frustrert opposisjon som verken tåler at de har mistet makten ei eller regjeringens popularitet.

Hvordan reagerer Europa?

Europarådet har sagt at endringene i grunnlovsdomstolen undergraver den polske rettsstaten.

EU-kommisjonen har bedt Polen om å oppheve lovendringene når det gjelder landets grunnlovsdomstol. Hvis ikke det skjer, kan Polen teoretisk miste stemmerettigheten i EU.

Dette kommer imidlertid ikke til å skje i praksis, fordi Polens allierte Ungarn da trolig vil legge ned veto, skriver Süddeutsche Zeitung.

President i EU-rådet og tidligere polsk statsminister Donald Tusk har bedt regjeringen i hjemlandet om å respektere grunnloven.

Hvem er PiS?

Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) kom til makten oktober 2015 med 37 prosent av stemmene. Med det kunne de danne flertallsregjering og vedta lover uten å måtte ta hensyn til opposisjonen.

I mai 2015 fikk partiet også presidentposten, en stilling som er mer seremoniell, da deres kandidat Andrzej Duda vant.

Partileder er Jaroslaw Kaczynski, som mistet tvillingbroren sin og tidligere president Lech Kaczynski, i en flyulykke sammen med store deler av Polens maktelite i 2010.

Partiet har satt sin ære i nasjonalistiske og proteksjonistiske holdninger og er skeptiske til et europeisk samarbeid, særlig til kvotefordelingen av asylsøkere mellom EU-landene som de mener er noe de er blitt tvunget til av EU og Tyskland.

De mener også at landets økonomiske vekst de siste årene ikke har blitt rettferdig fordelt.

Hvordan reagerer polakker flest på det som skjer?

Mens det har vært demonstrasjoner mot regjeringen utenfor parlamentet i Warszawa, samt i Gdansk og Krakow, har demonstranter som støtter regjeringen demonstrert utenfor presidentpalasset.

Regjeringspartiet er fortsatt det mest populære partiet i Polen, blant annet fordi det har gitt mange høy barnetrygd og gratis medisiner til eldre. Særlig er partiet populært utenfor de store byene.

Samtidig viser en måling gjort for avisa Rzeczpospolita at 68 prosent av polakkene mener det å innskrenke medienes mulighet til å rapportere fra parlamentet, vil begrense mulighetene deres til å vite hva parlamentet egentlig gjør.

SISTE NYTT

Siste nytt