NRK Meny
Normal

EU-president Tusk til personlig angrep mot regjeringen i hjemlandet

BRUSSEL (NRK): EU-president Donald Tusk har gått inn i den opprivende politiske konflikten i Polen. Tusk kan bli gjenvalgt som EU-president uten støtte fra sitt eget hjemland.

Poland Politics Donald Tusk

Donald Tusk brukte kraftig ord mot regjeringen i sitt eget land da han besøkte Polen denne helgen. Tusk var i den europeisk kulturhovedstaden Wroclaw vest i landet.

Foto: Krzysztof Zatycki / Ap

Demonstrasjonene utenfor parlamentet i Warszawa er den kraftigste konfrontasjonen siden Lov og Rettferdighetspartiet (PiS) kom til makten i Polen for 14 måneder siden. Protestene har vart i over tre dager.

– Jeg håper nå opposisjonen kan samle seg å tale med en stemme. Jeg håper også at EU involverer seg og at vår tidligere statsminister Donald Tusk kommer på banen, sa Witek, en av demonstrantene i Warszawa denne helgen.

Minnet om vond historie

President i EU-rådet og tidligere polsk statsminister Donald Tusk ba regjeringen i hjemlandet om å respektere grunnloven. Tusk var på besøk i Polen og snakket¨på polsk da han møtte pressen. Uttalelsene var personlige og gikk lenger enn kun å uttrykke EUs misnøye.

– Jeg ber om at de med reell makt i Polen tar hensyn til sitt folk, grunnloven, moral og god oppførsel, og at de tenker over hva desember måned betyr i vår historie, sa Tusk med henvisning til måneden hvor kommunistene innførte unntakstilstand i Polen for 35 år siden.

POLAND-POLITICS

En demonstrant holder opp en karikatur som fremstiller Pis overhode Jaroslaw Kaczynski som Wojciech Jaruzelski. Jaruzelski var kommunistlederen og generalen som innførte unntakstilstand i 1981.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / Afp

Ulike opposisjonsgrupper hindret fredag fysisk parlamentet i å stemme over statsbudsjettet. De blokkerte det polske underhuset i protest mot nye medielover som vil reduserer den uavhengige pressens tilgang og muligheter til å jobbe i nasjonalforsamlingen.

Vedtok budsjettet uten opposisjonen til stede

Blokaden gjorde at regjeringspartiet vedtok budsjettet ved en håndsopprekning et sideliggende rom.

– Et demokrati hvor folk mister tilgang til informasjon og tvinger på folk en modell for ett levesett er like utålelig som et diktatur. I dag blir liberale, demokratiske tradisjoner undergravd og i noen tilfeller angrepet. Demokratiet krever beskyttelse. Det er mer sårbart enn de vi polakker kunne forestille oss da vi lengtet etter det fra bak jernteppet i min ungdom, sa Donald Tusk.

Polen er et stort og viktig øst-Europeisk EU medlem. Det dypt verdikonservative og katolske regjeringspartiet, PiS har fremdeles bred støtte i fattigere områder og på landsbygda. I byene øker motstanden mot partiet og med dette splittelsen i Polen.

Vil Polen støtte Tusk som EU-president?

EU-medlemslandene velger president for EU-rådet neste gang i juni. Da kan Tusk søke en ny periode på to og et halvt år. Tusk tilhører et liberalt høyreparti som nå er i opposisjon i Polen. Spørsmålet er om EU vil forlenge presidentperioden til Tusk hvis han ikke har støtte fra sitt eget hjemland. Det vil være uvanlig og har neppe skjedd før.

Det som taler for er at flertallet av EUs medlemsland deler Tusk syn på det som skjer i Polen. I tillegg opplever Tusk økende anerkjennelse for jobben han gjør i en vanskelig tid for unionen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt