Polen kan forby abort også for voldtatte

Polske myndigheter vurderer et totalforbud mot abort. – Vi er sinte og sjokkerte, sier polske kvinner som nå demonstrerer i Polen, England og Norge.

Marta Kotwica under demonstrasjon mot strengere abortlover i Polen

PROTEST: Marta Kotwica (28) demonstrerer mot mulige innstramminger i abortloven i Polen. Hun er med å arrangere demonstrasjonene som har fått navnet «Svart protest», med oppfordringer om å kle seg i svart.

Foto: Privat

Marta Kotwac under demonstrasjon

KRAKOW: «Beskyttelse», står det skrevet på jakka til Marta Kotwac.

Foto: Privat

– Jeg blir redd for å bo her. Jeg er sint på myndighetene som vil bestemme over mine private valg, skriver Marta Kotwica (28) i en Facebook-melding til NRK.

Hun bruker lørdagen på å demonstrere i Krakow, en av mange byer der det i dag arrangeres protester mot forslaget som skaper internasjonal oppsikt.

– Jeg vil ikke ha katolske lover i landet mitt. Det er nok nå, sier hun.

Fem års fengsel for abort

Polen, som allerede har en av Europas strengeste abortlovgivninger, vurderer å totalforby abort. Som i Irland, sier dagens lov at abort kun er tillatt i tilfeller der kvinnens eller fosterets liv er i fare, eller dersom kvinnen er voldtatt.

Nå har en gruppe organisasjoner som kaller seg «Stans abort», samlet inn 450.000 underskrifter med krav om å totalforby abort. Forbudskravet støttes av den katolske kirka i landet, men organisasjonene går enda lenger:

De vil at abort skal straffes med inntil fem års fengsel.

Forslaget er diskutert i parlamentet og et forbud blir debattert. Det får også polakker i Norge til å reagere:

– Vi er i sjokk over at dette blir foreslått. Polen har allerede en av de strengeste abortlovene i hele Europa, sier polske Greta Gober.

Sammen med Kvinnegruppa Ottar arrangerte hun og den polsk-norske gruppa «Kvinner står sammen» i dag demonstrasjon foran Stortinget i Oslo.

Protest stortinget

OSLO: Greta Gober var blant kvinnene som holdt appel utenfor Stortinget lørdag, sammen med Kvinnegruppa Ottar, Feministisk Initiativ og Kvinnefronten.

Foto: Łukasz Zamaro

Gober viser til at abort skjer - uansett hvor strenge lover landet innfører.

– I dag er «undergrunnsaborter» svært velorganisert for polske kvinner. Vi har abortturisme til Tsjekkia, Tyskland, Nederland, England. Man leier et hotellrom og drar til en abortklinikk. Men dette er jo bare tilgjengelig for kvinner med penger.

– Setter liv i fare

Nå demonstreres det i mange byer under protestnavnet «Svart protest» - #czarnyprotest.

Arrangørene oppfordrer folk til å gå kledd i svart og til å streike på mandag, skriver The Independent. Målet er å ramme samfunnsliv og økonomien.

POLAND-ABORTION-DEMONSTRATION

WARSZAWA: Folk protesterer utenfor underhuset i den polske hovedstaden lørdag.

Foto: WOJTEK RADWANSKI / Afp

I løpet av september har det blitt arrangert flere demonstrasjoner, og i dag nådde også protestene fortauet ved den polske ambassaden i London.

«Abort dreper barn»

Men tross protester mange steder, har forslaget også støtte blant flere. Blant dem statsminister Beata Szydlo og visejustisminister Patrik Jaki, ifølge BBC.

I byen Toruń nord i Polen var det i dag demonstranter både for og mot abortforslaget.

«Abort dreper barn» står det på en av plakatene fra demonstrasjonen, som Kamil Snochowski har tatt bilde av.

Han var der for å demonstrere mot abortforslaget, som han mener kan sette kvinners liv i fare.

– Jeg hadde ikke trodd at denne barbariske galskapen kunne ha så sterk støtte, skriver han til NRK.​

Demonstrasjon i Polen

DEMONSTRASJON: «Abort dreper barn» står det på en av plakatene i gamlebyen i Toruń i Polen. Demonstranter og motdemonstranter samlet seg lørdag.

Foto: Kamil Snochowski
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt