NRK Meny
Normal

Programleder nektet å endre gjesteliste – mistet jobben

WARSZAWA (NRK): Stadig flere journalister i Polen sies opp etter at regjeringen har tatt full kontroll over statlig radio- og tv. Kritikerne mener demokratiet er truet og EU har satt landet under lupen.

Polsk radiojournalist utenfor den største offentlige radiokanalen, polsk radiojournalist på cafe i Warszawa, gatebilder Warszawa, det polske parlamentet Sejm eksteriørt og interiørt, intervju med visepresidenten i EU kommisjonen, pressekonferanse med Polens statsminister Beata Szydzo, landsbyen Poswietne utenfor Warszawa, landsbybilder, vannkraftverk, kulturhus, hjemme hos sosialpsykologiprofessor i Warszawa.

Robert Kowalski var programleder i Polens største offentlige radiokanal, tilsvarende NRK P1 i Norge.

– Jeg føler meg som en hjemløs hund, sier Robert Kowalski når NRK møter ham utenfor Polskie Radio i Warszawa- Polens største offentlige radiokanal.

I fire år var han programleder for det ukentlige radioprogrammet «Sterniczki» hvor han inviterte kvinner fra hele det politiske spekteret.

– Forrige fredag fikk vi ny sjef innsatt av regjeringspartiet. Jeg ble ringt opp av assistenten hennes som spurte om jeg kunne invitere et regjeringsmedlem til sendingen. Jeg nektet fordi sendingen allerede var planlagt. Mandag fikk jeg beskjed om at programmet mitt ikke skal sendes mer, forteller Kowalski.

Kowalski sier han ikke fikk noen forklaring.

– Nei, men jeg skjønner det. Programmet mitt passer ikke det nåværende politiske styret, sier han.

NRK har denne uka møtt flere polske journalister i offentlig kringkasting som har mistet jobbene sine på dagen. Flere frykter at regjeringen også vil ta kontroll over private medier.

Ryszard Czarnecki, visepresident i EU parlamentet

Ryszard Czarnecki, visepresident i EU parlamentet og representant for Polens Lov-og rettferdighetsparti.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Ny medielov

I forrige uke signerte presidenten en ny lov som langt på vei gir regjeringen full kontroll over statlig radio og TV.

Både medieloven og en lov som styrker regjeringens kontroll over grunnlovsdomstolen har vakt bekymring i EU som nå vil granske det som skjer. Det regjerende nasjonalkonservative Lov-og rettferdighetspartiet fnyser av kritikken.

– Det er rent sludder. Hvis vi skal snakke om mangel på ytringsfrihet kan vi heller se mot Tyskland der mediene først ikke skrev noe om hendelsene i Køln på nyttårsaften. Tyskland har et problem, ikke Polen, sier Ryszard Czarnecki som er visepresident EU-parlamentet og representerer regjeringspartiet.

– Folkets vilje

Statsminister Beata Szydło frykter heller ikke EUs granskning.

– Vår regjering er demokratisk valgt og vi er nå i ferd med å gjennomføre det programmet som vi ble valgt inn på, sa hun på en pressekonferanse denne uka.

Det EU- og innvandringsskeptiske partiet fikk rent flertall i begge kamrene i det polske parlamentet under valget i oktober.

Janusz Czapinski, professor, sosialpsykologi

Janusz Czapinski, professor i sosialpsykologi og forfatter av rapporten Diagnoza.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Sliter hvis pengesekken lukkes

Janusz Csapinski som er professor i sosialpsykologi og annethvert år utgir rapporten Diagnoza om polakkenes adferd, mener imidlertid at regjeringen går en usikker fremtid i møte dersom uenigheten med EU fortsetter og pengestøtten fra Brussel forsvinner.

– Regjeringen sitter trygt til tross for demonstrasjonene. Det eneste som kan være problematisk for regjeringen er reaksjonen fra EU. Hvis pengestøtten forsvinner, forsvinner også folkets støtte, mener Czapinski.

Til tross for at Polen har hatt den raskest voksende økonomien i EU de siste årene, har ikke veksten blitt jevnt fordelt og hver femte polakk ønsker å forlate Polen på jakt etter arbeid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt