Hopp til innhold

Polsk valgresultat kan gi EU trøbbel

BERLIN (NRK): Søndag er det valg på ny nasjonalforsamling i Polen. Det konservative nasjonalistpartiet Lov og Rettferdighet leder på meningsmålingene. Hvis de vinner kan det bli trøbbel for EU-samarbeidet.

Et barn sykler forbi valgplakater i Polen

LOV OG RETTFERDIGHET: Lov og rettferdighetspartiet mener også at kvotefordelingen av asylsøkere mellom EU-landene er noe de er blitt tvunget til av EU og Tyskland.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

– Jeg vil stemme på lov og rettferdighetspartiet fordi livet blir bare hardere og hardere. Åtte år med borgerplattformen har ikke løst noe. De rike har blitt rikere og de fattige har blitt fattigere, sier 45 år gamle Adam Kalabis til nyhetsbyrået Ap.

Han jobber som gruvearbeider i Ruda Slaska sørvest i Polen og håper søndagens parlamentsvalg vil føre til et politisk skifte i landet.

Han er ikke alene om det. Det konservative nasjonalistpartiet leder stort på meningsmålingene og slik det ser ut nå er bare spørsmålet hvor stor seieren blir og om partiet vil kunne danne regjering helt alene.

– Polen er en tikkende bombe for EU

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski ønsker et sterkt Polen med glade mennesker.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

– Vårt mål er at Polen blir et sterkt land av glade mennesker, sier partileder Jaroslaw Kaczynski foran jublende tilhengere i valginnspurten.

Det er ikke det eneste målet. Lov- og rettferdighetspartiet har satt sin ære i nasjonalistiske og proteksjonistiske holdninger og har aldri trodd på et europeisk samarbeid skriver Politiken i en analyse om morgendagens valg og viser blant annet til at Kaczynski har advart om at tilstrømmingen av flere syriske flyktninger vil føre til flere alvorlige sykdommer.

Lov og rettferdighetspartiet mener også at kvotefordelingen av asylsøkere mellom EU-landene er noe de er blitt tvunget til av EU og Tyskland.

Hvis partiet vinner valget søndag er det høyst usannsynlig at de vil respektere løftet som dagens regjering har gitt, nemlig om å ta imot 7000 asylsøkere, skriver Politiken som mener Polen er en tikkende bombe under EUs asylplan.

Vil motvirke hjerneflukt

Ewa Kopacz

Statsminister Ewa Kopacz mener et sterkt Europa er viktig for Polen.

Foto: Alik Keplicz / Ap

– Det finnes ikke noe sterkt Polen uten et sterkt Europa, sier nåværende statsminister Ewa Kopacz fra Borgerplattformen. Det samme partiet som Donald Tusk ledet før han ble EU-president.

Det er det imidlertid kun 23 prosent av velgerne som er enige i, ifølge meningsmålingene. Regjeringspartiets beslutning om å si ja til europeisk solidaritet fremfor nasjonal skepsis kan koste dem dyrt.

Lov og rettferdighetspartiet frir blant annet til de velgerne som er skeptiske til innvandring og de som mener at landets økonomiske vekst de siste årene ikke har blitt rettferdig fordelt. Og de er det mange av, særlig blant unge mennesker som stadig flytter til utlandet.

– Unge polakker vil ikke reise til utlandet hvis de ser at de har en fremtid her, sier statsministerkandidat Beata Szydlo i Lov- og rettferdighetspartiet som lover å skaffe 1,2 millioner nye jobber og høyere lønninger til de unge.

Szydlo er ifølge Spiegel hentet inn for å tone ned det nasjonalistiske imaget til partiet og hun bruker en helt annen retorikk enn partileder Kaczynski.

Søndag har 30, 7 millioner polakker mulighet til å si hva de mener og det de mener vil ikke bare påvirke Polen, men også EU.

SISTE NYTT

Siste nytt