Pakistansk asylsøker pågrepet – politiet frykter de har feil mann

En asylsøker fra Pakistan er utpekt som den mistenkte gjerningsmannen bak angrepet mot julemarkedet i Berlin mandag. Men han har nektet for å være innblandet i angrepet, og en tysk avis skriver at politiet nå tror de har feil mann.

GERMANY-TRUCK/

Politiet i Berlin har pågrepet en pakistansk asylsøker i forbindelse med angrepet, men er nå usikre på om han er rett gjerningsmann.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Siste: Avisen Die Welt skriver at de har opplysninger fra politiet i Berlin som sier at den faktiske gjerningsmannen fremdeles er på frifot og kan være bevæpnet og farlig. Dette er ikke offisielt bekreftet. Saken oppdateres.

– Vi har feil man, sier en høytstående leder i politiet til avisen.

– Derfor har vi en ny situasjon. Den virkelige gjerningsmannen er fremdeles på frifot, bevæpnet og kan gjøre mere skade.

Politiet i Berlin skriver på Twitter at de på grunn av at den mistenkte nekter for å ha stått bak angrepet, er ekstra på vakt, og ber også publikum om å være det.

Klaus Kandt, politisjefen i Berlin, sier til reportere i den tyske hovedstaden at det er usikkert om den pågrepne var han som kjørte lastebilen inn i folkemengden på julemarkedet.

– Vi har ikke bekreftet det ennå, sier han.

Laster Twitter-innhold

Nekter befatning

For kort tid siden opplyste Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière på en pressekonferanse at den mistenkte var en asylsøker fra Pakistan. Den mistenkte mannen skal ha kommet til Tyskland den 31. desember i fjor, og videre til Berlin i februar i år.

Ifølge De Maiziere nekter han befatning med angrepet mot julemarkedet som tok livet av 12 personer.

– Han nekter for handlingen, sier de Maizière.

Tyske myndigheter har så langt ingen grunn til å tro at mannen de har pågrepet er tilknyttet IS. Ingen fra terrorgruppen har tatt på seg ansvaret for angrepet, ifølge den tyske innenriksministeren.

Mann pågrepet i Berlin

PÅGREPET: Her blir en mann pågrepet etter terrorangrepet i Berlin. Politiet har senere sagt at de ikke er sikre på om det er mannen som førte semitraileren.

Foto: AP

Midlertidig oppholdstillatelse

Tyske medier melder at den mistenkte gjerningsmannen bak angrepet mot julemarkedet i Berlin mandag skal være Naved B., en 23 år gammel asylsøker fra Pakistan, som var kjent for politiet for mindre lovbrudd.

Det opplyser sikkerhetskilder til flere medier, blant dem Die Welt og nyhetsbyrået Reuters. Den mistenkte gjerningsmannen skal ha kommet til Tyskland via den såkalte Balkan-ruten.

Ifølge Die Welt hadde mistenkte midlertidig oppholdstillatelse i Tyskland siden juni i år.

Disse opplysningene er ikke bekreftet fra de tyske myndighetene eller politiet i landet.

Flere identiteter

Ifølge Reuters skal 23-åringen etter at han kom til Tyskland ha vært i politiets søkelys for mindre forseelser og skal ha bodd på Tempelhof, Berlins største asylmottak.

DPA skriver at mannen ikke har noen kjent tilknytning til islamistiske terrormiljøer, og ifølge byårets kilder skal han heller ikke ha vært registrert i de relevante registrene til den tyske sikkerhetstjenesten.

Han skal han ha kommet til grensebyen Passau i Bayern i desember i fjor og brukt flere identiteter. Mannen blir ifølge flere tyske medier avhørt tirsdag morgen.

Tyske spesialstyrker stormet i natt en hangar på nedlagte Tempelhof, skriver Die Welt.

Funnet skutt

Mandag kveld ble 12 personer drept og nesten 50 skadet da en polskregistrert lastebil kjørte inn i en folkemengde på julemarkedet på Breitscheidplatz i sentrum av Berlin.

Bilen hadde kommet til Tyskland fra Italia og skulle levere stålmaterialer i Berlin for så å kjøre hjem til Polen, men både arbeidsgiver og familie mistet kontakt med sjåføren.

Politiet bekreftet mandag at i tillegg til den mistenkte som kjørte bilen ble det funnet en død polsk mann inne i lastebilen etter angrepet.

Tidligere tirsdag opplyste innenriksministeren i Brandenburg Karl-Heinz Schröter at mannen som ble funnet død inne i bilen hadde dødd av skuddskader.

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière bekrefter at det dreier seg om den polske sjåføren av lastebilen. Politiet har tidligere fastslått at den drepte polakken ikke kjørte lastebilen under angrepet.

Han fikk behandling av helsepersonell på stedet etter angrepet, men livet sto ikke til å redde, skriver Reuters.

Angrep på julemarked på Breitscheidplatz i Berlin
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt