Nomadefolket holder igjen fredsavtale for Mali

Malis regjering har undertegnet en foreløpig fredsavtale med separatisene i nord, men militante tuareg-opprørerne har bedt om mer tid.

Opprørere hviler i skyggen under et tre

Opprørere fra Tuareg venter på nyheter fra fredsforhandlingene. Her tar de en pause under et tre nær ørkenen i Tabankort.

Foto: STRINGER / Reuters

Vestlige land er bekymret for at islamske militante kan bygge seg opp igjen to år etter at franske militærstyrker jaget dem ut. Nylige kamper og uenighet om den politiske statusen for ørkenregionen, som opprørerne kaller Azawad, har komplisert FNs fredsforsøk.

Ber om utsettelse

Planen var at regjeringen i Mali skulle undertegne en fredsavtale 1. mars med seks militante grupper. Tuareg-opprørerne, blant de den separatistiske gruppen MNLA, var til stede på signeringsseremonien, men vil ikke signere før de har diskutert avtaleteksten med grasrota.

– En avtale som ikke har blitt delt med folket i regionen, har liten sjanse for å bli implementert på bakken. VI ønsker spesiell status for Azawad, sier en av opprørernes representanter, Mohamed Ould Mauoloud Ramadan, til Reuters.

– Et gjennombrudd

Algerie, som har vært vertskap for de FN-ledede samtalene, tror opprørerne vil undertegne fredsavtalen snart.

– Deres tilstedeværelse her betyr at de aksepterer avtalen, sier en talsperson for de algeriske meglerne.

Laster Twitter-innhold

Også Norges tidligere spesialutsending for Sahel-regionen, ambassadør Kai Eide, er positiv til avtaleteksten.

Fredsavtale på vårparten

Den siste krisa i Mali startet i januar 2012, da MNLA startet et opprør, som hæren ikke klarte å stanse. Tuaregene er et nomadefolk som har levd i det sørlige Sahara i hundrevis av år. De siste 50 åra har det vært væpnet opprør fire ganger for uavhengighet eller selvstyre nord i Mali.

Et kupp i hovedstaden Bamako førte til kaotiske tilstander, og Al Qaida-tilknyttede grupper tok makta fra tuaregene og skaffet seg dermed kontroll over ørkenområdene.

Fredsavtalen, som det har vært forhandlet om siden i fjor sommer, skal formelt undertegnes senere i mars.

SISTE NYTT

Siste nytt