Hopp til innhold

– Franske jagerfly har bombet malisk småby i hele natt

Frankrike mobiliserer nå 2500 soldater og forbereder bakkekrig mot de islamistiske opprørene i Mali.

Franske soldater på plass i Mali

Soldater fra det franske infanteri regimentet er på plass på en militærbase utenfor Bamako. Snart får de selskap av flere tusen andre franske soldater.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Ifølge øyenvitner har de islamistiske opprørene trukket seg ut av flere byer de hadde kontroll over i går, mens de angrep andre. Nå har franskmennene svart.

Måtte gjemme seg for bomberegn

I hele natt skal franske Mirage-fly ha sluppet bomber over småbyen Diabaly som ligger midt i det enorme afrikanske landet.

– De har bombet Diabaly i hele natt. Jeg gjemmer meg nå i et hus, forteller øyenvitnet Ibrahim Toure til nyhetsbyrået AFP. Han var bare på gjennomreise da han ble møtt av et bomberegn på den maliske landsbygda.

– De har bombet helt frem til klokken 6 i dag morges, forteller skredderen som var på vei til noen slektninger lenger nord.

Militær konvoi

I tillegg krysset en konvoi med 40–50 lastebiler med franske soldater grensen fra Elfenbenskysten i natt. Hvor disse soldatene blir stasjonert er ennå ikke kjent eller om Frankrike planlegger en langvarig militærinnmarsj i sin tidligere koloni.

Kilder rundt den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drian, sier til franske medier i dag at jobber med å mobilisere 2.500 franske soldater som kan gå til en snarlig aksjon inne i Mali.

– Utplasseringen av de franske styrkene vil ta en uke, ifølge Frankrikes president François Hollande, som i dag besøkte den franske militærbasen i Abu Dhabi i Emiratene.

– 700 franske soldater er stasjonert i Abu Dhabi og kan raskt settes inn i Mali dersom det blir bruk for dem, sier Hollande.

Samtidig står 3.000 afrikanske soldater klare til å sendes til Mali. Den nigerianske øverstkommanderende for styrken er også på plass, ifølge BBC.

FN-støtte

Alle medlemmene av FNs sikkerhetsråd har stilt seg bak Frankrikes militæraksjon mot islamistopprørerne, ifølge den franske FN-ambassadøren Gerard Araud.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon støtter Frankrikes inngripen i Mali-konflikten. Ban ba mandag om at afrikanske styrker raskt utplasseres i Mali og at det jobbes for en politisk løsning på konflikten.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er det rundt 150.000 flyktninger som har forlatt landet. I tillegg kommer rundt 230.000 internt fordrevne som har forlatt hjemmene sine.

Rykker tilbake

Mali-opprørerne, som har tilknytning til Al Qaida, har trukket seg ut av flere byer som de hadde tatt kontroll over nord i landet, deriblant oldtidsbyen Timbuktu, opplyser øyenvitner.

Tilbaketrekkingen skjedde etter at franske kampfly gikk til angrep mandag, forteller flere innbyggere. Også fra byene Gao og Douentza meldes det om tilbaketrekning.

Men en talsmann for en av opprørsgruppene sier det er snakk om «en taktisk tilbaketrekning» som var del av en «planlagt omgruppering».

Algerie kommer til å stenge den rundt ett tusen kilometer lange grensa mot nabolandet i sør. Det sier en talsmann for myndighetene, Amar Belani, til AFP. Belani sier at Algerie alltid har ønsket å hjelpe sine brødre i sør ut av vanskeligheter.

– Denne solidariteten førte blant annet til både finansiell og humanitær støtte, sier Belani som ellers bare viser til «hendelsene i Mali» når han forklarer hvorfor Algerie gjør dette.

Søndag sa den franske utenriksministeren Laurent Fabius at det var viktig at grensa blir stengt, hvis de afrikanske soldatene skal rykke nordover i Mali, melder nettstedet Maliweb.net.

SISTE NYTT

Siste nytt