Omfattende utskiftninger i Tyrkias regjering

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan skifter ut ti ministre i regjeringen.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

Statsminister Recep Tayyip Erdogan har svart med å anklage politiet for å bedriveen skitten etterforskning for å undergrave regjeringspartiet AKP, og med å gi et titall politisjefer sparken, blant dem politisjefen i Istanbul.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Den omfattende regjeringsendringen kommer etter at både innenriksministeren, økonomiministeren og miljøministeren trakk seg tidligere på dagen onsdag i det som ser ut til å bli en stadig mer alvorlig korrupsjonsskandale.

Utskiftningene dreier seg om nesten halvparten av ministrene, og de som erstattes er blant andre EU-minister Egeman Bagis dessuten økonomi-, innenriks-, miljø- og justis-, transport- og industri- og visestatsminister.

Ifølge den tyrkiske avisen Milliyet har Aysenur Islam Calisoglu blitt utnevnt som familie- og sosialminister, mens Emrullah Isler blir visestatsminister og Bekir Bozdag blir justisminister.

Mevlüt Calisoglu er utevnt som ny EU-minister og Nihat Zeybekci som økonominister. Akif Cagatay Kilic blir sportsminister, mens Efkan Ala blir innenriksminister og Lütfü Elvan blir transportsminister.

EU-minister Bagis har vært beskyldt for å være involvert i korrupsjonsskandalen, men hadde selv ikke innlevert sin avskjedssøknad, og har heller ikke vært formelt siktet.

– Skittent knep mot regjeringen

Økonomiminister Zafer Caglayan meldte onsdag at han trekker seg, men betegnet samtidig korrupsjonsetterforskningen som har pågått den siste tiden, som et skittent knep mot regjeringen, skriver NTB.

– Jeg trekker meg fra min post slik at sannheten kan komme fram,
sa Caglayan.

Like etterpå meldte også innenriksminister Muammer Guler og miljøminister Erdogan Bayraktar sine avskjeder.

TURKEY-CORRUPTION/ Riot police fire teargas during a protest against Turkey's ruling Ak Party (AKP) and Prime Minister Tayyip Erdogan

Korrupsjonssaken i Tyrkia har utløst store protester i landet. Tusenvis samlet seg i Istanbul første juledag og krevde regjeringens avgang.

Foto: Osman Orsal / Reuters/NTB Scanpix

Alvorlig for Erdogan

Bayraktar trekker også Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan inn i saken.

– Jeg mener at også statsministeren må trekke seg, sier Bayraktar til den private TV-kanalen NTV.

Korrupsjonsskandalen truer med å sende Erdogan ut i den verste stormen han har opplevd siden han kom til makten for over 11 år siden.

Etterforskningen har skapt splid mellom regjeringen og rettsapparatet og har også ført til at utenlandske investorers tillit har falt, ifølge tyrkiske tjenestemenn.

Statsministeren har svart med å anklage politiet for å bedrive en skitten etterforskning for å undergrave regjeringspartiet AKP, og med å gi et titall politisjefer sparken, blant dem politisjefen i Istanbul.

Guler and Caglayan

Både miljøminister Erdogan Bayraktar (ytterst til høyre.), innenriksminister Muammer Guler og økonomiinister Zafer Caglayan (begge i midten) leverte onsdag sine avskjedssøknader etter at deres sønner er trukket inn i en stadig mer omfattende korrupsjonsskandale i Tyrkia.

Foto: Ümit Bektas / Reuters/NTB Scanpix

Sønner innblandet

Ingen av de tre ministrene som onsdag trakk seg, er selv innblandet i korrupsjonsskandalen som har utfoldet seg i Tyrkia den siste tiden.

Men alle ministrene har sønner som var blant 24 personer som ble pågrepet i forrige uke i forbindelse med korrupsjonsetterforskning mot den statseide banken Halkbank.

Også bankens direktør er tiltalt i saken, etter at politiet fant et beløp som tilsvarernærmere 30 millioner kroner, gjemt i en skoeske hjemme hos ham.

I tillegg etterforskes en rekke personer som er mistenkt for underslag, svindel og bestikkelser i forbindelse med offentlige anbud.

TURKEY-POLITICS-CORRUPTION-PROBE-DEMO

Opprørspoliti avfyrer tåregass mot tyrkiske demonstranter som protesterer mot korrupsjonsskandalen i landet.

Foto: Bülent Kilic / AFP/Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt