NRK Meny
Normal

Tre tyrkiske ministre og én folkevalgt går av

Både Tyrkias økonomiminister Zafer Caglayan, innenriksminister Muammer Guler, miljøvernminister Erdogan Bayraktar og tidligere innenriksminister Idris Naim Saim trekker seg etter at deres sønner er blitt innblandet i en høyprofilert korrupsjonsetterforskning.

Muammer Guler og Zafer Caglayan

Sønnene til både Muammer Guler (t.v.) og Zafer Caglayan er pågrepet og siktet i en stor korrupsjonssak som etterforskes i Tyrkia. Caglayan kaller korrupsjonsetterforskningen for en «avskyelig sammensvergelse mot regjeringen».

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Avgangene ble kunngjort onsdag. Det skjedde like etter at statsminister Recep Tayyip Erdogan returnerte til Tyrkia etter en reise, og det var ventet at han da ville gjøre endringen i regjeringen.

Også den tidligere innenriksministeren Idris Naim Sahin skal ha trukket seg, melder nyhetsbyrået Reuters like før klokken 17.

Samtidig har rasende tyrkiske demonstranter krevd regjeringens avgang etter de ferske korrupsjonsanklagene.

«En avskyelig sammensvergelse»

Sønnene de til tre avgåtte ministrene er blant dem som er arrestert i forbindelse med en stor korrupsjonsetterforskning mot den statseide banken Halkbank.

Også toppsjefen i banken er siktet i saken, som omfatter korrupsjon, underslag, svindel og ulovlig handel med gull.

Eks-økonomiminister Zafer Caglayan betegnet etterforskningen som et skittent knep mot regjeringen da han kunngjorde sin avgang.

– Jeg går av som økonomiminister slik at dette stygge spillet rettet mot mine nære kolleger og min sønn kan stoppes, og sannheten kan komme frem, sier Caglayan i en uttalelse.

Videre gjør han det klart at han mener etterforskningen åpenbart er «en avskyelig sammensvergelse mot regjeringen, partiet og landet».

Største korrupsjonssaken under Erdogan

Etterforskningen av saken er den siste tiden blitt sterkt utvidet, noe som har fått statsminister Erdogan til å hevde at han blir utsatt for skittkasting.

– De som står bak denne etterforskningen, er med på en skitten operasjon som bare er ute etter å sverte regjeringen og stanse den økonomiske fremgangen i Tyrkia, sa en sint Erdogan i forrige uke.

Det er den største korrupsjonssaken i Tyrkia siden Erdogan og hans moderate islamistiske parti AKP kom til makten i 2002.

Erdogan har svart med å sparke politisjefen i Istanbul og flere andre framtredende tjenestemenn i politiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt