NRK Meny
Normal

Uro i Tyrkia etter korrupsjonsavsløringer

Opprørspoliti brukte søndag tåregass mot rasende demonstranter i Tyrkias hovedstad Ankara . Flere tusen tok til gatene for å kreve regjeringens avgang, blant annet på bakgrunn av ferske korrupsjonsanklager.

Uro i tyrkia

Politiet tok i bruk tåregass mot demonstrantene i Istanbul søndag.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Det har lenge vært hardt press mot regjeringen i Tyrkia. Hovedsaklig har protestene rettet seg mot store byplanleggingsprosjekter, men under søndagens demonstrasjoner benyttet også mange anledningen til å peke på en korrupsjonssak under opprulling.

Så langt har 24 personer blitt siktet i saken, deriblant sønnene til innenriksminister Muammer Guler, sønnene til økonomiminister Zafer Caglayan, og sjefen i den statlig eide Halkbank. I tillegg er 25 framtredende politifolk arrestert.

De siktede skal ha mottatt og tilbudt bestikkelser i forbindelse med utviklingsprosjekter, og skal blant annet ha skaffet byggetillatelser i fredede områder i bytte mot penger.

– Må stilles til ansvar

Under søndagens protester i Istanbul måtte politiet bruke tåregass og vannkanoner for å splitte opp demonstrantene.

Demonstrantene krever at de siktede i korrupsjonssaken stilles til ansvar.

– Folk er ikke interessert i maktkampen mellom politikerne. Det viktigste er å pågripe tyvene og stille dem til ansvar, sier demonstranten Kadir Cekic til Reuters.

Truer med å knekke hender

Statsminister Recep Tayyip Erdogan mener arrestasjonsbølgen av politifolk egentlig er et forsøk på å svekke hans regjering.

Under en tale i provinsen Giresun slo han søndag tilbake mot folk som bruker anklagene i forsøk på å styrte regjeringen.

– En hver som prøver å skade, lage uro eller sette opp feller i dette landet, vi vil komme for å knekke hendene deres, sa Erdogan ifølge AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt