Hopp til innhold

Bytter honning i håndskrevene verdikuponger i Hellas

Når økonomien kollapser og jobbene forsvinner, da finnes det alltid en siste utvei. På landsbygda i Hellas har det vokst frem en ny trend: Bytteøkonomi.

Gresk bytteøkonomi

Birøkteren Apostolos Arabatzis tar sin honning og bytter den i verdikuponger i Volos.

Foto: APTN

På en liten gård utenfor Volos i Hellas har Apostolos Arabatzis noen bikuber. De gir ham verdifull honning. Honning han kan ta med seg til det lokale markedet og bytte i håndskrevne verdikuponger.

For disse kan han skaffe seg det meste, også legehjelp.

– Dette er rett og slett en ny måte å selge våre produkter på. Det gir oss også ny form for sosial omgang og frigjør oss så mye som mulig fra penger, forklarer Arabatzis.

Drives av nød

Volos er byen i den greske mytologien der Jason reiste fra for å lete etter Det gylne skinn i det fjerne Kolkhis. Nå har byen blitt en rollemodell for en ny, alternativ økonomi. For ideen har slått rot og minst ni andre byer har satt i gang med lignende prosjekter.

I hjørnet av et skredderverksted sitter en liten gruppe frivillige og holder orden på de rundt 900 som har meldt seg på prosjektet.

– Det er definitivt frykten for krisen som har ført til at så mange nå ønsker å være med i nettverket. Men vi håper folk etter hvert vil se hva dette virkelig handler om. De kommer ikke av nød, men fordi de virkelig tror på dette, sier Euripides Siouras i nettverket TEM.

Men foreløpig er det rå nød som driver nettverket. Frisøren Dimitra Vasilou sluttet seg til prosjektet i september. Da greide hun ikke å betale regningene sine lenger. Nå ser ting lysere ut.

Hun klipper hår og får mat og klær tilbake.

– Krise? Hvilken krise? Den er jeg ferdig med. Selvfølgelig er det viktig med euroen, men det jeg gjør, gjør meg lykkelig, og jeg overlever, sier Vasilou.

«Alle» vil ha euro

En ny og langsom utvikling er i emning i Hellas. En ny måte å tenke på, og for mange, en måte å overleve på. For fremtiden til den greske økonomien er fortsatt bekmørk.

Knappe to uker før det greske nyvalget, regner analytikere med at Hellas vil miste 55 prosent av sin nåværende inntekt per hode, mens nasjonaløkonomien vil falle med over 22 prosent hvis grekerne forlater eurosonen.

Bankene sliter med en akutt kapitalmangel og hvis Hellas går ut av eurosonen må landet håndtere sin utenlandsgjeld på godt over 190 milliarder kroner, uten bistand utenfra. Og da vil det ikke hjelpe å trykke opp mer penger.

Resultatet vil nødvendigvis bli en devaluering av drakmen og en kraftig inflasjon. Og det er en virkelighet som de fleste grekere har fått med seg.

For meningsmålinger viser nå av over 80 prosent av grekerne ønsker for enhver pris å bli i eurosonen.

  • Se flere eksempler på bytteøkonomi i Urix

SISTE NYTT

Siste nytt