– Ta med kontanter til Hellas

Frykten for en bankkrise i Hellas kan føre til tomme minibanker. Forbrukerøkonom mener mye kontanter er det beste tipset før årets ferie.

Hellas

Hver sommer strømmer turistene til det kanskje mest kjente bygget i Hellas; Parthenon-tempelet.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Milliarder i gjeld. Politisk rot. Stadig flere arbeidsledige. Mye er uoversiktlig i Hellas for tiden. Det forventes at 280.000 norske turister reiser til det kriserammede landet i månedene som kommer.

Silje Sandmæl

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i Norges største bank.

Foto: DNB

I år er det lurt å forberede seg ekstra godt før avreise.

– Jeg råder vanligvis ikke folk til å ta ut kontanter, fordi det er mye sikrere å betale med kort. Men skal du til Hellas, så kan det være lurt.

Det sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NRK.

De siste par ukene har bekymrede grekere tatt ut uvanlig mye penger fra landets banker. Hellas EU-framtid er usikker.

Kan møte tom minibank

Silje Sandmæl oppfordrer reisende til å lage et godt, gammeldags feriebudsjett for deretter å fylle lommene med euro før avreise.

I verste fall vil nemlig ikke bankkortet ditt kunne hjelpe deg i utlandet.

– Hvis det oppstår en bankkrise i Hellas, vil grekerne løpe til banken og ta ut kontanter. Da vil du møte en tom minibank. I tillegg kan betalingssystemene falle sammen, som gjør at Visa-kortet ditt ikke vil virke, forklarer Sandmæl.

– På egen risiko

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland er informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Hos Europeiske Reiseforsikring er tonen en litt annen.

– Vår anbefaling er som regel alltid at man bør satse på kredittkort, og ha begrensede pengebeløp med seg i kontanter, sier informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland til NRK.

Dersom du tar med deg større mengder kontanter, blir det i så fall på egen risiko.

– Nordmenn er særdeles utsatt i utlandet, fordi de har veldig god økonomi. Vi lyser opp som fyrtårn. Blir en frastjålet kontanter, så dekker reiseforsikringen maksimalt 3000 kroner, påpeker Vennesland.

Ambassadøren

Og nettopp reiseforsikring er det viktigste du pakker med deg, skal vi tro Sjur Larsen. Han er Norges ambassadør i Hellas, som forbereder seg til storinnrykk av norske turister.

– De aller fleste har identifikasjon gjennom passet, men alt for mange reiser uten de papirene som trengs, sier han.

Han oppfordrer framtidige turister til å lese lokale aviser før avreise. Ambassadens hjemmeside vil også være oppdatert.

– Da får man et oppdatert inntrykk av hvordan det er der. Flere greske aviser kommer ut på engelsk, både i papir og på nett.

– Trafikken den største utfordringen

Situasjonen i Hellas gjør at det har vært demonstrasjoner i landet, oftere enn normalt. Men det er enkelt å unngå disse, ifølge ambassadøren.

– Demonstrasjonene blir annonsert i god tid i forveien, slik at de som ønsker får muligheten til å delta. Det samme gjelder dermed de som ikke ønsker å delta også. Opptøyene vi har sett til nå har vært i sentrum av Athen, og det er ikke dit nordmenn flest reiser. De drar til de greske øyene, og der har det vært rolig, sier Larsen.

Han mener den største utfordringen for norske besøkende til Hellas fortsatt er trafikken.

– Det kan ikke utelukkes at det vil komme til streiker, som kan føre til problemer for reisende. Nettopp da er det viktig å ha en god reiseforsikring. Erfaringer tilsier at reiseselskapene også er flinke til å følge opp sine reisende hvis det skulle oppstå problemer.

Ambassadøren har ikke opplevd en økning i antall henvendelser fra folk som har havnet i trøbbel i Hellas.

– Men noen har måttet legge om reiseruten, sier han.