Hopp til innhold

Full valgforvirring i Hellas

To uker før det nye valget i Hellas, spriker de siste meningsmålingene i begge retninger og utfallet av valget er fullstendig uklart.

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras i venstrefronten Syriza la frem sitt økonomiske program i dag. Alliansen har klar ledelse på en av tre publiserte meningsmålinger i dag.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

Fra lørdag og fram til valgdagen den 17. juni, er det ikke lov til å offentliggjøre meningsmålinger. Derfor var det knyttet stor spenning til hva dagens målinger ville vise.

Kampen står i hovedsak mellom konservative Nytt Demokrati, som fikk flest stemmer ved valget for 6. mai men ikke nok mandater til å sikre en regjering, og venstrefronten Syriza, som overraskende kom på andreplass.

To av fredagens målinger gir Nytt Demokrati ledelsen foran det nye valget, mens den tredje spår en klar seier til Syriza, med en margin på hele 6 prosentpoeng.

Antonis Samaras

Nytt Demokrati Antonis Samaras vil at Hellas skal stå ved sine lovede forpliktelser.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Alt i alt så stemmer målingene overens med tidligere målinger, hvor de fleste spår en knapp seier til Nytt Demokrati mens Syriza har vært størst på enkelte av dem.

Ønsker å beholde euroen

Over 80 prosent av de spurte velgerne sier de ønsker å beholde euroen som valuta, for enhver pris. Samtidig sier 77,8 prosent at Hellas bør endre betingelsene for kriselånene, det vil si at innsparingskravene og reformkravene lempes på.

Analytikere understreker at meningsmålingene må tas med en stor klype salt, ettersom mye kan endre seg og skje før valget.

Gresk økonomi har ikke hatt vekst på fem år og er i fortsatt tilbakegang. Arbeidsledigheten er på over 21 prosent, nest verst i eurosonen etter Spania, og bitterheten i befolkningen er stor i forhold til hvordan den økonomiske krisen og innsparingene med store kutt på statsbudsjettet og økte skatter har rammet dem.

Et spent Europa fulgte de iherdige forsøkene på å få til en ny gresk regjering i mai, etter at partiene som er imot innsparingspolitikken og de harde betingelsene fra IMF og EU gjorde det svært godt, med Syriza som det ledende partiet.

Syriza består av flere mindre kommunistiske og radikale partier og lederen Alexis Tsipras har blitt internasjonal kjendis på sin harde retorikk mot sparepolitikken i Europa.

– Vi blir ikke kastet ut

I dag laTsipras frem alliansens økonomiske program.

Han står fast på at hvis han og venstrefronten vinner valget, skal betingelsene i krisepakkene fra EU og IMF reforhandles.

– Det første vi kommer til å gjøre i regjering, så snart den nye nasjonalforsamlingen er tatt i ed, er å oppheve avtalene med EU og IMF med de tilhørende nasjonale lovendringene og vedtakene om nedskjæring, sa Alexis Tsipras.

Dette til tross for at mange EU-ledere har advart om at Hellas ikke bare kan velge og vrake. Og at landet vil bli nødt til å forlate eurosonen hvis det ikke holder seg til den eksisterende låneavtalen, som det tok lang tid å få på plass.

Siden har også private kreditorer avskrevet deler av statsgjelden, i forsøket på å berge restene av den greske økonomien og med det redde europeiske banker og euroen som fellesvaluta.

– Det er ingen fare for at vi må ut av eurosonen. Vi skal erstatte avtalene med EU og IMF med en nasjonal plan for å gjenopprette økonomien, sier Tsipras.

Han la til at omverdenen bør merke seg at Hellas fortsatt er et demokrati, hvor folket bestemmer.

Tsipras mener den nåværende kursen uansett vil føre til konkurs og at land vil bli presset til å forlate euroen – frivillig. Derfor ønsker han å gå i spissen for en bred europeisk avtale som drastisk endrer nedbetalingstiden for gjeld eller som utsetter betalingen.

– Vil bli et mareritt

Antonis Samaras, lederen i Nytt Demokrati, sier på sin side at Hellas vil bli kastet inn et mareritt som det vil bli umulig å kontrollere, dersom landet bryter avtalen om milliardlånepakken.

– De som snakker om å forkaste krisepakken er som barn som leker med fyrstikker i et krutthus. De fører oss mot et Hellas som blir isolert, sier Samaras.

Ingen vet per nå hvordan en mulig uttreden av euroen for Hellas skal organiseres. Heller ikke om de får forbli i EU.

SISTE NYTT

Siste nytt