Hopp til innhold

Nordmann i Brussel: – Jeg hadde jævlig flaks! Det var nære på i dag også.

Johan Christian Tandberg var en av de første ved regjeringskvartalet etter at bomben smalt 22. juli. Tirsdag morgen havnet han midt i et bombedrama nok en gang.

Johan Christian Tandberg hørte folk rope "bombe" og løp selv og gjemte seg på en restaurant på flyplassen i Brussel.

SE VIDEO: Nordmannen Johan Tandberg ble fanget i dramaet etter eksplosjonene på flyplassen i Brussel.

Johan Christian Tandberg var like i nærheten da bomben smalt i Regjeringskvartalet, og løp inn i området mens han filmet det umiddelbare kaoset med sin mobiltelefon.

I dag, snart fem år etter 22. juli-terroren, ble han igjen fanget i dramaet da terror rammet flyplassen Zavantem i Brussel tirsdag morgen. Tandberg befant seg på terminal B da folk plutselig begynte å løpe febrilsk forbi ham og rope «bombe!».

– Jeg har dessverre vært med på dette før. Jeg hadde akkurat gått forbi det rullebåndet der det smalt. Jeg hadde jævlig flaks. Det var nære på i dag også, sier Tandberg til NRK og fortsetter:

– Jeg løp inn på en restaurant og gjemte meg. Så har det vært forskjellige beskjeder om at de skal evakuere flyplassen.

– Vi føler oss ikke trygge noen steder her

Tandberg gjemte seg mellom to gater i morgentimene etter de to eksplosjonene. Sammen med flere hundre mennesker rundt seg, opplevde nordmannen frykten, usikkerheten og kaoset.

– Jeg vet ikke hva som skjer videre. Jeg tar en time av gangen, sier Tandberg.

I formiddag har nordmannen blitt evakuert fra terminalen og befinner seg nå ved flystripa nå, mens han venter på beskjed om hva som skjer videre.

– Stemningen er rar her siden det smeller rundt omkring. Vi føler oss ikke trygge noen steder her, sier Tandberg, som ikke regner med å komme frem til Oslo lufthavn i dag som planlagt.

Belgium Attacks
Foto: Ketevan Kardava / Ap/Georgian Public Broadcaster

Har 22. juli-terroren i bakhodet

Tandberg var en av de første på stedet etter bombeangrepet i Oslo for snart fem år siden. Han dokumenterte 16 historiske minutter med mobilen sin. Filmen viser kaoset rundt ham. Mennesker i sjokk, blod og enorme ødeleggelser.

Noe av det første videoen viser, er at Tandberg bar vekk en såret kvinne fra katastrofeområdet. «Her ligger det flere mennesker uten puls. Dette er det jævligste jeg har sett i Norge», . «Dette er 9/11 dette her», sier Tandberg i opptak

– Jeg var i regjeringskvartalet da det smalt der. Da filmet jeg da det som stod på som verst der, sier han.

Tandberg har vært på ulykkesområder tidligere, og har sett skadde mennesker før. Men 22-juli-terroren har nordmannen hatt i bakhodet siden den gang.

– Hver gang jeg skal til Brussel, tenker jeg på at det er en utsatt by. Det var nære på i dag, sier han.

Regjeringskvartalet

22. JULI-ANGREPET: Tandberg var like i nærheten da bomben smalt i regjeringskvartalet 22. juli 2011, og løp inn i området mens han filmet det umiddelbare kaoset med sin mobiltelefon.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Minst 21 personer er drept

Det var til sammen tre eksplosjoner som rammet Brussel tirsdag morgen, bekrefter statsadvokat Frederic van Leeuw.

Det var to eksplosjoner i avgangshallen på Zaventem lufthavn, en av dem var trolig en selvmordsbomber. Rundt en halv time senere var det en eksplosjon på metrostasjonen Maelbeek, sier Leeuw.

Minst 21 personer er drept i angrepene mot flyplassen og metrosystemet. opplyser brannvesenet til nyhetsbyrået AFP. 10 personer mistet livet på metroeen, mens 11 personer mistet livet under eksplosjonene på Brussel lufthavn.

All aktivitet ved Zaventem er innstilt, og alle innkommende fly er omdirigert til andre flyplasser. Det var ved innsjekkingsskranken til American Airlines at eksplosjonene skal ha funnet sted.

Video Her går han inn i Regjeringsbygget

ADVARER MOT STERKE BILDER: Johan Christian Tandberg filmet skadde mennesker, ødeleggelser, panikk og kaos i regjeringskvartalet etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Dramatiske bilder

Bilder tatt i minuttene etter eksplosjonene på flyplassen viser sort røyk som siger opp fra en av terminalene til flyplassen, og folk som løper vekk fra området der eksplosjonen skjedde.

Det er også bilder av flere skadde. De dramatiske bildene viser flere mennesker dekket av blod og med skader av varierende grad.

Ifølge en regjeringskilde i Belgia er eksplosjonene Brussel er et angrep, melder VRT. Samtidig melder Belga at det ble avfyrt skudd og ropt på arabisk før de to eksplosjonene rammet flyplassen.

Etter eksplosjonene i Brussel er nå trusselnivået i Belgia økt trusselnivået til høyeste nivå.

SISTE NYTT

Siste nytt