Hopp til innhold
Overvåkningsbilde flyplass brussel,
Foto: overvåkningsbilde, belgisk politi

Terrorangrep i Brussel

Oppsummert

Selvmordsbombere tok livet av 32 mennesker på hovedflyplassen og metroen i Brussel påsken 2016. Nå starter rettssaken mot en rekke tiltalte i saken.

 • Hovedtiltalte dømt til 20 års fengsel etter terrorangrepet i Brussel i 2016

  Flere av de tiltalte etter terrorangrepet i Belgias hovedstad i 2016 er dømt til mellom 20 år og livstid i fengsel, melder nyhetsbyrået Belga.

  32 personer ble drept i angrepene på flyplassen og i sentrum av Brussel 22. mars 2016. Over 300 mennesker ble såret. Tre av angriperne ble også drept.

  Blant dem som fredag ble dømt til fengsel, er fransk-marokkanske Salah Abdeslam. Han er tidligere dømt til livsvarig fengsel for sin rolle i terrorangrepene i Paris i 2015, der 130 mennesker ble drept.

  Abdeslam og fem andre tiltalte ble i juli kjent skyldig i terrordrap av en belgisk domstol. Til sammen ti personer sto tiltalt. Tre ble frikjent for drapstiltalen, mens den fjerde tiltalte antas å ha blitt drept i Syria.

  Abdeslam ble pågrepet i Brussel fire dager før angrepene i Brussel, men dømmes for sin rolle i planleggingen.

  IS påtok seg skylden for selvmordsangrepene. Til sammen seks av de tiltalte har tidligere blitt funnet skyldige i Paris-angrepene i 2015. (NTB)

 • Brussel: Seks funnet skyldig etter terrorangrepet i 2016

  Seks av de ti tiltalte etter terrorangrepet i Belgias hovedstad i 2016 er funnet skyldig i drap, opplyser dommeren i saken. Dommeren begynte tirsdag kveld å lese opp dommen mot de ti tiltalte mennene. . En av de tiltalte antas å ha blitt drept i Syria, melder SVT. Straffeutmålingen i saken er ventet til høsten.

  32 personer ble drept og over 300 såret i angrepene på flyplassen og i sentrum av Brussel. Tre av angriperne ble også drept.

  En av de dømte er den svenske statsborgeren Osama Krayem. Han er utpekt som selvmordsbomberen som trakk seg i siste øyeblikk i Brussel. Han soner for tiden en straff på 30 år i fengsel for terrorangrepene i Paris i 2015, der 130 mennesker ble drept.

  (NTB)

  Rettelse: Det ble først meldt at åtte av de ti var funnet skyldig i drap. Belgiske medier meldte senere at det riktige tallet på dømte er seks. Rettet kl. 2100.

 • Terror-hjelparar for retten i Belgia

  14 personar blir stilt for retten i Belgia, tiltalt for å ha hjelpt jihadistane som stod bak terrorangrepa i Paris og Brussel i 2015 og 2016. To av dei tiltalte er ikkje til stades i retten, truleg fordi dei er drepne i Syria.

  Ifølge tiltalen skal dei ha hjelpt mennene som utførte terrorangrepa i Paris i november 2015, som kosta 130 menneske livet, ved å gi dei pengar, transportere dei og gi dei husrom.

  Fleire er også tiltalt for å hjelpt til under terroraksjonen som kosta 32 menneske livet i Brussel i 2016.

 • Terror-rettssak neste år

  Rettssaken etter terrorangrepene i Brussel i 2016 skal starte i oktober 2022, opplyser en domstol i den belgiske hovedstaden.

  32 personer ble drept og ytterligere 340 ble såret da to selvmordsbombere utløste bomber på byens flyplass Zaventem 22. mars 2016. En tredje rammet en T-banestasjon rett etterpå.

  Ekstremistgruppen IS hevdet kort tid etter at de sto bak angrepet.

  Til sammen 13 personer har vært siktet i saken. Tre er senere blitt løslatt på grunn av mangel på bevis. Men ti personer står fortsatt tiltalt når rettssaken starte 10. oktober neste år.

  En av dem er Salah Abdeslam, den eneste overlevende av gjerningspersonene fra terrorangrepet i Paris året før, der 130 personer ble drept. (NTB)

Demonstrasjon mot terror i Brussel
Pressebrief om terrorarrestasjoner

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no