Nordmann på Brussel-metroen: Jeg kjente smellet i kroppen

Norske Dag Asbjørnsen satt på perrongen da en eksplosjon rammet Maelbeek-metrostasjonen i Brussel tirsdag morgen. Han så selv lysglimtet og følte trykkbølgen fra eksplosjonen.

En eksplosjon rammet metrostasjonen Maelbeek i hjertet av Brussel tirsdag morgen. Skadde mennesker får hjelp av helsepersonell utenfor stasjonen.

KAOS: En eksplosjon rammet metrostasjonen Maelbeek i hjertet av Brussel tirsdag morgen. Vitner melder om mange politifolk og helsepersonell på stedet.

Dag Asbjørnsen

SÅ SMELLET: Norske Dag Asbjørnsen jobber for EU-kommisjonen i Brussel, og ventet på metroen på Maelbeek-stasjonen da det smalt.

Foto: Privat

Asbjørnsen, som jobber for EU-kommisjonen i Brussel, ventet på metroen på Maelbeek-stasjonen da det smalt i morgentimene tirsdag.

Ifølge en talsmann for Brussel-metroen er det så langt registrert 15 døde og 55 skadde i eksplosjonen.

Ifølge de siste meldingene skal til sammen 43 mennesker være drept i eksplosjonene ved Brussel-flyplassen og Maelbeek-metroen, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Laster kart, vennligst vent...

Så medpassasjerer med kuttskader og sjokk

– Jeg satt nede på stasjonen og venta på T-banen til jobb. Så så jeg et stort lysglimt, og så kom det et smell, og så kom det en grå røyksky mot meg. Det kom folk ut av røyken og hadde skader, og gikk mot utgangen, og da så jeg at glassdører var knust og at det var store skader på inngangspartiet.

Asbjørnsen forteller om passasjerer med kuttskader og i sjokk, blant dem en familie med en liten baby.

– Heldigvis satt jeg langt unna der bomba må ha vært. Jeg kjente smellet i kroppen, og deretter trykkbølgen, før jeg så røyken. Så tenkte jeg at jeg måtte komme meg ut.

Asbjørnsen og familien bor like i nærheten av stasjonen der eksplosjonen rammet. Han forteller at politiet raskt tok kontroll over situasjonen og at politifolk bevæpnet med maskinpistoler nå holder vakt i området.

Norsk delegasjon sitter fast

En delegasjon fra det norske fagforbundet YS bodde på hotell drøye 100 meter fra Maelbeek-metroen.

Frode Sandberg, som er internasjonal sekretær i organisasjonen, sier han kjente røyklukt da han kom ned i resepsjonsområdet tirsdag morgen.

– Da jeg kom ned på gata, så jeg at det kom røyk fra nedgangen til metroen, og at det satt, delvis lå, mennesker på fortauet utenfor, og fikk hjelp av helsepersonell, sier Sandberg, som sier han så flere mennesker som så sjokkskadd og omtåket ut, men ingen som hadde synlige skader.

Han forsøkte å komme seg tilbake til hotellet, som ligger innenfor den avsperrede sonen, men ble møtt med låste dører.

Nå sitter han og flere andre innelåst på en kafe i det samme kvartalet som metrostasjonen, omgitt av politi og Røde Kors-mannskaper.

– Lukter svidd

Den Brussel-bosatte nordmannen Espen Berg-Larsen var tirsdag morgen på utsiden av sperrinngene utenfor Maelbeek-stasjonen.

Han forteller at politiet har sperret av et område på tre kvartaler rundt T-banestasjonen, som ligger mellom Europaparlamentet og Europa-kommisjonens hovedkvarter i den belgiske hovedstaden.

– Jeg ser røyk fra området rundt stasjonen, og det lukter svidd, forteller Berg-Larsen, som forteller om flere ambulanser på stedet.

En journalist for nyhetsbyrået Assosciated Press har sett flere mennesker med skader i ansiktet etter eksplosjonen på metroen. Minst to mennesker ble sett fraktet vekk fra stedet på bårer.

Den belgiske metroen STIB-MIVB melder at det foreløpig er snakk om 15 drepte, og sender sine kondolanser til ofre og pårørende.

Laster Twitter-innhold
Bilde fra metrostasjonen i Brussel

Et bilde delt på Twitter kort tid etter eksplosjonen, viser omfattende skader på T-banevognen og flere døde liggende i vrakrestene.

Foto: @alxdm / Twitter

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt